Minden alkalommal bajlódsz a gyömbérhámozással? Eláruljuk a legjobb trükköt

Minden alkalommal bajlódsz a gyömbérhámozással? Eláruljuk a legjobb trükköt

gyömbér
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 14. 13:15
Igazi aduász az őszi-téli szezonban a csípős gyógy- és fűszernövény, amit nemcsak megfázás idején, de ételízesítésre és megelőzésre is érdemes fogyasztani. Ezt számtalan formában megtehetjük, mindenki a saját igényei szerint, feltéve, ha túljutunk a kellemetlennek tartott gyömbérhámozáson.

Az egyik legnagyszerűbb gyógyhatással rendelkező fűszernövény tökéletes alapanyag a konyhában: számtalan ételünket teheti pikánssá és különlegessé, ereje az egyedi ízen túl értékes hatóanyagainak köszönhető. A gyömbér ugyanis többféle vitamint tartalmaz, és megszámlálhatatlan pozitív egészségügyi hatással bír. Ezt a legtöbben tea formájában használják ki, ehhez azonban meg kell szabadulni a héjtól, ami próbára teheti az ember türelmét. Szerencsére viszont létezik egy nevetségesen egyszerű megoldás a bosszúságos folyamatra, vagyis a gyömbérhámozásra.

A gyömbérhámozás kanállal pillanatok alatt megvan.
Az igények és persze a növény mérete szerint kis- és nagykanál is használható a gyömbérhámozáshoz.
Fotó: Miriam Doerr   Martin Frommherz /  Shutterstock 

Csak egy apróság kell a gyömbérhámozáshoz

Mi más is jutna eszünkbe a hámozás kapcsán, mint egy jó kés, illetve zöldségpucoló eszköz? Aki rendszeresen fogyaszt gyömbért, valószínűleg ezeket használja arra, hogy eltüntesse a héjat, ám ezzel sajnos gyakran az értékes hús jó része is a kukában végzi. Ezt megelőzendő az evőeszközök között kell keresni a megoldást, méghozzá a kiskanál képében: egyszerűen kapargassuk át a gyömbér felszínét vele, a héj pedig apránként leválik majd a növényről. A módszer legnagyobb előnye a gyorsaságon és praktikusságon túl, hogy nem jár pazarlással. A kanállal ráadásul azokat a részeket is könnyebben megtisztíthatjuk, melyekhez késsel vagy hámozóval nem férnénk hozzá, sőt, az apró hibákat is kivájhatjuk.

Gondoltad volna?

A gyömbér kanállal való hámozását Jamie Oliver mutatta be először videós formában, és bár a módszert már ezelőtt is alkalmazták a világ számos konyhájában, a sztárszakács által prezentált 1 perces trükk ennek nyomán terjedt el igazán a köztudatban. Próbáld ki te is, és máris átértékeled a kiskanál funkcióját a mindennapokban!

Hámozás nélkül is felhasználhatjuk

A gyömbért akár a héjával is felhasználhatjuk, ha alaposan megtisztítjuk, így ha nem szeretnénk, nem kell a hámozással bajlódnunk. Egyszerűen csak vágjuk karikára, és ugyanúgy tegyük a forrásban lévő vízbe, ha teát készítünk, vagy reszeljük le, amennyiben ízesítőként használnánk fel. Arra azonban ügyeljünk, hogy csak friss gyömbér esetén hagyjuk fenn a héjat. Az öreg gumók külseje keserű lehet. 

Nézd meg Jamie Oliver pucolását ebben a videóban:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.