Egyetlen falat egy mesterien elkészített tengeri fogásból, és máris átjár a napfény, a sós levegő és a friss hullámok élménye. Mutatunk néhány egyszerű, de nagyszerű tenger gyümölcsei receptet!
Ha unod már a hagyományos hazai ételeket, és valamilyen frissítő, tengerparti hangulatot idéző fogásra vágysz, a tenger gyümölcsei kiváló étekként szolgálhatnak. A kagylók, rákok, tintahalak és polipok ízét nemcsak éttermekben élvezheted, hanem otthon, magad is elkészítheted. Alább több receptet is mutatunk, amelyekkel te lehetsz a sósvízi fogások mestere. Néhány hasznos tippel segítünk a tökéletes tenger gyümölcsei elkészítésében is.
Tenger gyümölcsei spagettivel Fotó: fcafotodigital
Tenger gyümölcsei tészta recept
Hozzávalók (4 adaghoz):
1 csomag spagetti
30 dkg fekete kagyló
20 dkg garnéla rák
olívaolaj
fokhagyma
petrezselyem
2 dl fehérbor
Elkészítés:
Olívaolajon megpároljuk az enyhén összetört fokhagymát, hozzáadjuk a fehérbort, majd beletesszük a zárt, jól megmosott kagylókat.
Addig főzzük, amíg az összes kagyló ki nem nyílik. Amelyik kagyló nem nyílik ki, azt ne tálaljuk fel.
Ezután adjuk hozzá az előre megpárolt garnéla rákokat. Majd keverjük hozzá az időközben kifőzött spagettit és szórjunk rá friss petrezselymet.
Az alaposan megtisztított zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és thermomixben magas fordulaton leturmixoljuk. Az így kapott krémes alapot felöntjük a zöldségalaplével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A szószt átöntjük egy nagyobb edénybe, majd felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a megmosott kagylókat, és 8-10 perc alatt készre főzzük.
Melegen, pirított bagettszeletekkel tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc
Tenger gyümölcsei paellával tálalva Fotó: Alexander Spatari
Paella tenger gyümölcseivel
Hozzávalók (4 adaghoz):
35 dkg rizs (paella)
4 csirkecombfilé
20 dkg chorizo
15 dkg garnélarák
2 vöröshagyma
1 lila hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
15 dkg zöldborsó
1 csokor petrezselyemzöld
1 kaliforniai paprika
1 liter alaplé
1 citrom (kezeletlen)
1 ek. paradicsompüré
2 ek. olaj
Elkészítés:
A vörös- és a lila hagymát finomra aprítjuk, majd egy nagyobb, mély serpenyőben kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és további egy percig együtt pirítjuk. Ezután beletesszük a felkockázott csirkecombfilét, és kevergetve addig sütjük, amíg minden oldala kifehéredik.
Ekkor hozzáadjuk a felkarikázott chorizo kolbászt, és további öt percig együtt pirítjuk. Rászórjuk a megtisztított, felaprított zöldségeket – a zöldborsó kivételével –, valamint a paradicsompürét és a paella rizst. Alaposan összeforgatjuk, hogy a rizs kissé megpiruljon, majd felöntjük az egészet a meleg csirkealaplével.
Letakarva, takaréklángon körülbelül 20 percig főzzük, míg a rizs majdnem teljesen megpuhul. Ezután hozzáadjuk a zöldborsót és a megtisztított garnélát, és még 5 perc alatt készre pároljuk.
Tálalás előtt meghintjük frissen aprított petrezselyemmel, a tetejére pedig citromcikkeket helyezünk. Ez nemcsak mutatós, de frissítő ízt is ad ennek a spanyol ételnek.
Elkészítési idő: 55 perc
Ha ezek a tenger gyümölcsei receptek elnyerték a tetszésedet, akkor ezeket a nyári recepteket se hagyd ki:
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.