Fűszer trükkök a konyhában!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2015. március 23. 14:05
A fűszereket minden nap használjuk, legtöbbször rutinból szórjuk az ételbe. Bemutatunk néhány ügyes trükköt, amivel az ételek még finomabbak és zamatosabbak lesznek.

A fűszereket minden nap használjuk, legtöbbször rutinból szórjuk az ételbe. Bemutatunk néhány ügyes trükköt, amivel az ételek még finomabbak és zamatosabbak lesznek.

A friss fűszernövénytmindig csak közvetlenül a felhasználás előtt aprítsuk vagy vágjuk az ételbe, mert így megőrzik táp és vitamintartalmukat. A fűszernövényeket soha ne vágjuk túl apróra. A metélőhagymát egy irányba vágjuk, a petrezselymet pedig akár ollóval is vághatjuk, de ne túl apróra, mert elveszti jellegzetes ízét.

A meghámozott vöröshagymát felhasználás előtt öblítsük le, mert így kevésbé csípi majd a szemünket. A foghagymát mindig csak a kihűlt rántásba tegyük, mert a forró zsiradékban az illóolaj tartalmát elveszti, és íztelenné válik.

A friss petrezselyem enyhíti a foghagyma erős szagát. A pirospaprikaa hevítés hatására keserűvé válik, és elveszti szép piros színét is, ezért csak a sütés vagy a főzés végén tegyük bele az ételbe. A paprika csak zsírban oldódik, vízben elkeverve szemcsés marad.

fúszer

Amikor újhagymát veszünk, nézzük, meg hogy a végén ne legyen vastag gyökérzet, mert akkor az már egy öreg hagyma. A főtt vagy sült húsoknál a metélőhagymát csak a főzés vagy sütés végén adjuk az ételhez, mert csak így adja ki zsenge és finom aromáját.

A babér nem csak finom ízt ad az ételnek, hanem segít az emésztésben is, de csak 15 percig hagyjuk az ételbe, mert különben kesernyésé válik az íze. A zellert a főzés végén dobjuk ki az ételből, mert elronthatja az étel ízét.

A reszelt torma csípőségét csökkenthetjük, ha szárazon egy lábosban kicsit átmelegítjük, de vizet ne adjunk hozzá. A tormát reszelés után azonnal használjuk fel, mert a levegőn bebarnul.

friss fűszerek

A gombákat sokféleképp felhasználhatjuk pl.: szárítva, savanyítva, vagy porrá őrölve, akár sűrítménynek, akár fűszernek. A gombát mindig folyóvízben mossuk meg soha ne álló vízben áztassuk.

A szárított fűszereket mindig légmentes lezárt üvegben tároljuk, különben elveszti aromáját. A tárolási idő maximum: 6-8 hónap, utána már ne használjuk fel. A fűszereket külön-külön dobozban tároljuk, kivéve a fűszerkeverékeket. A fűszertartókat soha ne tároljuk a gáztűzhely felett, mert a hő és a meleg miatt romlik a minőségük.

A fűszereket akár jégkocka tartóban is tárolhatjuk, szórjuk bele a friss felaprított fűszert a jégkockatartó rekeszébe, engedjük fel vízzel, és fagyasszuk le. A kakukkfű segít az emésztésben, és gyomorerősítő hatása is van, de legyünk mértékletesek a használatánál, mert az íze könnyen elviheti az étel eredeti jellegét.

fűszer szárítása

Ha a rántásba köménymagot teszünk, hagyjuk addig sülni, amíg pattogni nem kezd, mert csak így érvényesül az aromája. Fanyar érdekes íze miatt nem érdemes más fűszerekkel együtt használni. A szerecsendióból mindig csak a szükséges mennyiséget reszeljük bele az ételbe, de csak a főzés vagy a sütés legvégén.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.