
A reggeli egy kulcsfontosságú étkezés, ami kellő energiát tud adni ahhoz, hogy lendületesen indíts a napot. Sokan ilyenkor valamilyen gyümölcs után nyúlnak, és bár ezek a vitaminbombák elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott étkezéshez, nem mindegy, mikor fogyasztjuk őket.

Egy táplálkozási szakértő elárulta, mely gyümölcsök azok, amiket soha nem szabadna enni reggelire, hiszen bár nagyon finomak, kevésbé táplálóak. Nichola Ludlam-Raine az ételeket tápértékük alapján rangsorolta egy 1-től 5-ig terjedő skálán, egyesek azonban nem teljesítettek túl jól. A dietetikus az értékelésnél a gyümölcsök természetes vitamin- és ásványianyag-tartalmát, rosttartalmát, valamint természetes cukortartalmát tartotta szem előtt és ez alapján pontozta őket.
A szakértő a The Telegraphnak elmondta, hogy a gyümölcsök természetes módon tartalmaznak szénhidrátot, elsősorban természetes cukrokat, valamint rostot, melyek közül az utóbbi hozzájárul az emésztés lassításához, valamint meggátolja a vércukorszint hirtelen megugrását. Ezzel kapcsolatban viszont azt is kiemelte, hogy a cukorbetegeknek és az inzulinrezisztenciában szenvedőknek oda kell figyelniük a megfelelő mennyiségre.
Ha szívesen kezded a napodat egy tál trópusi gyümölcstállal, vagy szívesen a joghurtodba egzotikus finomságokat, akkor van számodra egy rossz hírünk: ezeket el kellene felejtened.

A dinnye végzett utolsó helyen, mindössze 1/5-ös pontszámmal, melynek az összes fajtája a lista aljára került. A gyümölcs nagy része ugyanis víz és bár C-vitaminban gazdag, egyes változatai pedig tele vannak A-vitaminnal is, kalóriatartalma igen alacsonynak mondható, mint ahogy az általános tápértéke is.
Az ananász a dinnyénél kicsivel jobb értékelést kapott, de ez a trópusi gyümölcs szintén a lista végére került. A dietetikus szerint ugyanis sok természetes cukrot tartalmaz, ellenben gazdag C-vitaminban és segítheti az emésztést.
A banán és a szőlő, amiket világszerte milliók választanak reggeli gyanánt, az 5 pontból 3-at értek el.
Jó kálium-, B6-vitamin- és rostforrások... gyors energiát adnak és támogatják a szív egészségét
– vélekedett a két gyümölcsről Ludlam-Raine.
Az alma, a körte, a grapefruit és a mangó magas pontszámot értek el tápanyagtartalmuknak és egészséges szénhidráttartalmuknak köszönhetően.
A narancs, a kivi és a bogyós gyümölcsök kaparintották meg az első helyet, mivel nagyon gazdag antioxidánsforrások. A bogyós gyümölcsöket már régóta szuperélelmiszerként tartják számon, amelyek tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal, antioxidánsokkal és rostokkal.
Az alábbi videóból egy egészséges reggeliötletet leshetsz el:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.