Jó hír a vegánoknak: Az alga pótolhatja a tejtermékeket

zöldségek
PUBLIKÁLÁS: 2018. június 17. 15:00
Bizonyára jó hír a vegánoknak és az ovo-lakto vegetáriánusoknak, hogy a kutatások szerint a tengeri algában és más mikroalgákban található bioaktív peptidek kiválóan helyettesíthetik a tejtermékekben lévő hatóanyagokat.

Bizonyára jó hír a vegánoknak és az ovo-lakto vegetáriánusoknak, hogy a kutatások szerint a tengeri algában és más mikroalgákban található bioaktív peptidek kiválóan helyettesíthetik a tejtermékekben lévő hatóanyagokat.

Alga tej helyett?

Maria Heyes és kollegái a jelenleg főként tejtermékekből hozzáférhető bioaktív peptideket tanulmányozták az úgy nevezett funkciós élelmiszerekben. Ezeket az élelmiszereket nem csak tápértékük, de jótékony egészségügyi hatásuk miatt is fogyasztjuk. A tengeri alga igen gazdag alternatív forrást jelenthet a peptidek szempontjából, az emberek azonban csak nagyon ritkán fogyasztják. Kelet-Ázsiában és más kultúrákban évszázadokig elterjedt ételek voltak a különböző mikroalgák: Japánban nori, Európában tengeri alga, Hawaiin pedig limu palahala néven ismerik.

alga

A kutatók közel 100 tanulmány átvizsgálása után jutottak a következtetésre, mely szerint a tengeri algában található fehérjék a tejtermékekben lévő bioaktív peptideket hasonlóan viselkednek és a népszerű ACE gátló gyógyszerekhez hasonlóan csökkentik a vérnyomást. "A mikroalgák nem érzékenyek a környezeti változásokra, így szinte mindenhol megteremnek és bárhol hozzáférhetőek a tejtermékeket nem fogyasztók számára, kiváló alternatívát jelentve a bioaktív hatóanyagok tekintetében" - foglalta össze a tanulságokat Ms. Hayes.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.