Manapság már ritkán főzzük meg, pedig egy hideg őszi napon nincs is szívmelengetőbb, egy jó házias dödöllénél.
A világ legegyszerűbb népi étele, amit méltatlanul elfeledtünk, bár diétás ételnek nem mondható. A recept megálmodója, Jáki Tamás szerint ugyanakkor költséghatékony, mégis egész nap lehet kapálni tőle, annyi energiát ad.
A krumplit sós vízben puhára főzzük, majd a főzővíz felét leöntjük, a maradékkal pedig krumplipüré-állagúra törjük a burgonyát. Beleszórjuk a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon, hosszasan, 10-15 percig „pöfögtetjük”, hogy a liszt kellő hőkezelést kapjon.
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és egy serpenyőben a zsíron, sózva, borsozva megdinszteljük, majd zsírozott vagy olajozott kanállal nagy galuskákat szaggatunk bele a krumplis masszából. Lehetőség szerint minden oldalát erősen átpirítjuk, majd tejföllel tálaljuk.
Jó kapálást!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.