Milyen fagyit vegyünk, ha igazán jót akarunk enni és mire figyeljünk közben? Miben más a jégkrém és miről ismerni fel a jó minőséget? Egyáltalán mi a különbség köztük? Íme a válaszok!
Fagyit először valószínűleg a kínaiak készítettek, mintegy ötezer évvel ezelőtt hóból, tejből és gyümölcsökből. A kínaiak után szabadon Nagy Sándor tisztjei is ettek szűz havat, gyümölcslével és borral keverve, szigorúan csak csata előtt- olvasható a Szupermentán. Az első, ízesített jégkását az arabok készíthették, majd ez a frissítő különlegesség átkerült a spanyol konyhaművészetbe is. Kávéházban a világon elsőként Párizsban árultak fagylaltot, méghozzá a Procope-ban. Ez a fagyasztott limonádé volt az első citromfagyi. Maga a fagylalt szó egyébként 1775-ből származik, előtte hideg nyalat, fagyalt és fagyos néven emlegették az emberek. Magyar földre olasz közvetítéssel került először a fagylalt. Az 1900-as évek elején pedig már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept.
Alapvetően két fajta fagyi létezik: tej és víz alapú. A tej alapú tejből vagy tejporból, cukorból, tojásból, különféle ízesítőkből (csokoládé, vanília, gyümölcsök vagy mesterséges ízesítőanyagok) és természetes vagy mesterséges adalékanyagokból készül. A víz alapú fagylalt (olcsóbb, nagyobb adagokat adnak belőle) pedig nagyrészt víz, cukor, aroma és ételfesték, a gyümölcs helyett pedig gyümölcsaroma kerül bele. A jó minőségű fagyi tehát tej alapú és természetes adalékanyagokból készül.
Az ideális fagylaltárusító pult a vásárlói oldalról zárt, nem éri közvetlen napfény, tiszta és rendezett. A jó fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik a díszítése pedig ehető és tiszta. Emellett
Ezeken kívül ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Az a jó fagyis hűtő, ahol a hőmérséklet nem emelkedik -8 °C fölé.
A jégkrém és a fagylalt története szinte teljesen összeolvad. A jégkrém sokáig nagyon hasonlított a fagylaltra, a jelenleg is ismert formájában pedig először az ohiói Harry Bust szabadalmaztatta 1923-ban jégnyalóka néven, a XIX. század második felében pedig megnyílt az államok első hivatalos jégkrémgyára is. Ezután pedig elterjedt az egész világon.
A fagyi nem jégkrém, és a jégrém sem fagylalt. Az első, és nagyon markáns különbség köztük az, hogy a fagylalt a fogyasztás helyszínén készül, és csak a cukrászati technológiával, speciális fagyasztással előállított terméket lehet így hívni. Ezzel szemben a jégkrém előrecsomagolt, amit homogénezéssel készítenek és fagyasztott állapotban (legalább -18°C-on) tárolnak, árusítanak. Egy másik különbség köztük az, hogy jégkrém készülhet szinte kizárólag vízből is, fagylalt viszont nem.
A deformálódott, jégkristályos darabok már egyszer valószínűleg felolvadtak és újrafagyasztották őket. Az ilyen termékeket kerüljük. Fontos továbbá, hogy sérült csomagolású jégkrémet ne vegyünk meg. A vásárlás során ne csak a termék árát nézzük meg, hanem az összetételt is. Abban az esetben, ha a jégkrém nevében az ízű szót találjuk, az azt jelenti, hogy a jégkrém ízesítése kizárólag aromával történt. Ez alól a szabály alól csak a puncs és a vanília képez kivételt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.