Gasztronómiai művészet vagy burzsuj villogás? A világ legdrágább étkeiből válogattunk, összevetve, hogy egy-egy ilyen csoda áráért hány hagyományos változatot kaphatnánk.
Hamburger: 1,350 millió forint
Amerika nemzeti eledele a hamburger, nem csoda, hogy a világ legdrágább „töltött bucijáért” is a tengeren túlra kell zarándokolni. A Las Vegas-i Palms Casino és Szálloda szobaszervizétől rendelhető a Carl Jr. burger, melyhez egy palack 1959-es Chateau Lafite Rothscild Bordeaux is jár.
A hamburgert Angus marhahússal, sajttal, paradicsommal, salátával, savanyúsággal és hagymával töltik, köretnek sült krumplit adnak. Magyarországon gyorséttermi menüvel és egy jófajta üveg borral számolva 750 adagot tudhatunk magunkénak ennyi pénzből.
Pizza: 623 ezer forint
A világ legdrágább pizzájáért a máltai Margo pizzériába kell betérni, bár az utazási költség eltörpül a 35 centiméter átmérőjű étel ára mellett. Ráadásul hiába lapul valakinek a zsebében ennyi pénz egy olaszos vacsorára, az étterem kizárólag október és május között, a szervírozás előtt legalább egy héttel vesz csak fel rendelést erre a specialitásra.
Az ok egyszerű: a nápolyi recept szerint készülő alapra a San Marza-no-i paradicsom és bio mozzarela mellé felkerülő, az étel különlegességét adó Piamonte-i szarvasgomba csak ilyenkor terem, a beszerzése pedig, akárcsak az ehető aranyforgácsnak, időigényes.
Magyarországon – a fenti összegért – 418 gazdagon megpakolt pizzát rendelhetünk, amikért még csak el sem kell utaznunk, mert mindet házhoz szállítják.
Fagyi: 225 ezer forint
A világ legdrágább fagylaltkelyhe Manhattanben készült a Serendipity 3 étterem 50. születésnapjára. Az ötgombócos vaníliafagylalt lelkét Tahitiről és Madagaszkár szigetéről való vaníliából főzték, amit venezuelai kakaóbabból készült, aranyárban mért csokoládéreszelékkel szórtak meg. A díszítést Párizsból hozatott egzotikus kandírozott gyümölcsdarabok, továbbá szarvasgomba, aranyozott mandula és marcipáncseresznye jelentette, no meg egy kis adag sómentes amerikai arany kaviár.
A fő látványelem azonban a hűs édességet megkoronázó 23 karátos aranylevél volt, amit a megrendelő a 18 karátos, gyöngyház-berakásos kanállal, s az egész édességkölteményt felfogó Baccarat Har- court kristálykehellyel együtt emlékbe megkapott. Ezért az árért egyébként idehaza mintegy 225 liternyi bourbon vanília-fagylaltot lehet kapni, ami még a legnagyobb fagyi-falóknak is sokévnyi napi adagot fedezhet.
Sajt: 225 ezer forint
A világ legdrágább sajtját nem a hollandok vagy a franciák, hanem a szerbek kínálják. A szamársajt kilója akciósan 1000 dollár, vagyis 225 ezer forint, s árát az emeli az egekbe, hogy egy kiló szamársajt előállításához 25 liter szamártejre van szükség.
Más kérdés, hogy a sajtszakértők nincsenek elragadtatva a termék ízétől… Akciós sajtból a magyarországi áruházláncoknál két mázsányit pakolhatunk a bevásárlókocsinkba 225 ezer forintért.
Lágytojás: 22 500 forint
A világ legdrágább lágytojásáért New York-be kell utazni. A Tocqueville étterem a chilei őshonos aracuana tyúkfajta két, kékes színű lágy tojását Perigord szarvasgombával bolondítja, és tálalja rizottóval, tagliatellével tálalja.
Magyarországon közel egy hónapon át minden hétköznap reggelizhetnénk lágytojásos menüt ennyi pénzért.
Bonbon: 56 ezer forint
A világ legdrágább bonbonja stílusosan darabárú. A La Madeleine szarvasgombás trüffel-csodája fekete Perigord szarvasgombát rejt, amit 70 százalékos Valrhona étcsokoládéval vonnak be, majd kakaóporral borítják.
Az ezüst dobozba csomagolt finomságot természetesen házhoz szállítják. Magyarországi áruházlánc sajátmárkás belga pralinéjéből 80–100 dobozzal tankolhatunk fel ennyi pénzért.
Sárgadinnye: 22 500 forint
A világ legdrágább dinnyéje két különleges fajta keresztezéséből született, s darabjáért nem ritkán 100 dollárt kérnek. A Yubari királydinnyéről úgy tartják, sárgadinnyés ízzel indít, majd görögdinnyére vált, végül pedig az ananász zamatával zárja az élmény.
Az egyik legnagyobb amerikai internetes oldalon 10 darab Yubari királydinnye magot 12 ezer dollárért (2,7 millió forintért) kínálnak. Idehaza mintegy kéttucat mézédes méretes görögdinnyét kaphatunk egyetlen Yubari királydinnye áráért.
Marhabélszín: 30 ezer forint
Ételkülönlegességekért nem kell feltétlenül külföldre utazni. A Hidegkúti úton található magyar élelmiszerlánc-üzletében magyar termelőtől való wagyu marhabélszínt kínálnak, kilónként 30 ezer forintért.
– Az importból való wagyu-hús mintegy kétszer ennyibe kerül – mondja Kovács Lázár mesterszakács, aki szerint néhány tíz dekából csodálatos családi ebéd varázsolható. –Egy egészen puha, hosszan tartó ízvilágú csemegéről van szó. Ráadásul nem csak finom és laktató, de egészséges is, hiszen alacsony koleszterintartalmú, viszont egészséges zsírokba gazdag.
Hal: 20 ezer forint
Ki hinné, hogy Új-Zélandról való halkülönlegességet is találni Magyarországon? – Tegnap érkezett ez az másfél kilós, 15–20 év körüli Orange Roughy, egyenesen Új-Zéland partjáról, 1000-1200 méter mélységből – kezdi Palotás Péter, a Budaörsi Halpiac vezetője.
– Valódi ritkaságról van szó, jó, ha évente háromszor van nálunk ebből a fehér húsú, letisztult ízvilágú, rendkívül egészséges halból, melynek filés kilónkénti ára 20 ezer forintot. Ez a példány 15 ezret kóstál.