Az esszenciális hypertonia okát pontosan nem ismerjük, azonban vitathatatlan, hogy táplálkozási tényezőknek, az elhízásnak szerepe lehet a keletkezésében.
A Szent Imre Kórház N. Belosztályán végzett felmérésünk szerint az elhízott férfiak 50,7, az elhízott nők 32,7%-ában találtunk hypertoniát; ez jóval meghaladja a lakosság egészének 15-20%-os gyakoriságát. Különösen nagy a hypertonia aránya az abdominalis (hastáji) típusú elhízottak között.
Ebben a hasra lokalizálódó elhízási típusban betegeink 55%-ának voltmagas vérnyomása. Ismert, hogy a képi hasonlattal élve alma típusúnak nevezett abdominalis (hastáji) elhízás ischaemiás szívbetegségre (vérellátás hiányossága okozta szívgetegség), hypertoniára, stroke-ra (szívinfarktus) és II, típusú diabetes mellitusra (cukorbetegségre) hajlamosít.
Tehát az elhízottak között több a hypertoniás, de fordított bizonyítékok is vannak, a hypertoniások között sok az elhízott. Egy nagy olaszországi felmérés, a Gubbio Study adatai szerint a hypertoniások között majdnem minden életkorban jóval nagyobb az elhízás aránya (BMI > 30), mint a normotensiósok (jó vérnyomással rendelkezők) között.
A Framíngham Study adatai szerint minden 10%-os testsúlytöbblet 7 Hgmm-es systolés (szívösszehúzódás) vérnyomásemelkedéssel jár együtt. Az elhízás leggyakoribb kísérő betegsége a hypertonia. Azokban a vizsgálatokban, ahol a vérnyomás kölcsönös viszonyát nézték más rizikófaktorokkal, a testsúly az első vagy a második helyen áll.
Sok adat bizonyította, hogy a testsúlycsökkentésével a hypertonia is csökkenthető, a mérsékelt hypertonia megszüntethető, ill. az antihipertenzív (magas vérnyomást csökkentő) gyógyszerek adagja diétával együtt alkalmazva jelentősen csökkent. A hypertoniás elhízottak fogyókúrája nem különbözik lényegesen az általános fogyókúrától, egyedül a sófogyasztást kell tekintetbe venni.
Ilyen értelemben a nagy konyhasótartalmú ételek, mint a hentesáruk (szalámik, kolbászok), a tejtermékek (elsősorban a sajtok) és a kenyérféleségek fogyasztását kell csökkenteni, bár ezek fogyasztásának visszafogása - nagy energiatartalmuk miatt - az általános fogyókúrának is része.
Az elhízott hypertoniások (magas vérnyomásúak) fogyókúrájábanfontosak a tápanyag-összetétel szempontjai. Elsődlegesnek tekintendő az összzsírfogyasztás csökkentése. Egyes adatok szerint, ha a civilizált országok 41%-os összzsírfogyasztási arányát 23-25%-ra tudnánk csökkenteni, ezáltal a vérnyomás 8 Hgmm-rel csökkenne.
Az epidemiológiai (járványtani) adatok szerint az észak-európai országok nagy telített zsír fogyasztása magasabb vérnyomásátlagokkal, a mediterrán országok alacsony telített zsír fogyasztása alacsonyabb vérnyomásértékekkel jár együtt. Tudományos vizsgálatok is hasonló összefüggést igazoltak.
Táplálékaink különböző arányban tartalmaznak telített és telítetlen zsírsavakat. A telítetlen zsírsav tartalom 100 g-ra vonatkoztatva: a napraforgóolajban 57, a margarinban 20, a disznózsírban 10, a vajban csak 3 g.
Összefüggést találtak az egyik többszörösen telítetlen zsírsavfajta, az omega3-zsírsavak és a vérnyomás között. Japán halászfalukban, ahol a halfogyasztás 90 kg/év, sokkal kevesebb magas vérnyomás, stroke fordul elő, mint a japán farmokon, ahol 30 kg halat fogyasztanak évente.
Vannak adatok arról, hogy a makréla hal fogyasztásának növelése csökkenti a vérnyomást, ill. hogy ez halolajkapszulákkal is elérhető. Az utóbbi azonban bizonytalan, napi 3 g alatt biztosan hatástalan. A rostfogyasztásnak is hatása lehet a vérnyomásra. Rostkoncentrátumok fogyasztásával 4-5 Hgmm vérnyomáscsökkentést lehetett kimutatni. Ismert, hogy a vegetáriánus étrenden élők között ritkábba magas vérnyomás.
