Próbálta már? Pirított kenyér fokozza a kovászos uborka ízét

Próbálta már? Pirított kenyér fokozza a kovászos uborka ízét

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2018. július 07. 13:00
<p>Kovászos uborkát készíteni nem nagy munka, de elég egy apró hibát elkövetni ahhoz, hogy az egész a kukában landoljon. Ki erre, ki arra esküszik, egy biztos: a jó magyar pörköltnek elengedhetetlen kelléke. Kezdődik a szezon, savanyításra fel!</p>
Bors

Alulra tegye a kaprot!

Pataky Péter, az Ízes élet séfje a klasszikus elkészítésre esküszik. 

– Általában az a szabály, hogy ha egy ötliteres üveget teleteszünk uborkával, akkor három evőkanál só kell bele, úgyhogy e szerint számolok. Csak fokhagymát, kaprot és borsot szoktam használni. Legalulra mindig a kapor szárát teszem, majd arra a bevagdosott uborkát, fokhagymagerezdeket, és az egész borsot, majd a kenyeret. Mivel gázok fognak felszabadulni, ezért ne a kupakkal fedjük le, hanem inkább egy tányérral és mehet az egész a napra. 

Kálciummal puha a kovi ubi 

Csíki Sándor gasztronómiai szakíró szerint a kalcium-kloriddal megakadályozhatjuk, hogy a zöldség szottyadt legyen. – Az előkészítés során vágjuk le az uborka virág felőli végét, mivel ezen a részen van a legtöbb a pektinstruktúrát megbontó és puhulást okozó enzim. Elkerülhetjük a puhulást, ha a sós léhez teszünk 0,1-04 százalékos kalcium-kloridot – mondta a szakember, majd hozzátette, hogy a kovászos uborka akkor lesz jó, amikor annak érezzük, ez leginkább szájíz és tapasztalat kérdése. Elárulta, hogy pirított kenyérrel készíti. Viszont az örökkévalóságig nem tárolhatjuk. – Miután kész van, tegyük hűtőbe, és minél előbb fogyasszuk el! 

Szőlőlevéllel bolondítom

Olvasónk, Kozma Ildikó kertből szedett levelek és egy kis ecet nélkül elképzelni sem tudná az elkészítését. 

– A szokásos hozzávalók mellé teszek még ezt-azt. Alulra kerül a kapor, az üveg közepébe teszek egy meggyfa- és szőlőlevelet kaccsal. Én egy-két babérlevelet is dobok a sós, fokhagymás, borsos vízbe. A tetejére pedig egy nagyobb szelet pirított kenyeret teszek. Ez azért is jó, mert így nem málik szét, és finom ízt ad neki. 4-5 napig hagyom a napon, mindennap fordítok rajta egyet – magyarázta olvasónk. 

Kenyér helyett krumpli

A svábok szokás szerint nem kenyeret tesznek az üvegbe, hanem burgonyával kovászolják meg az uborkát, ugyanúgy a napon, 3-4 nap alatt. A titok csupán annyi, hogy a jó alaposan megmosott krumplit félbevágjuk, és héjastul teszünk belőle az üveg aljára és tetejére is. Az uborka így kemény marad, és a leve sem lesz zavaros. 

Tudta?

A kovászolni való uborka tíz centi hosszúságnál és három centi átmérőnél kezdődik, az alatti méret a csemegeuborka?

Bors-tipp

A savanyúság levével különösen finom tökfőzeléket készíthetünk, ásványvízzel hígítva pedig kellemes üdítőital, főleg a másnapos gyomornak tesz jót. 

Levesként próbálta már?

A nyári melegben szinte felüdülés egy tál kovászos­uborka-krémleves. 

Hozzávalók: 25 dkg kovászos uborka a levével együtt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, kapor, 1,5 dl tejföl, 2 evőkanál olívaolaj, 2 csipet cukor, 20 dkg füstölt szalonna. 

Elkészítés: A finomra vágott hagymákat az olajon dinszteljük meg, majd az összes többi hozzávalóval együtt (kivéve a szalonnát) turmixoljuk le. Tegyük a levest hűtőbe, a szalonnát pedig zsíron pirítsuk meg, és tálaláskor szórjuk a tetejére. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.