
Az olasz desszert semmivel össze nem hasonlítható íze, a tenger illata, a ragyogó kék ég és a délelőtt 11 óra előtt elkortyolt cappuccino mind-mind a dolce vita elengedhetetlen része. Az olasz édességek nemcsak finomak, hanem az olaszok kulturális és gasztronómiai örökségét is magukban hordozzák: generációkon átívelő receptek, régiókra jellemző különlegességek és a déli életstílus legjava bújik meg minden falatban. Ha szereted az édes élvezeteket, most megmutatjuk a legcsábítóbb olasz desszerteket, amelyeket egyszer az életben mindenképp meg kell kóstolnod.
Hozzávalók 6 adaghoz:
Hozzávalók 15 darabhoz
Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés
Hozzávalók (egy kicsi kalácshoz):
1. Langyosra melegítjük a tejet, beleöntjük egy kis tálba. Hozzákeverünk egy kávéskanál cukrot és egy teáskanál szárított élesztőt. Összekeverjük, és hagyjuk felfutni.
2. A maradék cukrot egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a puha vajat és a vaníliaőrleményt, kézi robotgéppel kihabosítjuk. Beledolgozzuk a citrom és a narancs reszelt héját. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel szép sima tésztává forgatjuk. Teszünk hozzá egy evőkanál lisztet, és azzal is alaposan összevegyítjük.
3. A többi lisztet a sóval beleöntjük egy állványos robotgép táljába. A közepébe egy mélyedést vájunk, ide öntjük a felhabosodott élesztőt, valamint a tojásos-vajas keveréket. Elkezdjük dagasztani, és addig folytatjuk, míg a tészta szépen össze nem áll, és el nem válik az edény falától. Kivajazunk egy tálat vékonyan, beletesszük a tésztát, és meleg helyen hagyjuk két órát kelni.
4. Közben a mazsolát lábasba tesszük, ráöntjük a rumot, és addig melegítjük, míg a mazsola fel nem szívja az alkoholt. Hagyjuk teljesen kihűlni.
5. Ha megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és kézzel még öt percig dagasztjuk. Több részletben beledolgozzuk a rumos mazsolát és a kandírozott citrushéjat. Cipót formázunk belőle, és beletesszük vagy egy papírformába, vagy egy vajjal vékonyan kikent kicsi fazékba. Letakarjuk konyharuhával, és ismét kelesztjük egy órát.
6. A mázhoz összekeverjük a tojásfehérjét a porcukorral, és lekenjük vele a nyers tészta tetejét. 180 fokos sütőbe toljuk, és 50-55 perc alatt aranybarnára sütjük. Hurkapálcát beleszúrva tudjuk ellenőrizni, hogy átsült-e a közepe is, Ha nem, akkor visszatoljuk a sütőbe, ha nagyon pirulna a teteje, letakarjuk egy darab alufóliával.
7. A kész kalácsot sütőrácsra állítjuk. Ha papírformában sütöttük, akkor abban hagyjuk teljesen kihűlni, fogyasztás előtt egyszerűen letépjük róla a formát. Ha fazékban készült, akkor még langyosan kiborítjuk belőle. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.