Így lesz télen is friss és ropogós a kovászos uborkád - Mutatjuk a legegyszerűbb receptet hozzá

Ropogós
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 13. 12:45
Szeretnéd, hogy a kedvenc nyári finomságod ízét télen is érezhesd? Akkor tedd el a kovászos uborkát télire! Ne aggódj, nem kell hozzá szakértelem, egyszerű, mint az egyszer egy!

A kovászos uborkát télire eltenni nem nagy kunszt.  Egy kis odafigyeléssel és néhány plusz lépéssel akár egész évre meghosszabbíthatod a kovászos szezont. A kulcs a megfelelő hőkezelés – vagyis a klasszikus dunsztolás. Így nemcsak az íz marad meg, de a baktériumflóra jelentős része is életben marad. Ha kíváncsi vagy egy extra trükkre, olvasd végig a cikket!

kovászos uborkát télire
Kovászos uborkát télire eltenni - A nyár íze üvegbe zárva 
Fotó: Tatevosian Yana /  Shutterstock 

Így készíts kovászos uborkát télire – recept akár kezdőknek is

Most érdemes eltenned a kovászos uborkát télire, amikor kapsz a piacon friss, ropogós uborkát, és elég meleg van az érleléshez.

Hozzávalók:

  • 2 kg kisebb szemű, friss kovászolni való uborka
  • 1 nagy csokor kapor 
  • 1 evőkanál egész fekete bors
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 szelet szikkadt kovászos kenyér
  • 2 liter víz
  • 2 evőkanál só – fontos, hogy ne jódozott legyen!
kovászos uborka télire elrakva
Láss hozzá az elkészítéshez!
Fotó: Svittlana /  Shutterstock 

Elkészítés lépésről lépésre:

  • Alaposan mosd meg az uborkákat, két végüket vágd le, majd hosszában vágd be X-alakban, de ne vágd teljesen át
  • Egy nagy üvegbe - vagy több kisebbe - tedd az uborkákat, közben szórd bele a megtisztított fokhagymagerezdeket és a szemes borsot, az üveg aljára és tetejére tegyél kaprot
  • A vizet forrald fel, majd tedd bele a sót – literenként egy evőkanállal - és hagyd teljesen kihűlni
  • A kihűlt sós vizet öntsd rá az uborkákra, a tetejére tegyél egy szelet kenyeret
  • Fedd le az üvegek, majd 2-3 napig meleg, napos helyen érleld
  • Amikor elérte a kívánt savanyúságot, vedd ki a kenyeret, szűrd le a levet
  • Az uborkákat öblítsd le tiszta vízzel, majd tedd sterilizált üvegekbe és öntsd fel a leszűrt lével
  • Az üvegeket gondosan zárd le, és egy nagy fazékban melegíts fel vizet 80°C-osra, majd állítsd bele az uborkával teli üvegeket és hagyd a vizes dunsztba 20 percig 
  • Tedd át az üvegeket száraz dunsztba, jó vastag takarók közé és pár napig hagyd így lassan kihűlni  

Extra tipp:

Tegyél a lébe egy kis babérlevelet vagy pár szelet tormát – így még jobban megőrzi a roppanósságát az uborka, különlegesebb lesz az aromája is, a torma pedig még tartósítja is. Ha van otthon meggyfalevél vagy szőlőlevél, az is szuper természetes roppanásfokozó, dobd bele bátran!

Ha kíváncsi vagy, hogy rakták el annak idején az uborkát télire, nézd meg a videót!
 

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.