6 tuti konyhai trükk, ami nélkül el sem érdemes kezdeni főzni!

praktika
PUBLIKÁLÁS: 2023. június 01. 12:00
Ha ezeket a fogásokat ismered, máris sokkal otthonosabban mozogsz majd a konyhában!

Bizony vannak, akiknek már-már a vérükben van minden konyhai fortély, és szinte minden mozdulatuk arról árulkodik: a konyha az igazi életterük – míg mások igyekeznek alapvető praktikákkal túlélni, netán netes ajánlásokat figyelembe véve ellavírozni a gasztronómia világában. Nos, akármelyik csoportba is tartozz, a következő hat trükk garantáltan segítségedre lesz a főzés során. Összeállításunkat a Vidék Íze nyomán közöljük.

főzés, konyha, gasztro, gasztronómia, Pexels illusztráció
Pár trükkel máris konyhatündérnek érezheted magad!  Fotó: Pexels

6 hasznos konyhai trükk

1. Így nem ragad össze a tészta

Abban a pillanatban, hogy a tészta főzővízbe kerül, elkezd kioldódni a keményítőtartalma, amitől bizony össze tud ragadni. Ha azonban a víz folyamatosan forrássban van, az a tésztát is mozgásban tartja, mivel elkerülhetjük az összetapadást.

2. Most akkor meg szabad mosni a gombát?

Sokak szerint nem szabad megmosni a gombát, mert magába szívja a vizet, amivel veszít a ruganyosságából, a végeredmény pedig nem lesz jó. Ez azonban tévhit. Ugyan valóban szív be valamennyi vizet, de igen keveset, mindössze a tömegének két százalékát. Ez fél kiló gomba esetén másfél teáskanál plusz vizet jelent, ami azért nem olyan vészes mennyiség.

3. Ezt a trükköt ki kell próbálnod, ha hagymát pirítasz le!

A szódabikarbóna igazi csodaszer a háztartásban. Íme egy újabb felhasználási javaslat: szórj egy keveset a hagymára karamellizálás előtt, ugyanis minél magasabb a pH-érték, annál gyorsabban lezajlanak a kémiai reakciók a hagymában, és annál gyorsabban elkészül. Viszont tényleg csak egy kevés kell (fél kiló hagymához negyed teáskanál), máskülönben nem lesz ropogós a végeredmény!

4. Ezért forrald fel a tejet!

Több kelt tészta receptje is írja a forralt tejet. Na de miért kell a tejet felforralni? Sokan eflexből kihagyják ezt a lépést, vagy csak meglangyosítják a tejet, ez azonban nem elég! A forralás során ugyanis széttöredeznek a tejben található savó fehérjéi. Ha ez nem történik meg, akkor gyengülhet a tésztában található gluténváz és könnyen előfordulhat, hogy a tésztánk nem kel meg rendesen.

5. Így kerüld el a kiszáradást!

A zöldségek blansírozása (lobogó vízbe mártása, majd gyors visszahűtése) nagyszerű módszer, mert az eredmény ropogós lesz és friss. Azonban a gőzölgő zöldségek gyorsan sok nedvessége veszítenek, hamar ráncosodnak, kiszáradnak – hacsak a forró vízből kivéve azonnal vajat vagy olívaolajat nem keverünk hozzájuk. Ez ugyanis vízzáró réteget képez a felületükön.

6. Így nem romlik meg az eper

Miután megvetted, áztasd forró vízbe az epret: ezzel tovább eltarthatóvá válik, később kezd el penészesedni. 30 másodpercnyi, 50 Celsius-fokos fürdő épp elég neki.

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.