A természet egy kis csodája a rózsaszín Retba-tó, mely szokatlan színével és ritkaságával ámulatba ejti az oda látogatókat. A Dakartól körülbelül 30 kilométerre északkeletre található tó vizének színe a napsugarak erősségétől függően valójában a rózsaszíntől a mályva színig változhat. A tavat 2023-tól az UNESCO a Világörökség részeként kezeli.
A Retba-tó bámulatos színe – az Ausztráliában található pink színű Hillier-tóhoz hasonlóan – a vízének apró lakóitól származik. A tó magas sótartalma ugyanis tökéletes környezetet teremt a sókedvelő Dunaliella salina mikroalgák számára, amelyek rózsaszínben világítanak, mivel képesek nagy mennyiségben előállítani a karotinoidokként ismert szerves rózsaszínes, pirosas pigmenteket. A mikroalgák teljesen ártalmatlanok az emberre, ami lehetővé teszi, hogy megmártózzunk a tóban.
Más rózsaszín tavakhoz hasonlóan a Rebta-tavat is néhány száz méter választja el az óceántól, mely egykor a része volt, de a behatoló homok.idővel elvágta, és önálló tó keletkezett belőle. A színektől eltekintve a tónak van még egy érdekessége: rendkívül sós! A tengerek sótartalma általában átlagosan 30 g literenként, a Holt-tengeré 280 g, a Retba-tóé pedig 350 g!
Ez a tó tehát több mint 10-szer koncentráltabb sót tartalmaz, mint a hagyományos tengervíz, így gyakorlatilag lehetetlen úszni benne. A maximum, amit az embereknek sikerül megtenniük, az a lebegés, ami kihagyhatatlan és vicces élmény. Az óvintézkedéseket azonban érdemes betartani, hogy elkerüljük a magas sótartalomból eredő bőrirritációkat. Nem tanácsos túl sokáig tartózkodni a tóban, és miután kijöttünk, alaposan zuhanyozzunk le, illetve kenjük be magunkat erősen hidratáló testápoló krémmel.
Ahol magas sókoncentráció van, ott fel is használják ezt az ásványt, ami körülbelül 3000 család megélhetését biztosítja, és amelynek a kitermelése mai napig kézzel történik. A férfiak napi 6–7 órát dolgoznak: sót mernek ki vödrökkel, kosarakkal a tó medréből, amit aztán csónakokban visszacipelnek a partra és kiszárítanak.
Ők a beurre de Karité-val, egyfajta shea vajjal védik bőrüket. Évente körülbelül 38 000 tonna sót takarítanak be ebből a tóból, ami hozzájárul Szenegál sótermelő iparához, és így az első számú sótermelője Afrikának. A sót szenegáli halászok is használják a hal tartósítására, ami számos hagyományos recept összetevője, beleértve a nemzeti ételüket is, amely a thieboudienne nevű halból készül és rizzsel tálalják.
Szenegálban egyre népszerűbb turisztikai célpont a különleges tól, amely erdővel határolt, fenséges és vad környezetben várja a látogatókat, és ahol Magenta színű zafírbokrok virágoznak a tó fehér homokpadjain.
A Retba-tó látogatásának legjobb ideje a száraz évszak, amely novembertől júniusig tart, amikor a fokozott napsugárzás hatására a baktériumok élénk vörös pigmentet termelnek. A tó és környékén számos szálloda található, ahonnan gyalogos túrákat lehet tenni, de Dakarból is szerveznek különböző vezetet túrákat lóháton és 4×4-es összkerekes gépjárműveken. De még ezeken felül is kínálnak jobb lehetőséget, hogy a látogatók testközelből megcsodálhassák a tó szépségét: faragott kenuval is bejárhatják a ritka színű tavat.
(Forrás: theadventourist.com, beachsidevacations.info, diariesofmagazine.com, wikipedia.org)