Ne dobd ki idő előtt! Ezzel az egyszerű trükkel több, mint 1 hétig is eláll a cseresznye

cseresznyeszezon
PUBLIKÁLÁS: 2025. június 18. 11:30
Nagyon bosszantó tud lenni, ha a finom, zamatos gyümölcsök már rövid idő után romlásnak indulnak. Ezekkel az apró trükkökkel azonban sokáig friss maradhat a cseresznye és nem kell amiatt aggódnod, hogy pár nap után a kukában landol.

Már javában tombol a cseresznyeszezon, aminek rengetegen örülünk. A kedvelt, kora nyári gyümölcs magában is isteni, de lekvárként és különböző süteményekben is tökéletesen megállja a helyét. Ezért nagyon bosszantó tud lenni, amikor otthon egy halom van belőle, amivel hirtelen nem tudsz mit kezdeni, ráadásul még gyorsan meg is romlik.  

cseresznye, friss, tárolás, gyümölcs
Pár egyszerű trükkel sokáig friss marad a cseresznye
Fotó: Milje Ivan /  Shutterstock 

Ugye te sem szeretnéd a nagyszülők fájáról lecsipegetett cseresznyét hatalmas lelkiismeret-furdalással a szívedben kidobni? Amennyiben az ínycsiklandó gyümölcsöt sokáig élveznéd, mutatunk pár trükköt, amivel garantáltan sokáig friss marad a finomság.

Erre figyelj a cseresznye tárolásakor, hogy napokig majszolhass belőle

  • Beteheted a hűtőbe vagy nem?

A cseresznye a hűtőben tárolva sokkal tovább friss marad, mintha kint hagynád a pulton. Egy kutatás ugyanis alátámasztotta, ha a kis piros gyümölcsöt a szüret utáni 36 órán belül lehűtöd és a továbbiakban is hidegen tárolod, nagyban hozzájárul hosszabb élettartamához. Bár a tanulmány a legmegfelelőbb hőmérsékletként a 0 Celsius fokot említi, a vélemények megoszlanak ezzel kapcsolatban. Egyesek szerint már az 1-4 Celsius fok közötti hőmérséklet is elég az apró finomságnak.

  • Meg kell mosod vagy sem?

Vannak olyan gyümölcsök, amiket érdemes megmosni a tárolás előtt, míg másokat szigorúan tilos. Egy kutatás kimutatta, hogy a cseresznye vízzel való érintkezése miatt gyorsabban romlásnak indul, még akkor is, ha utána jól megszárítottad. Tehát a legjobb, ha a finomságot mosatlanul teszed el és csak közvetlenül fogyasztás vagy sütés előtt öblíted le.

 

Tárolhatod egymáson vagy inkább egy sorban?

Sokszor hallani, hogy a nagy mennyiségű cseresznye tárolása miatt az alul lévők megsérülhetnek és gyorsabban megromolhatnak. Bár van benne igazság, a legtöbb esetben szinte lehetetlen a hűtőben annyi helyet felszabadítani, hogy a gyümölcsöt több részben tegyük el. Ellenben, ha van rá lehetőség, válaszd ezt az opciót.

  • Meghagyhatod a szárát vagy nem?

A cseresznye élénkzöld szára azt jelzi, hogy a gyümölcs friss. Amennyiben eltávolítod, a finomság gyorsabban megromlik. Ha magad szeded a cseresznyét, akkor könnyebb dolgod van, mintha boltban vásárolnál, ugyanis szárral együtt tudod eltenni őket. A gyümölcsös pultnál válogatva ezért próbálj többségében olyat választani, amit még nem fosztottak meg a szárától.

Meddig áll el a cseresznye?

A nagy népszerűségnek örvendő gyümölcs körülbelül 8-9 napig képes elállni, ha azonban az említett egysoros tárolási módszert is beveted, élettartamukat további pár nappal is meghosszabbíthatod.

Így fagyaszd le a cseresznyét

Annak érdekében, hogy szezonon kívül is élvezhesd a nyári gyümölcsöt, fagyaszd le, hogy bármikor elővehesd, amikor csak megkívánod. Fontos azonban, hogy csak sérülésmentes cseresznyét tegyél el. Először mosd meg és töröld meg őket, majd távolítsd el a szárukat. Ezt követően egy sütőpapírral bélelt tálcán egy rétegben fagyaszd le őket, majd mehetnek egymásra egy zacskóba és vissza a fagyasztóba.

Az alábbi videóból többet is megtudhatsz a cseresznye tárolásáról:

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.