Titokban temetik Avar Istvánt

Csak a szűk családja lehet jelen a nyolcvanhárom éves korában, hosszú betegség után elhunyt Avar István, Kossuth-díjas művész temetésén. Szerettei ebben is teljesítik a Nemzet Színésze akaratát.
Csak a szűk családja lehet jelen a nyolcvanhárom éves korában, hosszú betegség után elhunyt Avar István, Kossuth-díjas művész temetésén. Szerettei ebben is teljesítik a Nemzet Színésze akaratát.

Bár élete jelentős részét rivaldafényben töltötte, mindig szemérmes embernek ismerték a hozzá közel állók Avar Istvánt. Egyik utolsó kívánsága is ezt a tartózkodást tükrözi: nem akarta, hogy nyilvános legyen
a temetése, azt kérte, csak a szerettei kísérjék el utolsó útjára. – Avar István végakaratának megfelelően a búcsúztatásra szűk családi körben kerül sor – tájékoztatta lapunkat az Emberi Erőforrások Minisztériu­ma (EMMI) államtitkársága.

Úgy tudjuk, Avar István családja azt szeretné, ha elhunyt szerettük ezen kérését, végakaratát mindenki tiszteletben tartaná, és bár az EMMI saját halottjának tekinti a művészt, a minisztérium hivatalnokai sem ismerik a búcsúztatás pontos részleteit. Személyesen senki nem képviseli az intézményt a szertartáson.

A szeptember 13-án elhunyt Avar Istvánt családja körében érte a halál. Utolsó éveiben visszavonultan élt, részben különbözô betegségei miatt. Családja, szerettei, fia, unokái és felesége, Gyapay Yvette tartotta benne
a lelket.

Özvegye ötvenöt éven át volt hű társa, annak idején ünnepelt szubrettként, a pécsi színház társulatában ismerkedett meg vele. Összeházasodtak, és amikor férjét Budapestre hívták, feladva karrierjét, követte, mert a távolság tönkretette volna a házasságukat. A színész évekkel ezelőtt elmondta, hogy felesége teremtette meg számára a biztonságos hátországot.

Régen látta a közönség

Az elhunyt színész utoljára évekkel ezelőtt lépett színpadra. – Épphogy csak csoszogok, már ki sem tudok menni a lakásból. Ízületi problémákkal küszködök, és a gyógyszerek sem segítenek. Bevégeztetett, soha többé nem tudok színpadra lépni. Utoljára márciusban léptem föl a Pesti Színházban, Molnár Ferenc Egy, kettő, három című színdarabjában, azóta nem voltam színpadon. És már nem is leszek – nyilatkozta Avar István a Blikknek két évvel ezelőtt.