Gyorsan barnul? Ezzel a trükkel hetekig friss marad a banán

barnulás
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 25. 16:45
A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs, de sajnos nagyon rövid ideig őrzi meg élénksárga színét és friss ízét. A polcokon vagy konyhapulton tartva gyorsan beindul az érési folyamat, amit az etilén nevű gáz okoz. Szerencsére néhány egyszerű tárolási módszerrel lassíthatod a banán barnulását.

A banán többek között arról híres, hogy magas gyümölcscukor tartalmának köszönhetően a gyorsan energiát adó, finom gyümölcsök közé tartozik. Ugyanakkor mindenki számára ismerős lehet a probléma, hogy amíg az egyik nap még szép sárga, másnap már barna foltos. Ez nemcsak esztétikailag zavaró, hanem az állaga, íze is megváltozik. Néhány egyszerű trükk azonban segíthet lassítani a folyamatot, és így hosszabb ideig élvezheted a banán tökéletes állapotát. 

banánok rózsaszín háttér előtt
Éretlen állapotban a banán keményítőben gazdag, mely az érés során fokozatosan cukorrá alakul. Ennek következtében az érett banán cukortartalma magasabb, és így édesebb ízű. 
Fotó: Pixel-Shot /  Shutterstock 

Íme a trükk, amelytől hetekig friss marad a banán

A banán barnulását lassíthatod, ha megfelelően tárolod és előkészíted a fogyasztásra. Alább mutatjuk, melyek a legfontosabb trükkök.  

  1. Csak akkor bontsd meg, amikor kell
    A banánok egyben tartása lassítja az etilén gáz terjedését, ezért ha lehet, hagyd egyben a fürtöt, amíg nem fogyasztasz belőle.
  2. Csomagold be a szárát
    A szárnál termelődik a legtöbb etilén gáz. Az egyik legismertebb trükk, ha a banán szárát alufóliába csomagolod. A fürtön lévő banánt szedd szét, és egyenként csomagold fóliába a szárukat, de a legjobb, ha a fürt végét tekered be. A praktikának köszönhetően lelassul az érési folyamat, nem tud felszabadulni az etilén, és akár 3–5 nappal tovább friss maradhat a banán.
  3. Tartsd szobahőmérsékleten – de napfénytől távol
    A túl meleg és közvetlen napfény felgyorsítja az érési folyamatot. Lehetőleg szobahőmérsékleten, sötétben tárold, erre a legjobb megoldás, ha a kamrába teszed. A hűtő is jó opció lehet, ámbár a héja ott gyorsabban barnul; a belseje ugyanakkor tovább friss marad.
  4. Ne tedd más gyümölcsök mellé
    Az alma, a körte, és más etilén termelő gyümölcsök felgyorsítják a banán érését. Tárold külön, ha nem akarod, hogy túl gyorsan bebarnuljon.
  5. Használj banántartó akasztót
    A lógatott tárolás csökkenti a nyomódásokat, így kevesebb barna folt jelenik meg a gyümölcsön.

Bors tipp

Ha már barnul, de nem szeretnéd azonnal megenni, hámozd meg, szeleteld fel, és tedd mélyhűtőbe a banánt. Később smoothie-hoz vagy banánkenyérhez tökéletes lesz.

A banán barnulása természetes folyamat, de egy kis odafigyeléssel jelentősen lassítható. A szár becsomagolása, a megfelelő hőmérsékleten és a más gyümölcsöktől külön való tárolás mind hozzájárul ahhoz, hogy a banán sokáig sárga és ízletes maradjon. 

Ezek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.