
Számos módon tudod ma már csökkenteni a daganatos megbetegedés esélyét. Elég, ha csak olyan egyértelmű káros szenvedélyek elhagyására gondolunk, mint az alkohol és a dohányzás, de említhetnénk a sportolás és a diéta fontosságát is a rákmegelőzéssel összefüggésben. A diétához szorosan kapcsolódik az étrend, amely kulcsfontosságú lehet a daganatos megbetegedések megelőzésének szempontjából.
Az alábbiakban néhány olyan egyszerű, könnyen elkészíthető receptet ismertetünk, amelyek mind tele vannak rákellenes összetevőkkel – írja a heathline.com.
A vegyes bogyók fogyasztása biztosítja, hogy az ezekre a gyümölcsökre jellemző rákellenes hatás minél jobban kifejtse a hatását. Bár étrendünkben számos más bogyós gyümölcsök is szerepelhetnek, de bizonyítottan hatékony a fekete és vörös áfonya, a fekete és vörös málna, a szeder, valamint a szamóca.
Ez a recept ideális, ha mindennél jobban kedveljük az áfonyát. Ezek a kis gyümölcsök csurig vannak mindenféle antioxidánsokkal, amelyek a legfontosabbak a ráksejtek elleni küzdelemben. A túró mellett a dió extra támogatást nyújt a daganatos megbetegedések ellen, különösen a nők számára, hiszen az emlőrák kialakulásának megelőzésében van szerepe.
Az elhízás az egyik legmagasabb rizikófaktor, ha rákról van szó. Ebben a receptben viszont szerencsére csak minimális cukor van, így segíthet a testsúly ideális szinten tartásában. Az őszibarack cukortartalma alacsony, miközben a legújabb kutatások szerint a szójaalapú termékek – mint a tempeh saláta – szintén elősegíti a rák megelőzését. A recept igazi sztárja azonban a kelkáposzta, amely szerepel az American Institute for Cancer Research „Ételek, amelyek harcolnak a rák ellen” című adatbázisában is.
Különösen erős a rákellenes hatása a brokkolinak, kelbimbónak és a káposztaféléknek is, mert telítettek az úgynevezett glükozinolátok nevű vegyülettel. Emellett a sok zöldség fogyasztása segíthet abban is, hogy kevesebb vörös húst együnk étkezéskor, ami hozzájárul az egészséges életmód fenntartásához. Vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a heti több mint 1400 gramm vörös hús fogyasztása vastagbélrákot okozhat.
Az alábbi videó rangsorolja a legegészségesebb gyümölcsöket:
Ez is érdekelhet:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.