Jeges csábítás: 3+1 fenséges házi fagylalt recept

recept
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 10. 13:45
Még javában tart a nyár, a jó idő pedig várhatóan szeptember végéig kitart, így még nincs késő ahhoz, hogy otthon hódoljunk a jeges élvezeteknek. Cikkünkben összesen négy házi fagylalt receptet mutatunk, amelyek mindegyike rém könnyen elkészíthető.

A kánikulában ritkán támad kedvünk sütni, de azért az édesség utáni vágyunk olthatatlan. Tökéletes megoldás ezekre a napokra, ha hűsítő, jeges desszerteket készítünk. Alább összesen négy házi fagylalt receptet mutatunk, amelyek mindegyike könnyen elkészíthető.

Házi fagylalt recept: Jeges kávés granita kávébabokkal megszórt tálalóedényen
Hűsítő házi fagylalt recept: Kávés granita tojáslikőrrel
Fotó: Elena Veselova

Házi fagylalt receptek

Kávés granita tojáslikőrrel

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 600 ml erős főzött kávé
  • 100 g nádcukor
  • 2 ek. méz
  • 80 ml behűtött tojáslikőr 
  • 4 db csíkos ostyarúd

Elkészítés:

  1. A kávét ízesítsük a nádcukorral, valamint a mézzel, és keverjük addig, amíg ezek teljesen fel nem oldódnak benne. Ekkor öntsük át az egészet egy hideg fémtálba, és tegyük be a fagyasztóba legalább 3 órára. 
  2. Kb. 15 percenként alaposan keverjük át villával, amíg a textúrája nem lesz teljesen szemcsés, kristályos. 
  3. Hűt­sük le a poharakat, amelyekben majd tálalni fogjuk a desszertet, aztán öntsünk mindegyikbe 20 ml tojáslikőrt. Erre kanalazzuk rá a kávés granitát, és tálaljuk azonnal, ostyarudakkal díszítve.

Pálcikás jégkrém

Málnás pálcikás jégkrémek egy tál málna és néhány jégkocka mellett
A pálcikás jégkrémek otthon is könnyen elkészíthetők.
Fotó: JeniFoto

Hozzávalók (10 szelethez):

  • 250 g túró
  • 200 g porcukor
  • 2 ek. méz 
  • 100 ml hideg cukrozatlan habtejszín
  • 100 g málna
  • 2 db tojássárgája
  • 1/2 db vaníliarúd 
  • 100 g áfonya

Elkészítés:

  1. Botmixerrel krémesítsük a túrót a porcukorral és a mézzel. Forgas­suk hozzá a habbá vert tejszínt. Os­szuk el 3 egyforma adagra a krémet. 
  2. Keverjük az elsőhöz a megmosott, szétnyomkodott málnát, és öntsük kb. 8 × 20 × 6 cm-es, téglalap alakú formába. A tojássárgáját gőzfürdő felett habosítsuk fel a kikapart vaníliavelővel. Adjuk a második adag túrókrémhez, és öntsük ezt is a formába. A szétnyomkodott áfonyát forgassuk a harmadik adag túró­krémbe, és ezt is simítsuk a formába.
  3. Az így elkészített rétegzett krémbe szúrjunk 10 db jégkémpálcikát egymástól 1-2 cm távolságra. Tegyük fagyasztóba 6 órára.
  4. Tálalás előtt vegyük ki, 5 másodpercre mártsuk forró vízbe a formát, majd borítsuk ki belőle a kész jégkrémet. Szeleteljük fel, azonnal tálaljuk.

Mentás-citrom sörbet

Mentás-citromos sörbet üvegpohárban, faasztalon
Mentás-citromos sörbet mint házi fagylalt
Fotó: Anna Lohachova

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 db biocitrom
  • 200 g kristálycukor
  • 4 ág menta + a díszítéshez
  • 4 ek. limoncello likőr
  • 1 db tojásfehérje

Elkészítés:

  1. A biocitromokat alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra. Miután meghámoztuk őket, facsarjuk ki a levüket.
  2. Forraljuk fel a cukrot 300 ml vízben, és kevergetve főzzük addig, amíg fel nem olvad benne. Adjuk hozzá a citromhéjat, majd körülbelül 10 perc múlva a mentát is, hagyjuk így állni 30 percen keresztül. Ezután szűrjük le a szirupot, és keverjük hozzá a citromok levét, valamint a likőrt.
  3. A tojásfehérjét verjük félkeményre. A szirupos keverékkel együtt öntsük a fagylaltgépbe, és nagyjából 15-30 perc alatt dolgozzuk fagyosra. Kanalazzuk át egy fémtartályba, és 2 órára tegyük be még a fagyasztóba. Kínáljuk kis gombócokban, fém- vagy üvegtálakban, friss mentával díszítve.

