Aktuális

Bronz Drakulát Budapestre!

Bors

Létrehozva: 2013.04.02.

Columbónak lesz szobra Budapesten, de mikor látható majd Tony Curtis, Johnny Weismuller és Lugosi Béla bronzba öntött egész alakos mása? Lapunk a döntéshozó munkáját segíti ajánlatával.

Columbo hadnagynak állít szobrot az V. kerület a Falk Miksa utcában.

Mint a Bors megírta, Rogán Antal polgármester a külföldi turisták figyelmét akarja felhívni arra, hogy a színész, Peter Falk (1927–2011) dédapja a legendárium szerint a politikus Falk Miksa volt.

Egy szobor a tervezéstől a felállításáig 10-15 millió forintba kerül. Óbudán már áll Puskás Öcsi szobra, a következő fővárosi alkotás az egykori szociáldemokratát, Kéthly Annát örökíti meg. De kik érdemelnének még szobrot?

Nagyobb vámpír kell!
Blaskó Béla (1882–1956), Lugosi Béla néven lett világhírű, Drakula szerepében. Lugoson született, játszott Szegeden és Budapesten, majd az Egyesült Államokban telepedett le.

Mellszobra a budapesti Városligetben látható, egy egész alakos bronzalkotást azonban megérdemelne a Nemzeti Színház közelében is. Ő az egyedüli magyar, akinek csillaga van Hollywoodban, a hírességekről megemlékező sétányon. 

Curtis Mátészalkán
Tony Curtis (1925–2010). A három éve elhunyt magyar származású filmszínész 130 alkotásban szerepelt, az USA 60-as évekbeli szexszimbólumának számított. Utolsó éveiben Magyarországot propagáló filmben vállalt szerepet és több­-ször látogatott el Budapestre, könyveit a Millenáris Parkban dedikálta.

Curtis New Yorkban szü­letett, de szülei Máté­szalkáról vándoroltak ki, talán a városban lenne a legjobb helyen a szobra is.

Tarzan a Komjádinál
Johnny Weismuller (1904– 1984), a Tarzan-filmek főszereplője olimpiai bajnok úszó. Temesvár közelében született, 1904-ben, öt olimpiai aranyat szerzett, 67 világrekordot állított fel. A Tarzan-filmek főszereplője. Budapesten, a Komjádi uszodánál állíthatnának szobrot neki.

Santana és a süket fül 
Szabó Gábor (1936–1982) dzsessz-zenész. Budapesten született, de az USA-ból futott be világkarriert. Carlos Santana mestereként beszélt róla, utánozhatatlan pengetési technikáját dicsérve.

Az amerikai gitáros legismertebb száma, a Black Magic Women szerzője. Budapesti szobrának felállítását Santana már tíz évvel ezelőtt szorgalmazta, cserébe azt ígér­ve, ha áll a műalkotás, ingyen ad koncertet a fővárosban. A szobor azóta sem készült el.
l
A gitárosok közül egyedül az 1982-ben meghalt Radics Bélának áll szobra Magyarországon. Angyalföldön az emlékét ápoló társaság gyűjtött rá pénzt, az önkormányzat pedig utcát nevezett el róla a kerületben. A 80-as évek másik gitárzsenije, az 1987-ben elhunyt Bencsik Sándor emlékét egy debreceni utca őrzi. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek