Már javában tombol a cseresznyeszezon, aminek rengetegen örülünk. A kedvelt, kora nyári gyümölcs magában is isteni, de lekvárként és különböző süteményekben is tökéletesen megállja a helyét. Ezért nagyon bosszantó tud lenni, amikor otthon egy halom van belőle, amivel hirtelen nem tudsz mit kezdeni, ráadásul még gyorsan meg is romlik.
Ugye te sem szeretnéd a nagyszülők fájáról lecsipegetett cseresznyét hatalmas lelkiismeret-furdalással a szívedben kidobni? Amennyiben az ínycsiklandó gyümölcsöt sokáig élveznéd, mutatunk pár trükköt, amivel garantáltan sokáig friss marad a finomság.
A cseresznye a hűtőben tárolva sokkal tovább friss marad, mintha kint hagynád a pulton. Egy kutatás ugyanis alátámasztotta, ha a kis piros gyümölcsöt a szüret utáni 36 órán belül lehűtöd és a továbbiakban is hidegen tárolod, nagyban hozzájárul hosszabb élettartamához. Bár a tanulmány a legmegfelelőbb hőmérsékletként a 0 Celsius fokot említi, a vélemények megoszlanak ezzel kapcsolatban. Egyesek szerint már az 1-4 Celsius fok közötti hőmérséklet is elég az apró finomságnak.
Vannak olyan gyümölcsök, amiket érdemes megmosni a tárolás előtt, míg másokat szigorúan tilos. Egy kutatás kimutatta, hogy a cseresznye vízzel való érintkezése miatt gyorsabban romlásnak indul, még akkor is, ha utána jól megszárítottad. Tehát a legjobb, ha a finomságot mosatlanul teszed el és csak közvetlenül fogyasztás vagy sütés előtt öblíted le.
Sokszor hallani, hogy a nagy mennyiségű cseresznye tárolása miatt az alul lévők megsérülhetnek és gyorsabban megromolhatnak. Bár van benne igazság, a legtöbb esetben szinte lehetetlen a hűtőben annyi helyet felszabadítani, hogy a gyümölcsöt több részben tegyük el. Ellenben, ha van rá lehetőség, válaszd ezt az opciót.
A cseresznye élénkzöld szára azt jelzi, hogy a gyümölcs friss. Amennyiben eltávolítod, a finomság gyorsabban megromlik. Ha magad szeded a cseresznyét, akkor könnyebb dolgod van, mintha boltban vásárolnál, ugyanis szárral együtt tudod eltenni őket. A gyümölcsös pultnál válogatva ezért próbálj többségében olyat választani, amit még nem fosztottak meg a szárától.
A nagy népszerűségnek örvendő gyümölcs körülbelül 8-9 napig képes elállni, ha azonban az említett egysoros tárolási módszert is beveted, élettartamukat további pár nappal is meghosszabbíthatod.
Annak érdekében, hogy szezonon kívül is élvezhesd a nyári gyümölcsöt, fagyaszd le, hogy bármikor elővehesd, amikor csak megkívánod. Fontos azonban, hogy csak sérülésmentes cseresznyét tegyél el. Először mosd meg és töröld meg őket, majd távolítsd el a szárukat. Ezt követően egy sütőpapírral bélelt tálcán egy rétegben fagyaszd le őket, majd mehetnek egymásra egy zacskóba és vissza a fagyasztóba.
Az alábbi videóból többet is megtudhatsz a cseresznye tárolásáról:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.