Mindenki megbolondult? Ezért cukrozzák a húst sütés előtt

Mindenki megbolondult? Ezért cukrozzák a húst sütés előtt

hús
PUBLIKÁLÁS: 2021. november 18. 17:00
De tényleg, miért?
Bors

Cukrozott hús. Nem is olyan meglepő, ha jobban belegondolunk, hiszen egyes pácok összetevői között találkozhattunk már cukorral, mézzel vagy más édesítővel. Ez nem véletlen, hiszen a cukornak nagy szerep jut a húsok sütésénél. Ne ódzkodjunk a használatától, hiszen ez is csak egy ugyanolyan „fűszer”, mint a só vagy a bors.

De mit tesz hozzá a hússütéshez?

Először is, a cukor hő hatására karamellizálódik. Ugyanezt teszi a hússzelet is, csak sokkal lassabban: egy gusztusos szelet steak vagy csirkemell akkor lesz igazán finom, ha vannak rajta ropogós, barna foltok.

Ezért ha néhány csipet cukorral szórjuk meg a szeletet, felgyorsíthatjuk a karamellizálódás folyamatát, ez pedig azt is jelenti, hogy nem esünk a túlsütés hibájába.

A hamarabb barnuló hússzeletet szinte lehetetlen lesz kiszárítani: kívül ropogós, belül pedig szaftos és omlós lesz.

Ugyanakkor már azelőtt is kifejti hatását, hogy sütni kezdenénk: megakadályozza, hogy kiszáradjon a hús, még akkor is, ha csak rövidebb ideig hagyjuk rajta a pácot.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.