A hét elején írtunk arról, hogy hétfőn megjelent a francia Michelin Guide, amiben 632 csillagos étterem kapott helyet, közülük pedig 75 olyan, mely most kapott egy-, kettő-, illetve rögtön három csillagot. Akkor még nem tudtuk, hogy a a két csillaggal elismert éttermek között ott van Sébastien Bras francia mesterszakács étterme is, aki 2017-ben mindhárom Michelin-csillagát visszaadta, mondván nem a csillagokért akar főzni; nem szeretne minden nap az elismeréssel járó nyomás alatt dolgozni. A sztárszakács, családja egyetértésével szeretett volna új fejezetet kezdeni az életében anélkül, hogy nagyban változtatott volna délnyugat-franciaországi éttermének minőségén.
A Michelin-kalauz bizottsága akkor tiszteletben tartotta a kérését, és a 2018-as kiadványban már egyáltalán nem szerepeltették a vendéglátóhelyet. A Le Suquet 1999-ben kapta meg a legjobb minősítést, és egyike volt Franciaország 27 három Michelin-csillagos éttermének – írták az MTI-n.
A 2019-es elismerést Bras "csodálkozva" vette tudomásul és a Michelin-kalauz "ellentmondásos döntése szkeptikussá" tette; de a döntése szilárd: továbbra sem fogják érdekelni sem a csillagok, sem a gasztronómiai kalauz.
Mindazonáltal nem Bras volt az első séf Franciaországban, aki ki akart lépni a Michelin-csillagok túlzottan versenyszellemű világából. 2005-ben Alain Sendersen párizsi séf, az újkonyha egyik úttörője adta vissza csillagait, mivel megváltoztatta étterme koncepcióját. 2006-ban Antoine Westermann cselekedett hasonlóan, 2008-ban Olivier Roellinger zárta be háromcsillagos éttermét Cancale-ban, mert nyugalmasabb életre vágyott.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.