Kerüljük el a nyári szalmonellát!
baktérium PUBLIKÁLÁS: 2013. július 12. 09:15
A szalmonellózis a köznyelvben, fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomorpanaszokat jelet. A fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb.
a bakteriális hasmenéses betegségek vezető kórokozói aSalmonelláka salmonellák állatok belében, elsősorban baromfiban élnek,A fertőzés forrása nem kellően hőkezelt tojás, pasztőrözetlen tej,higiénés szabályokA három klinikai formaEnterocolitis (Salmonellosis gastroenteritica)A fertőzés megáll a belek és a környező nyirokszervek szintjéngyomorsavA lappangási idő 4-48 óra, átlagosan egy nap.Vezető tünet a hasmenés.hasmenésselhárom évnél fiatalabb gyermekeknélantibiotikummal kell kezelni, Szepszis, gócfertőzésszalmonellákkönnyebben jutnak a keringésbe az enterocolitis kapcsán.Fertőzés esetén a baktériumok folyamatosan a véráramban keringenek. csontmájszepszismagas halálozású, a gócfertzőzés pedig nehezen kezelhető betegség.Enterális láz, vagy másnéven tífuszutazók bárhova behurcolhatjáktífuszesetében hasmenés nem jellemző. A salmonellosis bejelentendő fertőző betegség.
A legfrissebb hírekért kövess minket a
Bors Google News oldalán is!