A konyhasó és a hypertonia kapcsolatáról is sok adat van. A világtól elzárt szárazföldi törzsek, primitív népek között, ahol a sófogyasztás csekély, hypertonia (magas vérnyomás) nem fordul elő, az ugyanilyen életmódot folytató tengerparti törzsek között viszont igen. A civilizált országok sófogyasztásatúlzottan nagy. Ennek 3/4 része az élelmiszerekből származik, csak mintegy 6%-át visszük be a "sótartóval", 9%-át a konyhatechnika során adjuk hozzá és 10% természetes alkotója a tápanyagoknak.
A hazai ajánlások szerint Bírá és Zajkős maximum 5 g, de Chátel, Farsang és Kékes maximum 2 g nátrium-klorid fogyasztását javasolja. Az Európai Atherosclerosis Társaság 3,5-5,5 g-ot javasol. A sok esetben bizonyított kapcsolat ellenére az országok átlagos sófogyasztása és a hypertonia előfordulása között nincs szignifikáns korreláció. Ezt az magyarázza, hogy csak az emberek egy része sóérzékeny, nátriumszenzitív (nátriumérzékeny). A kapcsolatot a vese közvetíti.
A sószegény étrend hatása a hypertoniában általában nem hoz drámai, egyértelmű javulást, ez fogyókúrától inkább várható. Különböző vizsgálati eredmények szerint néhány, mintegy 4-5 Hgmm-es vérnyomáscsökkenés volt elérhető sószegény étrend segítségével.
Amióta diuretikumokat (vízhajtó) alkalmaznak a hypertonia kezelésében, olyan korábbi drasztikus sómentes diéták, mint amilyen a Kempner-féle rizsdiéta volt, szükségtelenné váltak. A diuretikumok (vízhajtók) eltávolítják az érpályából a nátrium egy részét, és ez a folyadékot viszi magával, ami vérnyomáscsökkenéshez vezet.
Nem lehet elválasztania nátrium hatását a káliumétól a hypertoniára, hatásuk éppen ellentétes. Egy 12 éves tanulmányban kis káliumfogyasztással a stroke-mortalitás (agyvérzés halálozás) 5,3/100 volt, nagymértékű káliumfogyasztással közel 0. Extra kálium bevitelével a stroke-mortalitás csökkenthető. A hypertonia vonatkozásában a fiatalokon a kálium, idősebbeken inkább a nátrium hatása a fontosabb. Vannak forgalomban "csökkentett nátriumtartalmú" sók, amelyekben 60% nátrium-klorid mellett 40% kálium-klorid van, az ilyen só ízében hasonló a konyhasóhoz, de fogyasztásával a nátriumbevitel lényegesen csökkenthető.
Fontos az étrendben a gyümölcsök, a zöldségek fogyasztásának növelése, amelyek káliumtartalma kedvezően hathat a vérnyomásra is.
A mérsékelt alkoholfogyasztás nem, de napi 30-100 g tiszta alkoholnak megfelelő már mintegy 10 Hgmm-rel emelheti a vérnyomást. A WHO ajánlása szerint férfiak 20 g, nők 10 g alkoholt fogyaszthatnak naponta anélkül, hogy ez károsan hatna a vérnyomásukra.
Egyes adatok szerint a kalciumfogyasztás hypertoniában kisebb, és napi 1 g kalcium adása a vérnyomást csökkentheti. Ez azonban csak az esetek felében volt bizonyítható. A tejtermékeknek nagy a kalciumtartalma, így elvileg fogyasztásuk a hypertonia kivédését elősegíthetné, de haszna kétes, mert a nátriumtartalmuk is nagy.
A magnéziurnbevitel változtatása nem befolyásolja szignifikánsan a vérnyomást. Egyes adatok szerint kalciummal együtt talán jelentkezhet kedvező hatás. Egyes adatok szerint a kis kalcium- és magnéziumtartalmú lágy ivóvizet fogyasztók között a vérnyomás magasabb. Ugyanakkor jelenleg az mondható, hogy a kalcium- és magnéziumszupplementáció (bevitel) nem megalapozott a hypertonia megelőzésében vagy kezelésében.
A kávékoffeintartalma révén akut, rövid vérnyomásemelő hatást kiválthat, folya- matos adagolása nem vezet azonban hypertonia betegséghez, a vérnyomás 3-4 nap után normalizálódik.
Mindeme diétás eljárások sokkal hatékonyabbak akkor, ha kiegészülnek fizikai aktivitással is, komplex életmódváltoztatással. Ezek együttesen jó alapot adnak ahhoz, hogy a hypertonia enyhe formája gyógyszer nélkül befolyásolható, kifejezettebb formája pedig gyógyszeres kezeléssel együtt jobban karbantartható legyen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.