
A kánikulában ritkán támad kedvünk sütni, de azért az édesség utáni vágyunk olthatatlan. Tökéletes megoldás ezekre a napokra, ha hűsítő, jeges desszerteket készítünk. Alább összesen négy házi fagylalt receptet mutatunk, amelyek mindegyike könnyen elkészíthető.
Ezt a nyári édességet 5000 évvel ezelőtt, Kínában készítették el először. Manapság már számos változata létezik, amelyek között csak eligazodni nehéz, ám elfogyasztani őket annál könnyebb. Íme a választék!
A Nébih definíciója szerint a fagylalt speciális fagyasztással, cukrászati technológiával, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő termék. Amikor friss hozzávalókból, tejből és egyéb járulékos anyagokból (például gyümölcs, magvak, csokoládé stb.) készíti el a cukrászmester, akkor kézműves termékről beszélünk, amikor pedig az édesség előállításához egy ipari porkeverék vizes oldatát használják, akkor porfagylaltról.
Gyakran a fagylalt szinonimájaként használjuk a jégkrém szót, pedig ez a megnevezés hivatalosan egy teljesen más termékcsoportot jelöl. A fagylalttal ellentétben ez nem az adott vendéglátóipari egységben, hanem gyárban készül, és fagyasztva szállítják a fogyasztás helyszínére vagy az üzletekbe. Valójában a dobozos fagyi is jégkrém!
A hideg édességek egyik különleges, arab eredetű típusa. Mivel nincs benne tej, csak víz, gyümölcs és cukor, ezért laktóz- és tejfehérje-érzékenyek is fogyaszthatják. Az ilyen elnevezésű termékekben hivatalosan nem lehet hozzáadott zsiradék sem, és néhány kivételtől eltekintve minimum 25 százalékos gyümölcstartalommal kell rendelkezniük.
A hűsítő szicíliai finomság alapanyagok tekintetében igencsak hasonlít a sorbet-hoz, ám mivel a készítés során a jégkristályok többé-kevésbé egyben maradnak, ezért kásásabb állagú. Legtöbbször citromos, mandarinos, görög- dinnyés, kávés és mandulás változatban kapható, de szinte bármilyen ízesítéssel elkészíthető. Az alkoholos változatait sem árt kipróbálni!
A franciák kedvelt édessége. Hivatalosan habbá vert tejszín és fagylalt egyneműsítésével vagy éppen rétegzésével készítik, és különleges formákba, poharakba fagyasztva tálalják. Az eredeti verzió tojást is tartalmaz, összességében pedig magasabb a zsírtartalma, és sajnos jobban is hizlal, mint a hagyományos fagyi.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.