Ne adj pénzt érte a boltban: így készíthetsz jégkrémet otthon

desszert
PUBLIKÁLÁS: 2024. július 13. 12:30
Aki eddig azt hitte, hogy a fagyos desszertekért csak a gyerekek vannak oda, hatalmasat téved. Nézze csak!

Kávés granita tojáslikőrrel

Hozzávalók (4 adaghoz):

600 ml erős, főzött kávé, 100 g nádcukor, 2 ek. Méz, 80 ml behűtött tojáslikőr, 4 db csíkos ostyarúd

Elkészítés:

1. A kávét ízesítsük a nádcukorral, valamint a mézzel, és keverjük addig, amíg ezek teljesen fel nem oldódnak benne. Ekkor öntsük át az egészet egy hideg fémtálba, és tegyük legalább 3 óra hosszára a fagyasztóba. 

2. Körülbelül 15 percenként alaposan keverjük át villával, amíg a textúrája nem lesz teljesen szemcsés, kristályos. 

3. Hűtsük le azokat a poharakat, amelyekben tálalni fogjuk a desszertet, aztán öntsünk mindegyikbe 20 ml tojáslikőrt. Erre kanalazzuk rá a kávés granitát, és tálaljuk azonnal, az ostyarudakkal díszítve.

Elkészítési idő: 15 perc+ fagyasztás

Kalória: 1 adag 200 kalória - írja a Fanny magazin

Fotó: Fanny magazin

Barackos semifreddo

Hozzávalók (12 szelethez):

100 g dióbél, 2 ek. méz + a díszítéshez, 8 db tojássárgája, 150 g porcukor, 500 ml hideg, cukrozatlan habtejszín, 100 g baracklekvár, 200 g őszibarack vagy nektarin + a díszítéshez, friss mentalevelek

Elkészítés:

1. A dióbelet terítsük szét a sütőpapírral kibélelt tepsiben, locsoljuk meg a mézzel, majd süssük a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig. Figyeljünk oda arra, hogy ne égjen meg, majd hagyjuk kihűlni, és utána aprítsuk durvára. 

2. A tojássárgájákat fémtálban keverjük ki a porcukor felével, majd vízgőz fölött hevítsük 70 fokig, közben habosítsuk fel. Ekkor azonnal vegyük le a tűzről, és verjük tovább addig, amíg vissza nem hűl. 

3. A hideg tejszínt verjük habbá a maradék porcukorral, majd óvatosan dolgozzuk bele a tojásos masszába. Keverjük a lekvárt, a meghámozott, kimagozott, feldarabolt barackot és az aprított diót az így kapott alaphoz.

4. 22 cm átmérőjű kuglóf-formát béleljünk ki folpakkal. Simítsuk bele a masszát, és tegyük be 
a fagyasztóba legalább 5 órára.

5. Tálalás előtt fordítsuk ki a formából, húzzuk le róla a folpakot, és díszítsük vékonyan felszeletelt őszibarackkal vagy nektarinnal, valamint a friss mentalevelekkel.

Elkészítési idő: 50 perc+ fagyasztás

Kalória: 1 adag 307 kalória

Fotó: Fanny magazin

Dinnyés-kivis jégkrém

Hozzávalók (10-12 darabhoz):

A dinnyés réteghez: 1 kg görög- dinnye, 2 ek. Méz, 100 g porcukor, 1 db lime kifacsart leve, 2 ek. hideg, cukrozatlan habtejszín 

A joghurtréteghez: 200 ml natúr görög joghurt, 2 ek. méz

A kivis réteghez: 20 g kristály- cukor, 4 db kivi, 1 ek. méz

Elkészítés:

1. Szeleteljük fel a dinnyét, távolítsuk el a héját és a magokat, majd turmixgépben pépesítsük. Keverjük hozzá a mézet, a porcukrot, a lime kifacsart levét és a tejszínt. A jégkrémformákat félig öntsük fel a keverékkel, és tegyük fagyasztóba.

