hekk, airfryer, recept, olaj nélkül, diétás, egészséges, hal

Balatoni hekk airfryerben – Így lesz ropogós bő olaj nélkül is

recept
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 06. 12:45
Éljenek a modern konyhatechnológia csodái! Egyre többen keresik az egészségesebb és gyorsabb megoldásokat a mindennapi főzéshez. Mostantól a balatoni kedvenc, a hekk, egyszerűen és gyorsan elkészíthető otthon, forrólevegős sütő segítségével, vagyis airfryerben.

Ez a módszer nemcsak időt spórol meg, hanem a pénztárcádat is kíméli, miközben megőrzi a hal ropogós állagát. Ha szereted a hekket, de unod már a bő olajban tocsogó, nehéz fogásokat, akkor érdemes kipróbálnod ezt az egészséges alternatívát.

hekk, airfryer, recept, olaj nélkül, diétás, egészséges, hal
A balatoni hekk, a nyaralás elengedhetetlen része
Fotó: Anna Mente /  Shutterstock 

Ropogós hekk, de olaj nélkül? Igen, lehetséges!

A forrólevegős sütőben készült hekk nemcsak egyszerűen elkészíthető, de az eredmény is isteni: kívül szuper ropogós lesz, belül pedig omlós és puha. Mindezt ráadásul bő olaj nélkül, diétásan, ami azt jelenti, hogy egészségesebb és könnyedebb is, szóval nyugodtan eheted akkor is, ha figyelsz az étrendedre. Ez a recept tökéletes, ha gyorsan akarsz valami finomat az asztalra tenni, vagy ha vendégeket vársz, mert mindenki imádni fogja. Ráadásul nem kell attól félned, hogy utána tele lesz a konyha olajszaggal – szóval csak elő az airfryerrel, és próbáld ki a receptet!  

Hozzávalók a tökéletes strandételhez – a balatoni hekkhez

  • 60-70 dkg hekkfilé 
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • kb. 4 evőkanál liszt  
  • kevés olaj
hekk, airfryer, recept, olaj nélkül, diétás, egészséges, hal
A balatoni hekk igazából tengeri hal, az Argentin partokról származó tengeri csuka
Fotó: wong yu liang /  Shutterstock 

Így készítsd el lépésről lépésre

  1. Először is, a halkülönlegességet alaposan sózd meg, és hagyd állni 10-15 percig, hogy az ízek jól átjárják. Ezután egy tálban keverd össze a pirospaprikát, a fokhagymaport és a lisztet.
  2. A hekkfiléket forgasd meg ebben a fűszeres lisztkeverékben, ügyelve, hogy mindenhol jól bevonja őket a panír. Ez lesz a ropogós kérgünk!
  3. Most jön a trükk: helyezd a panírozott halat az air fryer kosarába vagy egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és spriccelj rá egy kevés olajat. Ez a minimális olaj segít majd, hogy szép aranybarna legyen a külseje.
  4. Süsd 180 fokon 18-20 percig – az airfryerben vagy a hagyományos sütőben is ugyanez az idő szükséges. Közben érdemes egyszer megfordítani, hogy mindkét oldal szép ropogósra süljön.

Bors tipp: a bőr irdalása és tálalás

Ha a filé bőrös, érdemes pár centinként beirdalni, hogy sütés közben ne púposodjon fel, és a hő egyenletesebben járja át a halat. Készíts hozzá egy friss zöldsalátát, vagy kínálj mellé párolt zöldségeket, esetleg egy könnyű joghurtos öntetet.

Szóval, ha szereted a hekket, és újra szeretnéd felfedezni az ízeket egy könnyedebb, ropogós változatban, ne hagyd ki ezt a receptet! Egyszerű, gyors, diétás és olyan balatoni!

Nézd meg a videót, hogyan készül:

Az alábbi receptjeinket se hagyd ki:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.