(Mikro)zöld jövő nanotechnológiával - Szegedi kutatók új megoldásai a fenntartható élelmiszertermelésért

Szegedi Tudományegyetem
PUBLIKÁLÁS: 2025. június 24. 10:50
A Szegedi Tudományegyetem kutatói egy ipari konzorcium tagjaként olyan korszerű mikrozöld-nevelőrendszert fejlesztettek ki, amely LED-világítástechnológiát és nanotechnológiai megoldásokat alkalmaz a növények hatékonyabb tápanyagellátása érdekében. A rendszer működése teljes mértékben talajmentes, fenntartható környezetben történik.

A fejlesztés célja egy olyan precíziós termesztéstechnológia kidolgozása, amely képes megfelelni a 21. századi élelmezési és környezeti kihívásoknak. A rendszerben a növények a szükséges tápanyagokat közvetlenül speciálisan összeállított tápoldatokból veszik fel, miközben a termesztési paraméterek – mint a hőmérséklet, páratartalom és fényviszonyok – teljes kontroll alatt állnak. Ennek eredményeként a növények tápanyagtartalma és minősége is jelentősen javul a hagyományos módszerekhez képest.

Bobkó Anna

Űrhajósok is termeszthetik 

A szegedi kutatás fókuszában a mikrozöldek állnak – ezek a néhány napos, tápanyagban rendkívül gazdag növények már nemcsak a gasztronómiai élvonalban, hanem az űrkutatásban is kiemelt figyelmet kapnak. A mikrozöldek űrbéli termesztése reális alternatívát kínál a hosszú távú küldetések során az űrhajósok friss, vitaminban gazdag élelmiszerellátására. Tudományos vizsgálatok szerint az ilyen termesztési tevékenység pozitív hatással van az űrhajósok mentális egészségére is.

Bobkó Anna

- A mikrozöldek beltartalmi értékének maximalizálása és fenntartható termesztése kulcsfontosságú, ennek eléréséhez alkalmazzuk a nanorészecskékkel történő kezeléseket – hangsúlyozta Dr. Szepesi Ágnes, a GINOP projekt szakmai alprojektvezetője. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Növénybiológiai Intézet adjunktusától megtudtuk: a kutatás célja, hogy olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek egyszerre nyújtanak választ a klímaváltozás és az élelmiszerellátás biztonságának kérdéseire. A jövő mezőgazdaságának ugyanis képesnek kell lennie függetlenedni a változékony időjárási és környezeti tényezőktől, mint a hőhullámok, árvizek, tűzesetek vagy újonnan megjelenő kártevők, például a poloskák inváziója. A vízfelhasználás csökkentése szintén elengedhetetlen – ezt a vertikális farmok célzott, zárt rendszerű megoldásai hatékonyan támogatják.

A globális élelmiszerigény folyamatosan növekszik: míg 2010-ben 35%-kal több élelmiszerre volt szükség, mint korábban, 2050-re ez az érték várhatóan eléri az 56%-ot. Mindez egyre csökkenő termőterületen valósul meg, ezért kiemelkedő jelentősége van a helytakarékos, talajmentes termesztési módszereknek.

MI vezérelt üvegházak 

A szegedi kutatók a mikrozöldeket kókuszroston nevelték, de ezek a növények hidropóniás rendszerekben, vagyis kizárólag tápoldatban is kiválóan termeszthetők. A világon egyre elterjedtebb a precíziós üvegházak használata is, amelyekben már mesterséges intelligencia is támogatja az ilyen fajta termesztést: drónok segítségével monitorozzák a környezeti paramétereket (például hőmérséklet, páratartalom), valamint észlelik a növények egészségi állapotában bekövetkező változásokat hőtérképes technológiák alkalmazásával.

Bobkó Anna

Az említett módszereknek az előnye, hogy az ilyen kontrollált körülmények között termesztett növényeket nem kell növényvédő szerekkel permetezni, csökkentett vízfelhasználást igényelnek, mentesek a talajhoz köthető betegségektől és kártevőktől, valamint energiahatékonyabbak a hagyományos mezőgazdasági technológiáknál.

Világszerte működnek már vertikális farmok: például az arab légitársaság a világ legnagyobb beltéri farmjáról biztosítja utasai számára a friss mikrozöldeket és salátákat, míg London egyik használaton kívüli metróaluljárójában egy korábbi óvóhelyből alakítottak ki high-tech termesztőlétesítményt.

Nanorészecskékkel a magasabb tápanyagtartalomért 

Fontos különbséget tenni azonban a mikrozöldek és a csírák között – hívta fel a figyelmet Dr. Szepesi Ágnes. Míg a csírák esetén az egész növényt fogyasztjuk el a csírázási folyamat korai szakaszában, addig a 7–10 napos mikrozöld növények levágott hajtásait esszük meg.

A Növények extra tápanyag ellátását szolgáló rendszer kutatás fejlesztése című, GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00080 azonosító számú hároméves projekt, a TS Labor vezetésével és a Pannónia Medicina Zrt. közreműködésével valósult meg a Szegedi Tudományegyetemen. A projekt szakmai vezetője Prof. Dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai tanszékének vezetője. A pályázat célul tűzte ki több növényfaj – például saláta, brokkoli, rukkola és zsázsa – növekedési paramétereinek optimalizálását. A kutatók a SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék munkatársai által speciálisan előállított nanorészecskékkel javították a növények tápanyagfelvételét és beltartalmi értékeit, valamint a fényspektrum változtatásával – például többlet kék és többlet piros LED-megvilágítással – vizsgálták a fényhatások növényélettani hatásait.

Bobkó Anna

Bár a talajmentes növénytermesztés, különösen a hidropónia, egyre fontosabb szerephez jut az élelmiszerellátásban, a technológia még számos kihívást tartogat. A szegedi kutatók fejlesztése azonban olyan új utakat nyithat meg az optimalizált tápanyagellátás és fenntartható termesztés terén, amelyek meghatározóvá válhatnak a jövő mezőgazdasági innovációiban.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.