Két Michelin-csillagos étterem csárdaételeit is megkóstolhatjuk a Vörösmarty téren

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2021. augusztus 18. 12:21

A Szent István Napok egyik legínycsiklandozóbb programjának ígérkezik a Csárdafesztivál – A magyar virtus íze és ritmusa a belvárosban névre keresztelt esemény. A Vörösmarty téren augusztus 20. és 22. között a legnépszerűbb és legkülönlegesebb csárdaételek között válogathatunk – ígérik közleményükben a szervezők.

A gulyásleves az igazi klasszikusok közé tartozik Forrás: szentistvannap2021.hu

A csárdák és a csárdaételek nagy múlttal és hagyományokkal rendelkeznek, de az idők során funkciójuk jelentősen átalakult: már nem elsősorban a hosszú úton lévőknek, fuvarosoknak kínálnak megpihenési és étkezési lehetőségeket, sokkal inkább családi események, baráti találkozók, külföldi vendégek fogadásának helyszínei.

A csárdák ízvilága a klasszikus magyar konyha alapjaira építkezik. „A mai kor csárdája nem létezhet olyan ikonikus ételek nélkül, mint a hortobágyi húsos palacsinta, a serpenyős libamáj, a frissen sült kovászos kenyér, a cigánypecsenye és a halászlé, hogy csak a fő kedvenceimet említsem. Természetesen nagy élvezettel fogyasztom el a harcsapaprikást túrós csuszával, a szürkemarha pörköltet reszelt tarhonyával, tejfölös vagy kovászos uborkasalátával. A palacsinták, rétesek és bélesek pedig a csárdadesszertek királynői" – idézi a közlemény Kovács Lázár chefet, a Csárdafesztivál házigazdáját.

A 2015-ben hungarikumnak nyilvánított kürtőskalács, amelyért Indiában és Kanadában is rajonganak, szintén a kínálat részét képezi. A Vörösmarty téren a Gerbeaud is követi a csárdatematikát. Az Émile halászleve mellett a Gerbeaud gulyáslevessel, hortobágyi palacsintával, rántott sertéskarajjal, sült tarjával és lecsóval, és olyan elmaradhatatlan édes fogásokkal készül, mint a Gerbeaud-palacsinta és a somlói galuska.

– fejtette ki Niszkács Anna, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. ügyvezető igazgatója.

Marketing-fogásként indult, hungarikum lett belőle

Amikor a magyar konyha szóba kerül, az elsők között jut eszünkbe a gulyás és a gulyásleves.

De vajon tudjuk, hogy pontosan honnan ered, hogy kik főzték először, vagy, hogy miért emlegetjük magyar vonatkozású ételként? És azt tudják, hogy pontosan mi a különbség a gulyás, a gulyásleves, a pörkölt vagy a paprikás között? Dietetikusunk utánajárt. Olvasson tovább erre!

Emellett megkóstolhatjuk a Baricska Csárda káposztás bablevesét csülökkel és kolbásszal, vagy a Fehértói Halászcsárda haltepertőjét remuládmártással. Érkezik a Kerekes Csárda Pop Up vörösboros szürkemarha pörkölttel és tarhonyával, a Király Csárda Pop Up Lassan sült sétálós tarjával, míg a Tenkes Csárda eredeti, parasztos hízott libamájából is falatozhatunk házi kukoricás kenyérrel. A Csíki Söröző és Csárda többek között fűszeres miccset kínál ízes mustárral, míg a Kővári Grill kínálatában a Kárpátok Koszorúján: Erdély-Csallóköz-Bodrogköz ízei fognak visszaköszönni.

A gasztroélményt változatos színpadi programok kísérik, fellép többek között a kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band, közös előadással érkezik az Ötödik Évszak Zenekar és Csángálló Zenekar, valamint színpadra lép az EtnoRom is. További információk a szentistvannap2021.hu oldalon találhatók.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.