Körözze le a nagyit lekvárfőzésben! – Azt is megmutatjuk, hogyan

Nincs is jobb annál, mint amikor az egész  lakást a frissen főzött lekvár illata járja át. De nem kell a hagyományokat követnünk, kísérletezhetünk is! Lekvárt a legtöbb gyümölcsből lehet főzni, a nagy klasszikus azonban mégiscsak barackból készül.
Nincs is jobb annál, mint amikor az egész  lakást a frissen főzött lekvár illata járja át. De nem kell a hagyományokat követnünk, kísérletezhetünk is! Lekvárt a legtöbb gyümölcsből lehet főzni, a nagy klasszikus azonban mégiscsak barackból készül.

Gyors főzés, kevés cukor

Szerencsére már nem kell egy egész napon át a forró tűzhely mellett állni, hogy meglegyen a téli betevő. Félóra alatt is elkészülhet a finom lekvár.

– A barack héját nem kell lehúzni, mert az abban található rostanyagok is fontosak. Húsz perc alatt szét­fő a gyümölcs, de mégsem vesznek el belőle a fontos anyagok, és az sem baj, ha a végeredmény darabos lesz – kezdte Kaldeneker György szakács.

Kaldeneker György szakács

BORS-TIPP

Az üvegeket lezárás után fordítsuk fejre, hogy a hő fertőtlenítse a fedőt és a benne lévő levegőt. Így nincs szükség tartósítószerre sem. A száraz dunsztot pedig semmiképp se hagyjuk el!

– A barack arányaihoz képest 20 százaléknyi cukrot teszek bele, hogy ne legyen annyira édes, a végén pedig kell még valamilyen savanyúságszabályozót is beletenni, hogy elnyomjuk a cukor érdességét, és kiemeljük a barack zamatát. Használhatunk citromot, narancslevet, almaecetet, fehér bi­anco balzsamecetet, de nagyanyáink által használt hagyományos citromsav is megfelel – adta a tippeket a Borsnak Kaldeneker, aki elmondta azt is, hogy ha nem megfelelő az állag, akkor is van lehetőség sűríteni.

Pálinkával verhetetlen

Pálinkával verhetetlen Ne álljunk meg a lekvárkészítés alapjainál, kísérletezzünk! – tanácsolja Kaldeneker György. – Nyugodtan tehetünk a lekvárba egy kevés szárított levendulavirágot, bodzabogyót, szedert, sárgadinnyét de barackpálinkával is megbolondíthatjuk. Utóbbi még karácsonyra is jó ajándék lehet. 5 kilogramm gyümölcshöz körülbelül 1-2 deciliter ital elég, ezt csak a végén öntsük bele, hogy az alkohol ne forrjon ki. Személyes kedvencem a málnás baracklekvár, aminek a színe is nagyon szép, ezt is csak a legvégén szabad beletenni a lekvárba. Körülbelül egynegyed-egyharmad rész „hímpér” kell a barackba, de ez ízlés dolga.

– Ha boltban lekvárzselésítőt vagy lekvárfőző cukrokat vásárolunk, akkor csak a csomagolás útmutatását kell követnünk. Utóbbiból olyat válasszunk, amelyhez minél több gyümölcs kell és kevés cukor. Ha kifejezetten pektint veszünk, akkor 10 kilogramm gyümölcshöz körülbelül 60 grammnyi kell belőle. Mielőtt a lekvárba tennénk, egy jó maréknyi kristálycukorral keverjük el, hogy ne legyen darabos a végeredmény, és sűrű kevergetés közben adagoljuk.

Kevés és drága a termés

Most érzékelhető igazán, hogy mennyire nem volt kegyes a tavaszi időjárás. Leginkább a kajszibarackot tépázta meg a hideg, de a sárgabarackból is kevesebb van a megszokottnál. Ez árban is meglátszik, akár ezer forint felett is fizethetünk egy kiló szép magyar barackért.

Miben más a lekvár, a dzsem és az íz?

Bár sokan úgy gondolják, hogy a darabos lekvár már a dzsem kategóriájába tartozik, de ez nem így van. A Magyar Élelmiszerkönyv pontosan körbehatárolja ezeket a megnevezéseket. Korábban az íz fogalmát külön definiálta, azonban most már nem tesz különbséget a lekvár és az íz között, pedig egy pici eltérés mégis van. Lekvár: elvárt gyümölcstartalma ugyan 35 százalék, fekete ribiszke, csipkebogyó vagy birsalma esetében csak 25 százalék, citrusfélék esetén pedig csak 20 százalék. A különleges vagy prémium lekvárok minimális gyümölcstartalma legalább 60 százalék kell hogy legyen. Ezeket a gyártóknak fel is kell tüntetni a csomagoláson. Dzsem: gyümölcsvelőből és gyümölcspulp, azaz darabos részek felhasználásával állítják elő, az ehető részeket maximum zúzzák vagy préselik, hogy kisebbek legyenek, de ez igaz a lekvárra is. Az igazi különbség, hogy a dzsemet jóval édesebben készítik. Íz: a lekvárfélék közé tartozik, amelyet gyümölcsvelőből állítanak elő, és apró lyukú szitán is áttörnek. Ezért az íz inkább folyós, nem darabos.

Mi az a pektin?

A pektin az emberi étrend szerves összetevője, mivel majdnem az összes, ember által fogyasztott zöldségben és gyümölcsben megtalálható; Magyarországon elsősorban az alma héjából vonják ki. A tiszta pektin ízetlen, szagtalan, amely vízzel keverve kocsonyaszerű, sűrű anyagot képez. Az élelmiszer­iparban E440 néven is­mert, amelyet széles körben használnak fel gyümölcslevek, gumicukrok, lekvárok készítésénél.