Tordy Géza: Alig tudok már állni

Életműdíjat ítéltek szinkronalakításaiért a 81 éves színésznek, de nem tudta személyesen átvenni.
Életműdíjat ítéltek szinkronalakításaiért a 81 éves színésznek, de nem tudta személyesen átvenni.

Rangos elismerést kapott péntek este Tordy Géza. A Kossuth-díjas színésznek a harmadik Szinkronium díjátadó gálán életműdíjat ítéltek meg évtizedekig tartó, kimagasló munkásságáért. A közönség ha­talmas ovációval fogadta a bejelentést, ám a színpadon hiába várták Tordyt, a díjátadó Rajkai Zoltán jelentette be, hogy a nemzet színésze egészségi állapota miatt nem tudott megjelenni. A Bors felkereste a művészt azt tudakolva, milyen betegséggel küzd.

Már nem jár el sehova a nemzet színésze, eszébe sem jut színpadra állni © MTI

– Egy csúnya megfázásom húzódik el, ezért nem tudtam átvenni személyesen ezt a rangos elismerést. A szinkronizálás évtizedekig kísérte az életemet. Rengeteg cseh és szovjet filmet szinkronizáltam, imádtam Gérard Philipe-nek adni a hangom, de egy-egy amerikai film is igazi szórakozás volt – mesélte Tordy, aki Arnold Schwarzeneggernek, Anthony Hopkinsnak és Jack Nicholsonnak is adta már a hangját.

Az est díjazottai között volt Csifó Dorina és Nagy Ervin, akik közönségdíjat kaptak. Elismerték Sigourney Weaver magyar hangját, Menszátor Magdolnát is, a legjobb szinkronszínész a Dallas Bobbyját magyarul életre keltő Csankó Zoltán lett, míg a legjobb színésznő az Oscar-díjas Emma Stone-nak hangját adó Nemes Takách Kata. © Vaskó Tamás

A színész az utóbbi években visszavonult a rivaldafénytől, többször röppent fel a hír, hogy komoly egészségi problémái vannak, de a pletykákat sosem erősítette meg. Ám rajongói még mindig arra kíváncsiak, vajon láthatják-e még színpadon vagy hallhatják-e még új filmben a hangját.

© Vaskó Tamás

– Egyáltalán nem járok sehova, nem nagyon tudok már állni, nincs kedvem. Tizennyolc éves korom óta csinálom a színházat, úgy érzem, mostanra elég volt a színészet. Nagyon megváltozott a szakma és a színjátszás is – vélekedett a nemzet színésze, majd visszavonult pihenni.

Rékasi és Pikali együtt évődött

Számos humoros pillanat adódott a Szinkronium díjátadó gálán. Rékasi Károly és Pikali Gerda például megbontotta az eredetileg betanult koreográfiát.
– Az a szokás, hogy két oldalról jönnek be a díjátadók, de mi együtt jöttünk, ugyanis ha nem tudná valaki, járunk – viccelődött Tom Cruise állandó magyar hangja a jegyesével.
A tréfálkozás itt nem ért véget: Gáti Oszkár és Papp János egymást túllicitálva próbálta megállapítani, melyikük az öregebb, míg Kovács Nóra és Csernák János Leia hercegnő és Han Solo évődését idézte meg a Csillagok háborúja negyedik részéből.