Egy falat Itália – Íme a legfinomabb olasz édességek, amikért érdemes bűnbe esni!

recept
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 13. 12:15
Ha az olasz konyhára gondolunk, legtöbbünknek a tészta és a pizza jut az eszébe. Pedig nem feledkezhetünk meg az ínycsiklandó olasz édességekről sem, melyek nem csak ízletesek, de magukban hordozzák Olaszország varázsát is. Ha szereted a dolce vita életérzést, ezeket a recepteket imádni fogod!

Az olasz desszert semmivel össze nem hasonlítható íze, a tenger illata, a ragyogó kék ég és a délelőtt 11 óra előtt elkortyolt cappuccino mind-mind a dolce vita elengedhetetlen része. Az olasz édességek nemcsak finomak, hanem az olaszok kulturális és gasztronómiai örökségét is magukban hordozzák: generációkon átívelő receptek, régiókra jellemző különlegességek és a déli életstílus legjava bújik meg minden falatban. Ha szereted az édes élvezeteket, most megmutatjuk a legcsábítóbb olasz desszerteket, amelyeket egyszer az életben mindenképp meg kell kóstolnod.

meggyes olasz édesség
Az olasz édesség, ami nélkül lehet élni, de nem érdemes
Fotó: Fatane Rahimi /  Shutterstock 

Olasz édességek, amelyek pillantok alatt Itáliába repítenek

Sárgadinnyés panna cotta

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • A krémhez:
    5 dl tejszín
    1 dl tej
    170 g cukor
    fél kezeletlen citrom reszelt héja
    10 g lapzselatin
  • A sárgadinnyés réteghez:
    200 g megtisztított sárgadinnye
    1,3 dl víz
    50 g cukor
    7 g lapzselatin
  • A díszítéshez:
    mentalevelek
    sárgadinnyegömbök
    pár szem meggy
olasz édesség: sárgadinnyés panna cotta
Frissítő olasz édesség, ahogy még biztos nem kóstoltad
Fotó: Nemeth Andras Peter
  • Elkészítés:
    1. Keverőtálba öntjük a tejszínt, hozzákeverjük a citromhéjat.
    2. A 10 g lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. Az 1 dl tejet a cukorral kis lábasban forrásig melegítjük. A zselatinlapokat kifacsarjuk, majd feloldjuk a forró tejben. Hozzádolgozzuk a citromhéjas tejszínhez, végül hat pohárban szétosztjuk. Legalább két órára berakjuk a hűtőszekrénybe dermedni.
    3. A dinnyés réteghez is beáztatjuk hideg vízbe a zselatinlapokat.
    4. Beáztatjuk hideg vízbe a zselatinlapokat, majd kifacsarjuk. Berakjuk egy kisebb lábasba az 1,3 dl vízzel együtt, és addig melegítjük, míg fel nem olvad benne. A pürésített sárgadinnyébe keverjük. Hűlni hagyjuk, majd elosztjuk a megdermedt fehér krémek tetején. Visszarakjuk a hűtőbe legalább két órára.
    6. Tálalás előtt sárgadinnyegömbökkel, meggyszemekkel, mentával díszítjük.
  • Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

