Itt a válasz az örök konyhai kérdésre: benne hagyhatjuk a fakanalat főzés közben az ételben?

étel
PUBLIKÁLÁS: 2023. május 24. 12:30 / FRISSÍTÉS: 2023. május 24. 12:39
Régóta megosztja ez a kérdés a szakácsokat.
B

Ahány ház, annyi szokás. Ha főzni akarunk, valamilyen eszközt mindenképpen használnunk kell a kevergetésre az edényben készülő étel kevergetésére. Ez rendszerint fakanál szokott lenni a magyar konyhákban, abban azonban a mai napig nincs egyetértés, hogy a rotyogó ételben benne szabad-e hagyni a fakanalat? A Ripost megosztotta a választ minden kétkedővel.

Fotó: Török János

A fakanál - anyagából eredően - könnyen felvesz szagokat és ízeket, emellett könnyedén megtelepednek rajta különféle baktériumok is. Higiéniai szempontból különösen problémás, ha valaki a fakanállal kóstolgat, azt nyalogatja, hiszen így a nyálunkban található baktériumok is megtelepednek rajta. Ekkor persze sokan rámutathatnak bosszankodva, hogy alaposan el szokták mosni a fakanalat, ugyanakkor tisztában kell lennünk ennek szerkezetével! A fakanál barázdás, amelyen mikroszkopikus méretű repedések sokasága húzódik meg. Többek között ez az oka annak, hogy erőteljesen magába szívja az ízeket és a szagokat, emellett pedig a bacilusoknak is biztonságos otthont ad. Ezért bár az az érv nem teljesen helytálló, hogy a fakanál elrontja az étel ízét, azért mégsem túl egészséges benne hagynia fortyogó levesben.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.