Szabados szexuális életet élt Babits felesége

A költőfejedelem lakótársa, Szabó Lőrinc elől szerette el Tanner Ilonát, aki később Török Sophie néven publikált. Sophie szabad szellemű lány volt, később megszelídült.
A költőfejedelem lakótársa, Szabó Lőrinc elől szerette el Tanner Ilonát, aki később Török Sophie néven publikált. Sophie szabad szellemű lány volt, később megszelídült.

Tanner Ilona néven látta meg a napvilágot a későbbi Török Sophie, aki apja halála után fiatalon kénytelen volt munkát találni, hogy segítse családját. Már ekkor dolgozott benne a bizonyítási vágy, tovább akart tanulni, többet akart az élettől, mint egy egyszerű háziasszonynak lenni. A kényszer azonban nagy úr volt. Először egy ügyvédi irodában gépírónőként helyezkedett el, de mivel a főnöke folyamatosan zaklatta, továbbállt. A Külügyminisztériumban hasonló állást kapott, itt már nem mondott nemet főnöke ajánlatára, előtte azonban egy egyetemi ismerősével kutyafuttában szeretkezett, hogy ne a főnöke legyen az, aki elveszi a szüzességét. Az eset után azonban terhes lett, abortuszra kellett mennie.

Egészen fiatal kora óta írt verseket, így került Szabó Lőrinchez, aki akkoriban Babits Mihálynál lakott. Ilona az akkor még sokkal híresebb Babits közelébe akart kerülni, de a mogorva költő – szégyellve, hogy Ilona első látogatásakor borostás volt – nem kereste a fiatal lány társaságát.

Szabó Lőrincnek viszont egyből megtetszett, miközben a verseivel foglalkozott, magát Ilonát is megkedvelte. Pontosan nehéz hova rakni a kapcsolatot, hiszen az egyik verzió szerint Ilona pontosan tudta, hogy neki Babits kell, és Szabó Lőrinc csak egy állomás volt számára, Szabó Lőrinc később azonban úgy ír kapcsolatukról, hogy semmi akadálya nem lett volna Ilona számára Babitsot is megszerezni, mégis nála kötött ki egy időre. Bárhogy is történt, egy tény: Ilona a kor szokásaival ellentétben nyitott volt szexuálisan, több kapcsolata volt Szabó Lőrinc előtt és a költővel is intenzív szerelmi életét élt már eljegyzésük előtt. Szabó Lőrinc házassági ajánlata nem lepte meg, de valóra mégsem válhatott.

Miközben Szabó Lőrinc szabados, nyílt szerelmi életet élt, Babits iszonyatosan zárkózott volt, nők felé nem közeledett, ezért – Szabó Lőrinc elmondása szerint – sokan homoszexuálisnak hitték. Egy este a két barát intim beszélgetést folytatott, amely végén abban maradtak, hogy Szabó Lőrinc átengedi Ilonát Babitsnak, aki fertelmesen vágyott rá, sőt másnap ő maga kérte meg telefonon a saját menyasszonya kezét barátja, mestere számára.

A bizarr lánykérést gyors esküvő és egy szeretetteljes házasság követte. Ugyan Ilona, aki Török Sophie néven publikált a későbbiekben, a költőfeleség szerepében nem nyerhette el az őt megillető polcot az irodalmi életben, de Babits igaz társaként beírta magát az irodalomtörténetbe.

Őszintén szerették egymást, So­phie jó társa volt Babitsnak, a költő pedig értékes múzsára lelt feleségében. Gyermekük nem születhetett, de Sophie testvére teherbe ejtette cselédlányukat, a gyermeket, Ildikót ők fogadták örökbe és nevelték fel. Ildikó 13 éves volt, amikor megtudta, hogy nem saját gyermek, szörnyű volt az igazság feldolgozása.

Babits halála után kapcsolatuk megromlott, Sophie idegileg összeomlott, csak Keresztury Dezső és családja, valamint Szabó Lőrinc felesége látogatta. Ildikó disszidált, anyja az örökségből kitagadta. Angliában hunyt el magányosan, szegényen, nyomorban, annyira nem kereste senki, hogy holttestét a befogadott macskái elkezdték megrágni…

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!