Legmorbidabb ételek nyomában: 5 undorító nemzeti étel, amiért odavannak a helyiek

utazás
PUBLIKÁLÁS: 2025. szeptember 01. 11:45
Eddig undorodtál a kakashere pörkölttől? Talán a cikk olvasása után megbocsájtóbb leszel a híres nemzeti ételünkkel kapcsolatban.

Szörnyülködsz, mikor a tévéműsorokban tücsköket és bogarakat esznek a versenyzők? Pedig ha a következő listát nézzük, akár kijelenthetjük, hogy szerencséjük van, mert a szerkesztők és kreatívosok bizony undorítóbb nemzeti ételeket is összeválogathattak volna. Milyen ételekre gondolunk? Olvass tovább és kiderül!

Hárkal, nemzeti étel
Erjesztett cápa hús? Különleges nemzeti ételek nyomában
Fotó: Teo Wei Keong /  Shutterstock 

5 morbid nemzeti étel, amit te is kipróbálhatsz

Nem szeretnénk, hogy már rögtön az elején felforduljon a gyomrod, szóval kezdjük, egy laza kis erjesztett fogással.  

1. Hákarl – Izland

Hákarl egy erjesztett cápahús, amelyet izlandi hagyományok szerint készítenek. A cápa húsa hónapokig erjed, az eredmény egy rendkívül erős, büdös és intenzív ízű étel, amit sokan a világ legundorítóbb ételei között tartanak számon. A szaga szinte elviselhetetlen, ezért csak a bátrabbak próbálják meg. De tudunk cifrábbat is! Olvass tovább!  

2. Balut – Fülöp-szigetek  

balut, nemzeti étel
Balut – te megkóstolnád?
Fotó: JomNaz /  Shutterstock 

A Fülöp-szigeteki „finomság”, a Balut, egy félkifejlett kacsaembrióból készült étel, amelyet héjában főznek meg, majd héjastul esznek. Igen, jól olvastad. Az embrió általában 14-21 napos, így már jól felismerhető rajta a tollazat és végtagok. A különleges állaga és látványa miatt sokak számára undorító – számunkra is –, de a helyiek tápláló és hagyományos csemegeként kedvelik. Az élmény meglehetősen intenzív lehet.  

3. Casu Marzu – Szardínia, Olaszország  

Sajt? Ki ne imádná a sajtot? Hát bizonyára van, aki ezek után, már nem lesz akkora rajongó. Szardínián tudnak meglepetést okozni, egyik kedvelt ételük egy sajt, egy különleges változata a pecorinonak, amelybe a „piophila casei” nevű férgek petéznek. A férgek segítik a sajt erjedését, és a sajt lágy, krémes, majdnem folyós állagú lesz. Az élő férgek miatt sokan undorítónak tartják, sőt, néhol illegális is a fogyasztása. Az íze erős, egyedi, az élmény pedig sokaknak extrém. Mi ezt inkább passzolnánk, de te bátran próbáld ki, ha mered!  

4. Madárfészek leves – Kína  

madárfészek leves, nemzeti étel
Madárfészek leves, te bevállalnád? 
Fotó: Light Stock /  Shutterstock 

Egy fokkal talán kevésbé gusztustalan étel a madárfészek leves. Egy különleges ázsiai étel, amelyet a szalanganók (egy fajta sarlósfecske) nyálából készült, megszáradt fecskefészekből főznek. Rejtély számunkra, hogy kinek jutott ez egyáltalán eszébe? A fészek zselés állagúvá válik főzés közben, a leves áttetsző és enyhén sűrű. Magas tápértékű, a kínai orvoslás szerint jót tesz a légutaknak és az immunrendszernek, emellett rendkívül drága különlegesség. Te bevállalnád?  

5. Sannakji – Dél-Korea  

polilp, nemzeti étel
Morbid nemzeti ételek: mozgó polipcsápok a tányéron
Fotó: Hyejin Kang /  Shutterstock 

Szereted a polipot? Ha Dél-Koreában jársz és kedvet kapnál egy kis poliphoz, ne lepődj meg, ha a kis fejlábúak csápjai mozognak a tányérodon. A Sannakji egy élő, apró polip, amelyet frissen felszeletelve szolgálnak fel, és a polip darabkái még mozognak a tányéron. Az étel textúrája rugalmas, és az élő állat fogyasztása miatt kicsit extrém élmény. Az állatok mozgása sokakat visszatart, de a helyiek szerint ez a frissesség és tisztaság jele, amit élveznek. Vigyázni kell, mert fulladásveszély is fennállhat.  

Neked megjött az étvágyad?  

Nézd meg az alábbi videót, mielőtt kirendelsz egy Balut tojást:

Hasonló tartalmakért olvasd el az alábbi cikkeinket:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.