A tenger gyümölcsei – Értékesek, de veszélyesek is lehetnek

veszélyforrás
PUBLIKÁLÁS: 2018. szeptember 13. 18:24
A tenger gyümölcsei (olaszul frutti di mare) nem tartoznak éppen a magyar gasztronómia alapelemei közé, de egyre inkább teret hódítanak maguknak. Mivel ma már igen csak kitárult a világ, utazásaink révén és a távoli országokból érkező import áruk kínálatának növekedése miatt a hazai vendéglátásban és az otthoni menüben is egyre többször felbukkannak. Milyen előnyei és veszélyei lehetnek ezeknek a titokzatos állatoknak? Dietetikusunk válaszol.

Forrás: Pixabay.com

Mondd, minek nevezzelek?

Rákokra és puhatestűekre oszthatjuk a tenger gyümölcseinek nevezett vízi élőlényeket. A rákok közül ismertebb a tigris-, király-, tarisznyarák, a homár, a languszta, vagy a hazánkban talán legkönnyebben hozzáférhető (a boltokban persze) garnéla. A puhatestűek közé tartoznak a különféle kagylók (osztriga, kékkagyló), a különböző méretű polipok és a tintahal.

Milyen formában juthatunk hozzájuk?

Az igazán friss frutti di mare a tengerparti nyaralások, utazások során lelhető fel, azonban akkor se csüggedjünk, ha az effajta desztinációk idén kimaradtak a nyaralásból. Mélyfagyasztva vagy éppen konzerv formában már egyre szélesebb körben, a nagyobb élelmiszerboltokban, hiper-, szupermarketekben vagy a halpiacokon is megtaláljuk ezeket a delikát étkeket.

Felengedés után gyorsan használjuk fel Forrás: Pixabay.com

Milyen jó hatásaik vannak?

Ha túltesszük magunkat azon, hogy kinézetük és elkészítési módjuk nem kifejezetten szokványos - legalábbis nem a magyar konyha számára -, akkor felfedezhetjük, hogy voltaképpen igen értékes és ízletes részei lehetnek étrendünknek. Természetesen kellő elővigyázatosság és mértékletesség mellett; erre is mindjárt kitérek.

Az ízeltlábú rákok előnye, hogy energiatartalmuk jellemzően nem túl nagy, ellenben fehérjetartalmuk kedvező, emellett számos ásványi anyagot (kalciumot, magnéziumot, jódot, szelént) és vitamint (B1-, B2-, B12- vitamin, niacin) is tartalmaznak. Zsírtartalmuk megközelíti a kevésbé zsíros halakét, koleszterintartalmuk azonban jóval nagyobb is lehet, bár egyes kutatások szerint emiatt nem kell aggódni, mivel a vér koleszterinszintjét mégsem növelik, vagy nem jelentősen. Az ehető kagylók is gazdagok fehérjében, ráadásul a bennük található többszörösen telítetlen zsírsavak mennyisége versenybe szállhat a halakéval is, míg koleszterintartalmuk igen csekély.

Osztriga szeánsz Forrás: Pixabay.com

A hatásaikhoz hozzátartozik, hogy példának okáért az osztrigát az ínyencek nyersen, vagy frissen facsart citromlével ízesítve fogyasztják. Ízlés dolga, ámbár jó hírét főleg az adja, hogy afrodiziákumnak tartják, és a legenda szerint Casanova maga sem volt rest nagy számban osztrigát fogyasztani a légyottjai előtt. Habár a nemi szervek megfelelő működéséhez szükséges, jelentős cinktartalma sem megvetendő, mégis ezt a hatást inkább az elfogyasztásának mikéntjével lehetne összekötni, mint sem közvetlen táplálkozás-élettani hatásaival. Itt mindenki képzelje maga elé a szóban forgó szituációt és máris érteni fogja...

Veszélyes lények

A számos kedvező tulajdonságuk mellett azonban nem egyszerű étkek, már ami az élelmiszerhigiéniai veszélyeket illeti. A nem gondosan összeválogatott, nem ellenőrzött forrásból származó tenger gyümölcseit tartalmazó ebéd vagy vacsora könnyen komoly egészségügyi problémákhoz (gyomorrontás, élelmiszerfertőzés) is vezethet. Jó esetben csak múló jelleggel. A kagylókat például a helytelen elkészítésükből származó élelmiszermérgezés kockázata miatt a világ száz legveszélyesebb állata közt tartják számon.

