Az egészség a fő szempont a menzán!

Kebelbarát
PUBLIKÁLÁS: 2015. szeptember 03. 11:36
Mindenki a szükségleteinek és az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelő ételt kapjon a közétkeztetésben – ez a közétkeztetési rendelet célja.

Mindenki a szükségleteinek és az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelő ételt kapjon a közétkeztetésben – ez a közétkeztetési rendelet célja.

Az új konyhatechnológiai eljárások bevezetésére és megvalósítására biztosított több mint 3 éves átmeneti időszak szeptember 1-jén lejár. Az egészségügyi hatóság az ellenőrzéseket fokozatosan, az őszi hónapokban kezdi meg.

Mérföldkőnek számít a helyes táplálkozási szokások kialakításában, hogy a gyermekek számára a menzán – immár kötelezően – egészségesebb ételeket szolgálnak fel. Olyan népegészségügyi szempontból jelentős megbetegedéseket lehet ezzel visszaszorítani, mint az elhízás, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek. Az ÁNTSZ ehhez kéri a szülők partnerségét, támogatását. Ez a célja annak a tájékoztató kiadványnak is, amit a tanév kezdetén 700 ezer magyar tanuló családjához juttat el az ÁNTSZ a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a kormányhivatalok segítségével.

Több tekintetben is javult az iskolai közétkeztetés minősége az elmúlt években. Megjelentek a teljes kiőrlésű pékáruk, új nyersanyagokat is használnak a főzés során és többször kerül friss zöldség, gyümölcs az asztalra. Egy korábbi, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által 2014-ben közzé tett felmérés azonban azt is megállapította, hogy tejből és tejtermékből a szükségesnél kevesebbet kaptak a gyerekek, az ételek sótartalma pedig jelentősen meghaladta az ajánlott értéket. A táplálkozás-egészségügyi rendelettel ezen a helyzeten is javítani lehet majd.

menza

Sikeres volt a “Mintamanza” program

Az egészségesebb közétkeztetést szolgáló alapelveket az országos tisztifőorvos 2011-es ajánlása fektette le, 2014-ben pedig megjelent a közétkeztetési rendelet. Ennek előírásait a most kezdődő tanévtől, szeptember 1-től már kötelező lesz alkalmazni. A konyhák túlnyomó többsége élt az átmeneti időszak adta lehetőséggel, és fokozatosan új ételeket vezetett be. A folyamat része volt az ún. „Mintamenza” program, melynek sikere bizonyítja, hogy a gyerekekkel az új ízek és az egészségesebb ételek megkedveltethetők.

Indulnak az ellenőrzések

A rendelet kötelező alkalmazásával együtt az ellenőrzések, mintavételezések is megkezdődnek az ősszel. A vizsgálatokat a járási hivatalok végzik népegészségügyi hatáskörükben eljárva. A tisztiorvosok, közegészségügyi felügyelők célja elsősorban nem a büntetés lesz, hanem az, hogy segítsék az előírások gyakorlati megvalósításában a konyhákat. Azonban ha visszatérő szabálytalansággal találkoznak, megteszik a szükséges intézkedéseket.(Forrás: Bébik, kicsik és nagyok)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.