Test és lélek

Körözze le a nagyit lekvárfőzésben! – Azt is megmutatjuk, hogyan

Bors

Létrehozva: 2018.08.06.

Nincs is jobb annál, mint amikor az egész  lakást a frissen főzött lekvár illata járja át. De nem kell a hagyományokat követnünk, kísérletezhetünk is! Lekvárt a legtöbb gyümölcsből lehet főzni, a nagy klasszikus azonban mégiscsak barackból készül.

Gyors főzés, kevés cukor

Szerencsére már nem kell egy egész napon át a forró tűzhely mellett állni, hogy meglegyen a téli betevő. Félóra alatt is elkészülhet a finom lekvár.

– A barack héját nem kell lehúzni, mert az abban található rostanyagok is fontosak. Húsz perc alatt szét­fő a gyümölcs, de mégsem vesznek el belőle a fontos anyagok, és az sem baj, ha a végeredmény darabos lesz – kezdte Kaldeneker György szakács.

BORS-TIPP

Az üvegeket lezárás után fordítsuk fejre, hogy a hő fertőtlenítse a fedőt és a benne lévő levegőt. Így nincs szükség tartósítószerre sem. A száraz dunsztot pedig semmiképp se hagyjuk el!

– A barack arányaihoz képest 20 százaléknyi cukrot teszek bele, hogy ne legyen annyira édes, a végén pedig kell még valamilyen savanyúságszabályozót is beletenni, hogy elnyomjuk a cukor érdességét, és kiemeljük a barack zamatát. Használhatunk citromot, narancslevet, almaecetet, fehér bi­anco balzsamecetet, de nagyanyáink által használt hagyományos citromsav is megfelel – adta a tippeket a Borsnak Kaldeneker, aki elmondta azt is, hogy ha nem megfelelő az állag, akkor is van lehetőség sűríteni.

Pálinkával verhetetlen

Pálinkával verhetetlen Ne álljunk meg a lekvárkészítés alapjainál, kísérletezzünk! – tanácsolja Kaldeneker György. – Nyugodtan tehetünk a lekvárba egy kevés szárított levendulavirágot, bodzabogyót, szedert, sárgadinnyét de barackpálinkával is megbolondíthatjuk. Utóbbi még karácsonyra is jó ajándék lehet. 5 kilogramm gyümölcshöz körülbelül 1-2 deciliter ital elég, ezt csak a végén öntsük bele, hogy az alkohol ne forrjon ki. Személyes kedvencem a málnás baracklekvár, aminek a színe is nagyon szép, ezt is csak a legvégén szabad beletenni a lekvárba. Körülbelül egynegyed-egyharmad rész „hímpér” kell a barackba, de ez ízlés dolga.

– Ha boltban lekvárzselésítőt vagy lekvárfőző cukrokat vásárolunk, akkor csak a csomagolás útmutatását kell követnünk. Utóbbiból olyat válasszunk, amelyhez minél több gyümölcs kell és kevés cukor. Ha kifejezetten pektint veszünk, akkor 10 kilogramm gyümölcshöz körülbelül 60 grammnyi kell belőle. Mielőtt a lekvárba tennénk, egy jó maréknyi kristálycukorral keverjük el, hogy ne legyen darabos a végeredmény, és sűrű kevergetés közben adagoljuk.

Kevés és drága a termés

Most érzékelhető igazán, hogy mennyire nem volt kegyes a tavaszi időjárás. Leginkább a kajszibarackot tépázta meg a hideg, de a sárgabarackból is kevesebb van a megszokottnál. Ez árban is meglátszik, akár ezer forint felett is fizethetünk egy kiló szép magyar barackért.

Miben más a lekvár, a dzsem és az íz?

Bár sokan úgy gondolják, hogy a darabos lekvár már a dzsem kategóriájába tartozik, de ez nem így van. A Magyar Élelmiszerkönyv pontosan körbehatárolja ezeket a megnevezéseket. Korábban az íz fogalmát külön definiálta, azonban most már nem tesz különbséget a lekvár és az íz között, pedig egy pici eltérés mégis van. Lekvár: elvárt gyümölcstartalma ugyan 35 százalék, fekete ribiszke, csipkebogyó vagy birsalma esetében csak 25 százalék, citrusfélék esetén pedig csak 20 százalék. A különleges vagy prémium lekvárok minimális gyümölcstartalma legalább 60 százalék kell hogy legyen. Ezeket a gyártóknak fel is kell tüntetni a csomagoláson. Dzsem: gyümölcsvelőből és gyümölcspulp, azaz darabos részek felhasználásával állítják elő, az ehető részeket maximum zúzzák vagy préselik, hogy kisebbek legyenek, de ez igaz a lekvárra is. Az igazi különbség, hogy a dzsemet jóval édesebben készítik. Íz: a lekvárfélék közé tartozik, amelyet gyümölcsvelőből állítanak elő, és apró lyukú szitán is áttörnek. Ezért az íz inkább folyós, nem darabos.

Mi az a pektin?

A pektin az emberi étrend szerves összetevője, mivel majdnem az összes, ember által fogyasztott zöldségben és gyümölcsben megtalálható; Magyarországon elsősorban az alma héjából vonják ki. A tiszta pektin ízetlen, szagtalan, amely vízzel keverve kocsonyaszerű, sűrű anyagot képez. Az élelmiszer­iparban E440 néven is­mert, amelyet széles körben használnak fel gyümölcslevek, gumicukrok,  lekvárok készítésénél.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173335_auto_resized.jpg
origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177940_auto_resized.jpg
vg.hu

Karddal ölt meg egy tizennégy éves fiút a londoni ámokfutó – videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174010_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27614_resized.jpg?avcount=1714530010
origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714530010
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170299_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kínos baki a TV2 forgatásán: Marics Peti olyat hibázott, hogy még a játékot is félbe kellett szakítani

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/HdPBLHxtNrhX-2sQVSBjjPNOMM2Lub_aEE7pGmavBK0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZDJmNjlkMWNlZTQ3YjNhMjc3YzUwMzcyNGYyYWI3.jpg
Ezo

4 csillagjegy, aki úgy töri össze a szíved, hogy észre sem veszi