A fekete kagyló az egyik legelterjedtebb, de vigyázzunk vele Forrás: Pixabay.com

A megbetegedési veszélyt fokozza, hogy ezek az élelmek messzi tájakról érkeznek hazánkba. S bár megfelelően hűtik és tárolják ezeket, nagy víztartalmukból eredő romlékonyságuk miatt a szállítás, raktározás során elég csak egy apró hiba, és máris megvan a baj.

Másrészt a tenger gyümölcsei nem kevés mennyiségű higanyt és más nehézfémet is képesek felhalmozni a szervezetükben az elfogyasztott moszatok, algák révén. Éppen ezért a várandós nőknek a tenger gyümölcsei nem kifejezetten javasoltak; az ő esetükben a magzati szervezetbe jutva idegkárosító hatása is lehet a higanyszennyezésnek. Emellett természetesen a nem várandós nők és a férfiak is ügyeljenek a mértékre, ne csak a tenger gyümölcseivel pótolják az állati eredetű fehérjéket a tányéron!

Mire figyeljünk, hogy ép bőrrel megússzuk?

• Fontos, hogy friss, tiszta, szennyeződésmentes vizekből származzon az elfogyasztásra szánt tenger gyümölcse. Ezt általában mi magunk nehezebben tudjuk ellenőrizni, de azért akadnak szűrő módszerek.

• A kagylók elkészítésénél segíthet egy alapos átválogatás is: a már kinyílt héjú kagylók nem élnek, ezek nem alkalmasak ételkészítésre, ezeket ki kell dobni. A csukott héjú kagylókat addig kell főzni, amíg ki nem nyílnak. Azok, amelyek a hőkezelés ellenére sem nyílnak szét, szintén az élelmiszerhulladék mennyiségét növelik. Ha nem mi főzünk, akkor a ráncos küllemű, már idős kagylókat szintén ne együk meg!

• Habár a legjobb lenne a természetes vizekből származó állatokat fogyasztani, élelmiszer-biztonsági megfontolásokból mégis a mesterségesen tenyésztett kagylók vásárlása és fogyasztása javasolt.

• Nem elég csak arra figyelni, hogy friss legyen az áru! Fontos az is, hogy ne tároljuk hosszasan még a hűtőszekrényben sem! Ha nem sütjük, főzzük meg rövid időn belül, akkor a mélyfagyasztással még nyerhetünk pár hónapnyi tárolási időt. Fontos: a fagyasztott árut a hűtőben engedjük fel, ne a konyhapulton, és mielőbb készítsük is el a kiengedést követően!

• Azok, akik köszvénnyel küzdenek, kerüljék a nagy purintartalommal jellemezhető tenger gyümölcseinek gyakori, nagy mennyiségű fogyasztását.

• A halakra allergiások is legyenek óvatosak, mert nem kizárt, hogy allergiájuk a kagylók, rákok fogyasztásakor is fellép, és igen heves reakciókat tud okozni. Ők inkább tartózkodjanak ezen egzotikus étkektől.

Együk úgy, mint a halakat!

A halakhoz hasonlóan a heti kétszeri fogyasztás javasolható a tengeri herkentyűkből: az egyik alkalom lehet hal, a másik rák, így könnyebben összejön a gyakoriság. Bár ez itthon elsősorban pénztárca kérdése is, tekintve, hogy a minden kritériumnak megfelelő tenger gyümölcsei valóban nem a legolcsóbb étkek közé tartoznak. Ellenben éppen emiatt kiváló hétvégi, ünnepi ételek válhatnak belőlük.
A kagylók, rákok, polipok, tintahalak lényegében a halakhoz hasonlóan készíthetők el: leves, feltét, rizottó formájában, főzve, sütve, bundázva..., és mivel hamar elkészülnek, nem is kell velük sokáig a konyhában pepecselni. Az elfogyasztásukról ez nem minden esetben mondható el, gondoljunk csak a homárra...

Sokféleképpen elkészíthetőek Forrás: Pixabay.com

Ha mégsem nyernék el a tetszésünket, vagy macerásnak találnánk a tenger gyümölcseivel való bíbelődést, még mindig ehetünk halakat.

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.