Nyolc dolog a C-vitaminról, amit talán Ön sem tudott

Nyolc dolog a C-vitaminról, amit talán Ön sem tudott

Szent-Györgyi Albert
PUBLIKÁLÁS: 2017. november 07. 12:00
<p>Ha meghűlünk, azonnal elkezdjük kapkodni a C-vitamint marékszámra, de vajon mindent tudunk erről a rendkívüli anyagról? Ezúttal az érdekességeket szedtük egy csokorba.</p>
Bors

1.A sok sem árt

Állandó vitatéma manapság, hogy mennyi egy felnőtt ember napi C-vitamin-szükséglete. Hivatalosan 80 mg körül határozták meg, amit napi két citrom fedez, míg mások ennél jóval magasabb dózist ajánlanak – írja az Nlcafe. Nobel-díjas biokémikusunk, Szent-Györgyi Albert – akinek először sikerült a vitamint izolálnia – napi 1000 mg C-vitamint szedett, sőt olykor többet is. Talán ez is hozzásegítette, hogy egészségét és életkedvét 93 éves korában bekövetkezett haláláig megőrizte.

2.Filmet lehet előhívni vele

C-vitaminnal és pár hétköznapi anyaggal szükség esetén fekete-fehér filmeket is előhívhatunk. Az előhívó folyadék hozzávalói: 3,5 dl víz, 5 teáskanál instant kávépor, fél teáskanál C-vitamin-por. Fixáló folyadéknak 3,5 teáskanál mosószódát feloldva 3 dl vízben, lemosó folyadéknak vizet és egy csepp mosogatószeres vizet használhatunk. 

3.Életet ment

A C-vitamin hiánya miatt kialakuló skorbut a középkorban főleg a tengerészek körében szedte áldozatait, akik a több hónapos hajóutakon egyoldalúan táplálkoztak. Becslések szerint összesen körülbelül kétmillió tengerész halhatott meg a betegségben a XX. század elejéig. A hét­éves háború csatáiban a britek összesen 1512 tengerészt veszítettek, a betegség viszont ez idő alatt mintegy százezer emberükkel végzett.

4.A macskák C-vitamin-gyárak, mi viszont nem

A C-vitamint szinte valamennyi emlős szervezete képes előállítani. A macska például naponta 10-15 ezer mg C-vitamint is megtermel magának, járványos időszakban akár többet is. Talán ezért sem fázik meg soha. Az ember és a főemlősök szervezete nem tud C-vitamint előállítani, ezért szorulnak rá a gyümölcsökre és más vitaminforrásokra, ami nélkül elpusztulnának.

5.Nyers húsból is kinyerhető

A nyers húsokban – kivéve a halakat – elegendő C-vitamin található ahhoz, hogy az eszkimók zöldségek és gyümölcsök nélkül se betegedjenek meg a hómezőkön. Náluk például a skorbut teljesen ismeretlen betegség, mivel a húst rendszerint frissen és nyersen fo­gyasztják. 

6.A homoktövis a C-vitamin-bajnok

A hazánkban megtermő növények közül a homoktövisnek a legnagyobb a C-vitamin-tartalma. Ez a növény világviszonylatban is az első öt között szerepel. Összehasonlításképpen: míg 10 deka homoktövis 695 mg C-vitamint tartalmaz, addig ugyanennyi narancs nagyjából 53 mg-ot.

7.Kukoricából készül

A gyógyászatban és élelmiszeriparban felhasznált C-vitamin-tartalmú kiegészítők és készítmények legnagyobb részét kukoricából nyerik ki.

8.Így hívták, mikor még nem volt neve

Amikor Szent-Györgyi Albert a kápia paprikából első ízben izolálta a C-vitamint, jobb híján még csak "ignose"-nak ("nemtudom-mi-cukor") hívta. Ezután kapta csak az aszkorbinsav nevet, ami magyarul skorbut elleni savat jelent. 

Nem lehet túladagolni

C-vitaminból a legjobb a lassú felszívódású, a mennyiséget illetően én 2000–4000 mg között szoktam javasolni. – mondja Szendi Gábor klinikai szakpszichológus, akinek számos írása jelent meg a vitaminok témakörében. – Túladagolni nem lehet, azonban nem gyógyítható vele minden betegség.

Néhány gyümölcs C-vitamin-tartalma  

(gyümölcsök 100 g-ban/mg)

Acerola: 1677 - Csipkebogyó: 426 - Narancs: 50 - Grapefruit: 30 - Lime: 30 - Mandarin: 30 - Citrom: 40 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.