Tudtad? Valójában ez a különbség a fagyi és a jégkrém között!

fagyizó
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 19. 11:00
Szó szerint ezer éve fogyasztja az emberiség a nyár nagy slágereit, amiből kapni pár száz forintosat és több ezerért kínált különlegességeket is. Mitől jó egy fagyi és miben más egy jégrém? Mutatjuk!

Milyen fagyit vegyünk, ha igazán jót akarunk enni és mire figyeljünk közben? Miben más a jégkrém és miről ismerni fel a jó minőséget? Egyáltalán mi a különbség köztük? Íme a válaszok!

Itt eheted a Balaton legjobb fagyijait
Mitől jó egy fagyi és miben más egy jégrém? Most kiderül! Fotó: Maria Shipakina /  Shutterstock 

Ötezer éve is ettek már az emberek fagylaltot

Fagyit először valószínűleg a kínaiak készítettek, mintegy ötezer évvel ezelőtt hóból, tejből és gyümölcsökből. A kínaiak után szabadon Nagy Sándor tisztjei is ettek szűz havat, gyümölcslével és borral keverve, szigorúan csak csata előtt- olvasható a Szupermentán. Az első, ízesített jégkását az arabok készíthették, majd ez a frissítő különlegesség átkerült a spanyol konyhaművészetbe is. Kávéházban a világon elsőként Párizsban árultak fagylaltot, méghozzá a Procope-ban. Ez a fagyasztott limonádé volt az első citromfagyi. Maga a fagylalt szó egyébként 1775-ből származik, előtte hideg nyalat, fagyalt és fagyos néven emlegették az emberek. Magyar földre olasz közvetítéssel került először a fagylalt. Az 1900-as évek elején pedig már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept.

Miből készül egy jó minőségű fagylalt?

Alapvetően két fajta fagyi létezik: tej és víz alapú. A tej alapú tejből vagy tejporból, cukorból, tojásból, különféle ízesítőkből (csokoládé, vanília, gyümölcsök vagy mesterséges ízesítőanyagok) és természetes vagy mesterséges adalékanyagokból készül. A víz alapú fagylalt (olcsóbb, nagyobb adagokat adnak belőle) pedig nagyrészt víz, cukor, aroma és ételfesték, a gyümölcs helyett pedig gyümölcsaroma kerül bele. A jó minőségű fagyi tehát tej alapú és természetes adalékanyagokból készül.

Mire figyeljünk fagyivásárlásnál?

Az ideális fagylaltárusító pult a vásárlói oldalról zárt, nem éri közvetlen napfény, tiszta és rendezett. A jó fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik a díszítése pedig ehető és tiszta. Emellett

  •  a tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé, 
  • a tároló és kiszolgáló eszközök tiszták 
  • és folyó vizes kanálöblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak. 

Ezeken kívül ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Az a jó fagyis hűtő, ahol a hőmérséklet nem emelkedik -8 °C fölé.

Mióta létezik a fagyi mellett jégkrém is?

A jégkrém és a fagylalt története szinte teljesen összeolvad. A jégkrém sokáig nagyon hasonlított a fagylaltra, a jelenleg is ismert formájában pedig először az ohiói Harry Bust szabadalmaztatta 1923-ban jégnyalóka néven, a XIX. század második felében pedig megnyílt az államok első hivatalos jégkrémgyára is. Ezután pedig elterjedt az egész világon.

strand, tenger, tengerpart, spórolási tippek, jégkrém
A jégkrém készülhet akár vízből is, a fagyi nem. Fotó: Zigres /  Shutterstock 

Mi a különbség a fagylalt és a jégkrém között?

A fagyi nem jégkrém, és a jégrém sem fagylalt. Az első, és nagyon markáns különbség köztük az, hogy a fagylalt a fogyasztás helyszínén készül, és csak a cukrászati technológiával, speciális fagyasztással előállított terméket lehet így hívni. Ezzel szemben a jégkrém előrecsomagolt, amit homogénezéssel készítenek és fagyasztott állapotban (legalább -18°C-on) tárolnak, árusítanak. Egy másik különbség köztük az, hogy jégkrém készülhet szinte kizárólag vízből is, fagylalt viszont nem.

Mire figyeljünk jégkrémvásárláskor?

A deformálódott, jégkristályos darabok már egyszer valószínűleg felolvadtak és újrafagyasztották őket. Az ilyen termékeket kerüljük. Fontos továbbá, hogy sérült csomagolású jégkrémet ne vegyünk meg. A vásárlás során ne csak a termék árát nézzük meg, hanem az összetételt is. Abban az esetben, ha a jégkrém nevében az ízű szót találjuk, az azt jelenti, hogy a jégkrém ízesítése kizárólag aromával történt. Ez alól a szabály alól csak a puncs és a vanília képez kivételt.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.