Fahéjas rizsfagyi

Házi fagylalt: fahéjas rizsfagyi fehér tálban, mellette kiskanállal
Fahéjas rizsfagyi
Fotó: RHJPhtotos

Hozzávalók (6 adaghoz):

  • 400 ml hideg cukrozatlan habtejszín 
  • 100 g fehér csokoládé
  • 20 g kristálycukor 
  • 150 g kihűlt tejberizs
  • 1 tk. őrölt fahéj + a díszítéshez
  • 6 db ostyatölcsér

Elkészítés:

  1. Hevítsünk forráspontig 100 ml tejszínt. A fehér csokit tördeljük nagyobb darabokra, szórjuk a tejszínbe, és dolgozzuk csomómentesre. Végül hűtsük ki a keveréket.
  2. A maradék tejszínt verjük kemény habbá a cukorral, majd lassan csorgatva dolgozzuk bele előbb a kihűlt fehér csokis krémet, aztán a tejberizst és a fahéjat.
  3. Öntsük át egy jól zárható mű­anyag dobozba, és tegyük be a mélyhűtőbe leg­alább 5-6 órára, de inkább egész éjszakára. 
  4. Fogyasztás előtt 15 perccel vegyük ki, hogy könnyebben adagolható legyen. Tálaljuk az ostyatölcsérekben, kevés fahéjjal megszórva.

Kis fagylaltkalauz

Gombócos fagylaltot tartó kéz vízzel a háttérben
Tudtad? A fagylalt nem a jégkrém szinonimája.
Fotó: Komarova Julia

Ezt a nyári édességet 5000 évvel ezelőtt, Kínában készítették el először. Manapság már számos változata létezik, amelyek között csak eligazodni nehéz, ám elfogyasztani őket annál könnyebb. Íme a választék!

Fagyi

A Nébih definíciója szerint a fagylalt speciális fagyasztással, cukrászati technológiával, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő termék. Amikor friss hozzávalókból, tejből és egyéb járulékos anyagokból (például gyümölcs, magvak, csokoládé stb.) készíti el a cukrászmester, akkor kézműves termékről beszélünk, amikor pedig az édesség előállításához egy ipari porkeverék vizes oldatát használják, akkor porfagylaltról.

Jégkrém

Gyakran a fagylalt szinonimájaként használjuk a jégkrém szót, pedig ez a megnevezés hivatalosan egy teljesen más termékcsoportot jelöl. A fagylalttal ellentétben ez nem az adott vendéglátóipari egységben, hanem gyárban készül, és fagyasztva szállítják a fogyasztás helyszínére vagy az üzletekbe. Valójában a dobozos fagyi is jégkrém! 

Sörbet

Mangós sörbet mentalevéllel üvegtálban
A sörbet vízalapú fagylalt, amelyet a tej- és laktózérzékenyek is biztonsággal fogyaszthatnak.
Fotó: asad_08

A hideg édességek egyik különleges, arab eredetű típusa. Mivel nincs benne tej, csak víz, gyümölcs és cukor, ezért laktóz- és tejfehérje-érzékenyek is fogyaszthatják. Az ilyen elnevezésű termékekben hivatalosan nem lehet hozzáadott zsiradék sem, és néhány kivételtől eltekintve minimum 25 százalékos gyümölcs­tar­ta­lommal kell rendelkezniük.

Granita

A hűsítő szicíliai finomság alapanyagok tekintetében igencsak hasonlít a sorbet-hoz, ám mivel a készítés során a jég­kristályok többé-kevésbé egyben maradnak, ezért kásásabb állagú. Legtöbbször citromos, mandarinos, görög- dinnyés, kávés és mandulás változatban kapható, de szinte bármilyen ízesítéssel elkészíthető. Az alkoholos változatait sem árt kipróbálni!

Parfé

A franciák kedvelt édessége. Hivatalosan habbá vert tejszín és fagylalt egyneműsítésével vagy éppen rétegzésével készítik, és különleges formákba, poharakba fagyasztva tálalják. Az eredeti verzió tojást is tartalmaz, összességében pedig magasabb a zsírtartalma, és sajnos jobban is hizlal, mint a hagyományos fagyi.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.