Sport

Jó hangulatú edzést tartott három világbajnok a Bors szerkesztőségében

Bors

Létrehozva: 2018.12.01.

Két órára a sporttörténet részeseinek érezhették magukat a Bors újságírói, amikor szerkesztőségünkbe érkezett az asztalitenisz két legendás alakja, Klampár Tibor és  Jónyer István, hogy meglátogassa a harmadikat, munkatársunkat, Gergely Gábort. És a Borsban újra összeállt az Aranycsapat.

Forrás: Bánkúti Sándor

 Volt egy jó évtized, amikor egy Kárpátok közé eldugott, parányi ország világhatalom lett az asztaliteniszben. Nem barokkos túlzás ez, mert három magyar fiatalember végigverte a sportág teljes nemzetközi mezőnyét, köztük a legyőzhetetlennek hitt kínaiakat, akiknek legjobbjai 800 millió igazolt versenyző közül kerültek ki. A Jónyer, Gergely, Klampár trió annyi aranyat „termelt”, mint a selmeci bánya fénykorában, meccsein többen ültek a lelátón és a tévék előtt, mint ma egy NB I-es focifordulón, és a pingpongosok ma is olyan tisztelettel emlegetik, mint a foci szerelmesei Puskást, Kocsist, Hidegkútit. 

Nem csoda, hogy megállt az élet a Bors szerkesztőségében, amikor Jónyer és Klampár csöndesen megállt Gergely íróasztala mögött, majd a következő percben összeölelkezve üdvözölték egymást. És attól a pillanattól elkezdődött az emlékezés, a sebtében előkerített pogácsák mellett.

Az asztalnál már nem három meglett ember, három élő legenda ült, hanem három örök kamasz egymás szavába vágva sztorizva a tatai edzőtábor csínyeiről, a legnagyobb ellenfelekről és a felejthetetlen győzelmekről. Mert minden fontos poénra pontosan emlékeznek. Azokra is, amelyeket a zöld asztalnál születtek és azokra is, amelyekkel egymást ugratták. 

– Lehetett volna több aranyunk, akár olimpiai is, ha hajdan Gabit egy kicsit hamarabb hívják meg a válogatottba és Tibit egy kicsit kevesebbszer tiltják el – sandít Klampárra Jónyer. – Folyton el voltam tiltva… – emeli égre a tekintetét a sportág hajdani zseniális fekete báránya, aki még ma is üti a kaucsuklabdát a budapesti első osztályban. 

És már sorolja „bűnlajstromát”: ahogy faképnél hagyta a csapat pszichológusnőjét, mert három perc után megunta a végeláthatatlannak ígérkező személyiségtesztet, ahogy az ágyát ruhákkal kitömve próbált kiszabadulni egy éjszakára az edzőtábor szigorú rendjéből, vagy ahogy Koreában próbálta kihalászni Kim Ir Szen aranyhalát az akváriumból a nagy vezér szülőfalujában. 

Persze ma már nevetve idézik fel az egykor „főbenjáró” vétkeket, ahogy azt is, hogy Jónyer egy teljes asztalosműhely szerszámaival felszerelkezve utazta körbe a világot éjszakába nyúlóan reszelgetve az ütőfákat, köztük Gergely kölcsönkért ütőjét, amit tulajdonosa soha többé nem tudott használni. (Nem mellesleg eközben elreszelte egy svájci luxusszálló méregdrága foteljének karfáját is.)

Előkerülnek a legfényesebb győzelem, a 79-es phenjani vébé emlékei is, amikor a három zseniális magyar végre csapatként állhatott a dobogó tetejére. 

– Kétszer vertük meg a kínaiakat, és ha egy hétig mindennap játszunk velük, mind a hétszer megvertük volna őket – mondja Jónyer.

– Szó szerint rettegtek tőlünk, láttuk, ahogy remeg a kezükben az ütő – kontráz Klampár. 
– Pedig a verseny előtt majdnem elszálltak az esélyeink – teszi hozzá Gergely.

– Klampi akkoriban is el volt tiltva, a kérlelhetetlen  kapitány, Berczik Zoltán ki akarta hagyni a csapatból. Pistával őt megkerülve sírtuk ki a sportvezetőknél, hogy velünk jöhessen. 

Ami aztán Phenjanban történt, az már a magyar sport aranykönyvébe tartozik: a nagy hármas megállíthatatlan volt, Jónyer legendás kiflipörgetései, Gergely tanári fonákja és Klampár villámsebességű csuklója térdre kényszerítette Japán, Korea és Kína legjobbjait is. 
Néhány villanásra ezeknek a Bors munkatársai is tanúi lehettek, miután a pogácsák elfogytak. Egy félrehúzott íróasztalnál ugyanis a három Európa- és világbajnok újra kézbe vette az ütőt. A szerkesztőség játszótérré változott, mert ők hárman még mindig úgy szeretnek és tudnak játszani, ahogy senki más. Csoda volt látni őket, és érezni, hogy ők hárman még mindig egy csapat. Aranycsapat.  

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168384_auto_resized.jpg
origo.hu

Sírva fogadta Harry herceg III. Károly döntését

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714395013
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173346_auto_resized.png
metropol.hu

Kitálaltak kapcsolatukról a Házasság első látásra párjai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173374_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Sokk: Szívtájékon szúrta osztálytársát a hatodikos kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171120_auto_resized.jpg
ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173134_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Félelmetes videó jelent meg az orosz pilóták kegyetlen pusztításáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27564_resized.jpg?avcount=1714395013
origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173481_auto_resized.jpg
astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714395013
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714395013
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/MbHK0r0Iv10062iITpLZRQ2dQRT746_U6zVBrViWQvc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YTViMTZkNWY5NDRiYjM4MTc4MmNlYjQ3OTVhNWE4.webp
Úszás

Egy hajszálon múlott: Hosszú Katinka hatalmas lehetőségtől esett el

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/UOGmmHhUdtajb5dFldkuMQNaNJDRwpOwKX_ltGwUlMc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FhYmY2Mjg2YzA2OTQ0MmI4MGVjNGFhNjEyMTQ1NGE0.webp
KAPITÁNY

„Ez ostobaság” – Szoboszlairól faggatta Marco Rossit a világ egyik legnagyobb magazinja