Ettől a titkos összetevőtől lesz brutál jó a cseresznyelekvárod!

lekvár főzés
PUBLIKÁLÁS: 2025. június 11. 11:30
Itt a szezon, le ne maradj róla! A cseresznyelekvár az egyik legfinomabb ínyencség, amit csak el tudsz képzelni! Főleg, ha hozzáadod a titkos összetevőt, amitől olyan különleges lesz, hogy aki megkóstolja, csak találgatja, mi lehet a rejtély kulcsa!

A cseresznyelekvár klasszikus kedvenc. De ha szeretnél kitűnni a tömegből, és valami igazán különleges finomsággal előrukkolni, akkor dobd hozzá ezt az egyetlen összetevőt, amelytől valósággal újjászületik a műved. Illatos, fenyős, kicsit citrusos – és hihetetlenül jól passzol a cseresznye édességéhez. Ez a plusz egy hozzávaló nem más, mint a friss rozmaring. Igen, az a fűszer, amit a húsok mellé szoktál dobni a grillre.

cseresznyelekvár, cseresznye
Mutatjuk a titkos trükköt a cseresznyelekvárhoz
Fotó: sweet marshmallow / Shutterstock

A brutál jó cseresznyelekvár receptje

A rozmaring olyan ízt ad a lekvárnak, amitől elegáns, illatos desszert válik belőle. Egy kis mennyiség elég belőle: nem akar főszereplő lenni, csak egy sziporkázó mellékszereplő, aki minden falatnál odasúg valamit a háttérből. A végeredmény egy gasztro-kalandozás a hagyomány és a merészség határán.

Hozzávalók:

  • 1 kg érett, kimagozott cseresznye (fekete cseresznye az igazi)
  • 40 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 szál friss rozmaring (nagyjából 10 cm-es, apróra vágva

Így készítsd el!
A cseresznyét a közepes lángon kezd el főzni. Amikor már kissé levet eresztett, szórd bele a rozmaringot, majd főzd közepes lángon 30-40 percig. Közben időnként kevergesd meg, nehogy lekapjon az alja. Ezután tedd bele a cukrot és a kifacsart citromlevet, várd meg, hogy újra forrni kezdjen és a cukor is tejesen feloldódon, közben folyamatosan kevergesd. Mehet is sterilizált üvegekbe, tekerd rá a tetejét, majd állítsd fejre pár percre, és már pakolhatod is a dunsztba, a meleg paplanok közé.  Aztán már nincs más dolgod, mint türelmesen várni, majd pár nap elteltével mehet is a kamrába vagy a konyhaszekrénybe.  

Extra tipp: Jó, ha egyet egyből a hűtőbe rejtesz, és amint lehűlt, bontsd ki és kóstold meg! Kenheted egyszerűen csak vajas pirítósra, de ha igazán különleges ízrobbanásra vágysz, akkor kóstold meg sajttal, fantasztikusan jól harmonizál a kecske- vagy brie sajthoz, de joghurtba keverve vagy húsos szendvicsekbe is isteni!

Ha imádod a cseresznyét, akkor nézd meg ezt a videót és készíts el ezt a pofonegyszerű cseresznyés süteményt!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.