Ma már nehéz elképzelni a konyhánkat forrólevegős fritőz nélkül, de egy évtizeddel ezelőtt még nagyon kevesen használták. Az elmúlt öt évben azonban egyre népszerűbb lett az airfryer használata, ami felgyorsítja mindennapjainkat és még az energiaszámlánkat is csökkenti.
Az airfryernek számos felhasználási módja van, viszont ez nem azt jelenti, hogy bármit bele lehet tenni. Íme egy lista azokról a dolgokról, amiket soha ne próbáljunk meg elkészíteni a forrólevegős fritőzben és, hogy miért lenne nagyon rossz ötlet ezt megtenni.
Rengeteg zöldséget lehet airfryerben tökéletesre készíteni, ilyen például a sütőtök, a sárgarépa, a burgonya. Viszont a Brokkolival teljesen más a helyzet, ugyan nem veszélyes a rózsákat a fritőzbe bele tenni, de általában nem ajánlják, mivel kiszáríthatja a zöldséget, így rágós és íztelen eredményt kapunk. Érdemesebb a brokkolit inkább a pirítani vagy a párolni. Ezek a módszerek meg hozzák a kívánt végeredményt. Pár trükkel a brokkolit is süthetjük az airfryerben, de van pár szempont amire érdemes odafigyelni. Célszerű a rózsákat kisebb darabokra vágni, friss fűszerek helyett pedig por állagúakat használni, hogy a brokkoli ne égjen meg ajánlott egy evőkanál vizet is hozzáönteni.
Sok mindenre hasznos lehet az airfryer a háztartásunkban, azonban nem kenyérpirító. Az ok egyszerű, az eredmény nem lesz olyan, mint amit elvárnák. A kenyér mozog és nem sül meg úgy ahogyan arra számítanánk. Érdemesebb inkább egy valódi kenyérpirítót beszerzi, hogy élvezhessük a roppanós pékárut.
A légkeveréses fritőz nincs arra tervezve, hogy elérje a tészta vagy a rizs főzéséhez szükséges víz hőmérsékletet. Biztonsági szempontból sem érdemes, ugyanis a nagy mennyiségű víz betöltése tűzveszélyes. Azonban tészta és rizs melegítésre az ebédhez vagy vacsorához, betartva a főzési utasításokat használhatjuk.
Míg a panírozott és kisütött ételek, mint például a halrudacska vagy az előrepanírozott csirkemell tökéletesen alkalmas arra, hogy betegyük az airfryerbe, addig érdemes elkerülni a nyers tésztával bevont ételek sütését. A tészta lecsepeg az ételről és a kosár alján összegyűlik, ahol megéghet. A tisztása is ezután nehezebb, valamit füstöt is termel, ezért érdemesebb inkább elkerülni a nyers tészta használatát.
A szósz alapú ételek tilosak.. A nyers tésztához hasonlóan itt is fennáll a veszélye annak, hogy a szósz átfolyik a kosáron és ráég az aljára. Ezt a nehéz tisztás mellett azt is okozza, hogy száraz, íztelen ételt kapunk. Inkább a sütőben vagy a tűzhelyen érdesebb elkészíteni ezeket az ételek.
Ha izgalmasabbá szeretnék tenni a leveles zöldségeinket, sajnos az a rossz hír, hogy a legtöbbjüket nem ajánlott bele tenni az airfryerbe sütni. Főként azért, mert a légkeverés miatt könnyen felpörgethetjük, könnyű súlyuk miatt és hozzáérhetnek a fűtőszálhoz. Azonban a megadott utasításokkal készíthetünk például kelkáposzta chipset.
Ki ne szeretne leülni egy tál frissen pattogtatott kukoricával kedvenc tévéműsora elé? A könnyen elkészíthető finomságot azonban nem szabad beletenni a légkeveréses fritőzbe. a probléma ugyanaz, mint a tésztánál, nem úgy tervezték, hogy elég magas hőmérsékletet érjen el ahhoz, hogy a kukorica kipattogjon. Ez azt jelenti, hogy a szemek legjobb esetben is ott maradnak eredeti formájukban, legrosszabb esetben pedig szétrepülnek a gép belsejében, ezzel nekiütközve a fűtőszálnak vagy a belső ventilátornak, ami károsíthatja a készüléket, vagy akár tüzet is okozhat.
Köztudott, hogy sajtból sosem lehet túl sok, azonban ha az airfryerről van szó sajnos mégis lehetséges. Egyes sajtok, mint például a halloumi, jól bírják a sütést ebben a készülékben. Viszont nem szabad teletömni olvadozó cheddar sajttal, és inkább kerüljük a melegszendvics készítést is. Az oka, hogy amikor a sajt megolvad, hajlamos lefolyni az ételről, és ez ugyanazokat a problémákat okozhatják, mint a nyers tészta és a szószok esetében. Inkább érdemesebb grillsütőt használni, vagy ha melegszendvicset szeretnénk készíteni, akkor egy ehhez az ételhez gyártott sütőt.
Végül, bármennyire is sokoldalú és hasznos konyhai eszköz az airfryer, nem szabad túlterhelni. a kosára csak bizonyos mennyiségű étel befogadására alkalmas, ez a mennyiség a készülék méretétől függően változhat. Ha túl sok étel egyszerre azt okozza, hogy egyes ételek nem fognak megfelelően elkészülni, míg mások túlsülhetnek. Ha több ételt szeretnék sütni benne érdemes nagyobb airfryert vásárolni, hogy elkerüljük a félig nyers, félig megégett vacsorát.
(Via)