2. Ha a dinnyés réteg félig meg- fagyott, adagoljuk rá a mézzel elkevert joghurtot a formák 3/4-éig, és tegyük vissza a fagyasztóba.

3. Gyorsforralóban főzzünk szirupot a cukorból 20 ml víz hozzáadásával. A megtisztított kiviket villával nyomkodjuk szét. Keverjük hozzá a mézet, a kihűlt szirupot, és ezt is adagoljuk a formákba. Szúrjunk mindegyikbe pálcikát, és mehet vissza a fagyasztóba min. 6 órára.

4. Tálalás előtt vegyük ki a formákból a jégkrémeket. Ehhez többnyire elég a kezünk melege is, de néhány másodpercre forró vízbe is márthatjuk őket, és rögtön kínálhatjuk is.

Elkészítési idő: 30 perc+ fagyasztás

Kalória: 1 darab 142 kalória

Fotó: Kulinarni studio BAUER MEDIA

Fagyis kekszszendvics

Hozzávalók (16 darabhoz):

A kekszhez: 250 g rétesliszt, 125 g kristálycukor, 1/2 tasak vaníliás cukor, 125 g vaj, 30 ml tej, 1 tk. darált kávé, 100 g étcsoki Az összeállításhoz: 250 ml vanília- és 250 ml eperfagylalt

Elkészítés:

1. Az átszitált réteslisztet keverjük össze a kristály- és a vaníliás cukorral, majd gyors mozdulatokkal dolgozzuk egynemű tésztává a felkockázott vajjal, a langyos tejjel és a darált kávéval. Végül adjuk hozzá a felaprított étcsokoládét is.

2. Formázzunk a tésztából 32 db diónyi méretű golyót, és tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe egymástól néhány centire, és a tenyerünkkel kissé lapítsuk le. 180 fokos sütőben kb. 20 percig süssük. Hagyjuk a tepsiben kihűlni.

3. Vegyük ki a fagyasztóból, és kicsit hagyjuk a fagylaltokat megpuhulni. Fagylalt- vagy evőkanállal adagolva kettesével tapasszuk össze velük a kekszeket. A kis szendvicsek oldalán kibuggyanó fagyit simítsuk el. Pihentessük a desszerteket a fagyasztóban legalább 2 órán át.

Elkészítési idő: 70 perc+ fagyasztás

Kalória: 1 darab 229 kalória

Fotó: Kulinarni studio BAUER MEDIA

Pálcikás jégkrém

Hozzávalók (10 szelethez):

250 g túró, 200 g porcukor, 2 ek. méz, 100 ml cukrozatlan habtejszín (hideg), 100 g málna, 2 db tojássárgája, 1/2 db vanília- rúd, 100 g áfonya

Elkészítés:

1. Botmixerrel krémesítsük a túrót a porcukorral és a mézzel, majd forgassuk hozzá a habbá vert tejszínt. Osszuk el három egyforma adagra a krémet. 

2. Keverjük az elsőhöz a megmosott, szétnyomkodott málnát, és öntsük kb. 8 × 20 × 6 cm-es, téglalap alakú formába. A tojássárgáját gőzfürdő felett habosítsuk fel a kikapart vaníliavelővel, majd adjuk a második adag túrókrémhez, és öntsük ezt is a formába. A megtisztított, szétnyomkodott áfonyát forgassuk a harmadik adag túrókrémbe, és ezt is simítsuk a formába.

3. Az így elkészített rétegzett krémbe szúrjunk 10 db jégkrémpálcikát egymástól 1-2 cm távolságra. Tegyük be a fagyasztóba legalább 6 órára.

4. Tálalás előtt vegyük ki, és 5 másodpercre mártsuk forró vízbe a formát, majd borítsuk ki 
belőle a jégkrémet. Szeleteljük fel, majd azonnal tálaljuk.

Elkészítési idő: 50 perc+ fagyasztás

Kalória: 1 darab 177 kalória

Fotó: Kulinarni studio BAUER MEDIA

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.