
Manapság már szinte mindenben van cukor, legyen szó a feldolgozott élelmiszerekről, az üdítőkről vagy akár a kenyérről. Pedig túlzott fogyasztása nemcsak az egészségünkre káros, hanem a bőrünkre is rossz hatással van. Azonban, ha két hétre búcsút intesz neki, számtalan pozitív változást fogsz tapasztalni magadon. Lássuk is, mik ezek!
Dr. Saurabh Sethi, Harvardon végzett gasztroenterológus a TikTok-csatornáján fedte fel, hogy mi történt a testével, miután két hétre elhagyta a cukrot. A több százezres követőtáborral rendelkező szakértő ugyanis olyan szembetűnő változásokat fedezett fel, ami még őt is meglepte.
Az arcod valószínűleg a kerekebbről természetesebb formára vált
– magyarázta a szakértő, valamint hozzátette, hogy a szem körüli puffadás, valamint a hasi és a májban lévő zsír is csökkenni fog. Szzerinte emellett a cukor elhagyása hozzájárul egy egészségesebb bélmikrobiomhoz, ami hatalmas szerepet tölt be az ételek lebontásában és a tápanyagok hasznosulásában.
Végül, ha pattanásai vagy vörös foltjai vannak, a bőrének javulnia kell és tisztábbnak kell kinéznie
– folytatta Dr. Sethi, akinek állításait számtalan kutatás is alátámasztja. Például egy 2019-es tanulmány szerint a cukros üdítők nagyban növelték a pattanásos bőr kockázatát. Más vizsgálatok a túlzott cukorfogyasztást a zsírmájjal hozták összefüggésbe.
A dietetikusok szerint a cukorral való szakítás – ami egyébként a droghoz hasonló sóvárgást válthat ki – nagyon pozitívan hat az egészségre, a fittségre, sőt még a munkahelyi teljesítményre is. A cukormegvonás azonban olyan elvonási tüneteket okozhat, mint a fejfájás, a gyomorfájás, a székletváltozás, amelyek akár hetekig is elhúzódhatnak. Amint azonban a szervezet alkalmazkodni kezd, serken az agyműködés és növekszik az energia. Emellett a haj, a bőr és a körmök állapota is javulni kezd. Elhagyásával csökken a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, valamint a rák kockázata.
A tejben, a gyümölcsökben és zöldségekben előforduló természetes cukrok azonban teljesen mások, mint az üdítőkben, süteményekben és feldolgozott élelmiszerekben található egészségtelen hozzáadott és szabad cukrok.
Az alábbi videóból megtudhatod, hogyan hat a cukor az agyra:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.