Kávés profiterol

Hozzávalók 15 darabhoz

  • Az égetett tésztához:
    50 g vaj
    50 g liszt
    50 g víz
    1 csipet só
    1 csipet cukor
    kb. 75 g tojás (kb. 2 kicsi)
  • A kávés töltelékhez:
    125 g mascarpone
    75 g tejszín
    1 evőkanál porcukor
    fél dl hideg presszókávé
  • A csokoládészószhoz:
    150 g étcsokoládé
    1,2 dl tejszín
    15 g vaj
olasz édesség: kávés profiterol
A desszertimádók álma: kávékrémes profiterol pillekönnyű tésztában
Fotó: Nemeth Andras Peter
  • Elkészítés:
    1. A vizet a vajjal együtt lábosba tesszük, majd addig melegítjük, míg a vaj teljesen felolvad benne. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a lisztet, a sót, a cukrot, majd nagy lángon keverjük további 1-2 percig. Lehúzzuk a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk. 
    2. Amikor a tészta már langyosra hűlt, robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Habzsákba töltjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsire kisebb diónyi gömböket nyomunk belőle. Körülbelül 20 percet pihentetjük a tésztát, majd megspricceljük egy kis vízzel.
    3. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig, majd 150 fokon még 20 percig sütjük. Résnyire nyitott sütőajtóval 10 percig pihentetjük, majd rácson kihűtjük.
    4. A kávékrémhez elkezdjük habbá verni a mascarponét a tejszínnel és a porcukorral. Ha már kezd habosodni, hozzáöntjük a kávét is, és kemény habbá verjük. Habzsákba töltjük.
    5. A kis fánkok alját fakanállal kilyukasztjuk, és betöltjük a kávés krémet. A töltött fánkokat egy rétegben átrakjuk egy tálba.
    6. Gőz felett összeolvasztjuk a csokit a vajjal, hozzáöntjük a forró tejszínt, és simára keverjük. Ráöntjük a fánkokra. Tálalásig hideg helyen tartjuk.
  • Elkészítési idő: 80 perc + pihentetés

Gyömbéres biscotti

  • Hozzávalók: 
    125 g puha vaj
    200 g porcukor
    1 csipet só
    1 csomag vaníliás cukor
    2 kezeletlen citrom reszelt héja
    2 tojás
    250 g liszt
    1 teáskanál sütőpor
    5 cm gyömbér 
    100 g kandírozott gyömbér
olasz édesség: gyömbéres biscotti
Ropogós gyömbéres biscotti – a tökéletes olasz desszert
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361
  • Elkészítés:
    1. Robotgéppel jól kihabosítjuk a puha vajat a porcukorral, a csipet sóval, a citromok reszelt héjával. Utána egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat.
    2. Összekeverjük a lisztet a sütőporral. A vajas-tojásos keverékbe alacsony fokozaton belevegyítjük a sütőporos lisztet és a reszelt gyömbért. Végül fakanállal beleforgatjuk az apróra vágott kandírozott gyömbért is.
    3. A nyers tésztát két részre osztjuk. Mint a kettőből 25-30 centi hosszú, 4-5 centi vastag hurkát formázunk. Rárakjuk egy papírral bélelt tepsire, egymástól legalább 10 centi távolságra. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25 percig sütjük.
    4. Kivesszük a sütőből, rácson hűtjük egy fél órát. Utána 2 cm vastag szeletekre felvágjuk.
    5. A felszeletelt süteményt sütőpapíros tepsire rakjuk, és 180 fokon 10 percig sütjük. Utána kivesszük, megforgatjuk a szeleteket, és így is még 10 percig pirítjuk.
  • Elkészítési idő: 85 perc
    1 adag: 140 kcal

Cannoli

  • Hozzávalók:
    A tésztához:
    150 g liszt
    2 evőkanál porcukor
    1 teáskanál szódabikarbóna
    1 kávéskanál őrölt fahéj
    30 g puha vaj
    1 tojássárgája
    fél dl édes desszertbor 
    zsiradék a sütéshez
  • A krémhez:
    300 g ricotta
    100 g mascarpone
    4 evőkanál porcukor
    50 g kandírozott gyümölcs
  • A díszítéshez:
    pisztácia
    kandírozott gyümölcsök
olasz édesség: a klasszikus cannoli
Klasszikus olasz édesség, a cannoli – ropogós tésztába töltött édes kényeztetés
Fotó: Marina Bakush
  • Elkészítés:
    1. Összedolgozzuk a tészta hozzávalóit, majd hűtőbe rakjuk egy órára. Ezután lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és egy 8 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
    2. A korongokat fémcsövekre tekerjük. Kevés tojásfehérjével megkenjük azt a részt, ahol a tésztaszélek találkoznak, így nem nyílnak majd szét sülés közben. A tésztát a csövekkel együtt forró, 180 fokos olajban pár perc alatt megsütjük, majd lecsöpögtetjük, és amikor már képesek vagyunk megfogni a csövek végét, lehúzzuk a megsült hengereket.
    3. A krémhez a hozzávalókat összekeverjük, majd nyomózsákba kanalazzuk és megtöltjük vele a kihűlt tésztahengereket. A töltött rudacskák mindkét végét apróra vágott kandírozott gyümölcsbe vagy pisztáciába mártjuk.

Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés

Panettone

Hozzávalók (egy kicsi kalácshoz):

  • A tésztához: 
    2 evőkanál tej
    1 teáskanál szárított élesztő
    8 evőkanál cukor
    110 g puha vaj
    3 kis tojás
    1 teáskanál vaníliaőrlemény
    fél kezeletlen citrom reszelt héja
    fél kezeletlen narancs reszelt héja
    250 g liszt
    1 csipet só
    4 evőkanál mazsola
    2 evőkanál rum
    4 evőkanál kandírozott citrushéj
    vaj a kenéshez
  • A mázhoz:
    1 evőkanál tojásfehérje
    1 evőkanál porcukor
kedvelt olasz édesség: panettone
Panettone – az olasz desszert, ami nyáron is jól fog esni
Fotó: Ramon L. Farinos
  • Elkészítés:

1. Langyosra melegítjük a tejet, beleöntjük egy kis tálba. Hozzákeverünk egy kávéskanál cukrot és egy teáskanál szárított élesztőt. Összekeverjük, és hagyjuk felfutni.

2. A maradék cukrot egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a puha vajat és a vaníliaőrleményt, kézi robotgéppel kihabosítjuk. Beledolgozzuk a citrom és a narancs reszelt héját. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel szép sima tésztává forgatjuk. Teszünk hozzá egy evőkanál lisztet, és azzal is alaposan összevegyítjük.
3. A többi lisztet a sóval beleöntjük egy állványos robotgép táljába. A közepébe egy mélyedést vájunk, ide öntjük a felhabosodott élesztőt, valamint a tojásos-vajas keveréket. Elkezdjük dagasztani, és addig folytatjuk, míg a tészta szépen össze nem áll, és el nem válik az edény falától. Kivajazunk egy tálat vékonyan, beletesszük a tésztát, és meleg helyen hagyjuk két órát kelni.

4. Közben a mazsolát lábasba tesszük, ráöntjük a rumot, és addig melegítjük, míg a mazsola fel nem szívja az alkoholt. Hagyjuk teljesen kihűlni.
5. Ha megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és kézzel még öt percig dagasztjuk. Több részletben beledolgozzuk a rumos mazsolát és a kandírozott citrushéjat. Cipót formázunk belőle, és beletesszük vagy egy papírformába, vagy egy vajjal vékonyan kikent kicsi fazékba. Letakarjuk konyharuhával, és ismét kelesztjük egy órát.

6. A mázhoz összekeverjük a tojásfehérjét a porcukorral, és lekenjük vele a nyers tészta tetejét. 180 fokos sütőbe toljuk, és 50-55 perc alatt aranybarnára sütjük. Hurkapálcát beleszúrva tudjuk ellenőrizni, hogy átsült-e a közepe is, Ha nem, akkor visszatoljuk a sütőbe, ha nagyon pirulna a teteje, letakarjuk egy darab alufóliával.

7. A kész kalácsot sütőrácsra állítjuk. Ha papírformában sütöttük, akkor abban hagyjuk teljesen kihűlni, fogyasztás előtt egyszerűen letépjük róla a formát. Ha fazékban készült, akkor még langyosan kiborítjuk belőle. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.

  • Elkészítési idő: 120 perc + kelesztés
    További ínycsiklandozó receptekért nézd meg ezt a videót:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.