Bolondot csináltak Eszenyiékből

Balázs Péter és Eszenyi Enikő úgy távozott a Fővárosi Közgyűlés üléséről, mint akikből bolondot csináltak, Kerényi Miklós Gábor pedig el sem ment. Mintha sejtette volna: nem lesz döntés.
Balázs Péter és Eszenyi Enikő úgy távozott a Fővárosi Közgyűlés üléséről, mint akikből bolondot csináltak, Kerényi Miklós Gábor pedig el sem ment. Mintha sejtette volna: nem lesz döntés.

Olyan nagy volt a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésnapja iránt a sajtóérdeklődés, hogy Tarlós István főpolgármester előrehozta a főváros két színházának, a Vígszínház és a Fővárosi Operettszínház igazgatói pályázatára kiírt szavazását, mert szemmel láthatóan zavarta őt a megállás nélkül – az esélyeket latolgatva – suttogó emberek hangja és látványa.

Hogy délután már nyugodtabb körülmények között tudjanak dolgozni, inkább ebédszünet előtt „lezavarták” az igazgatói posztokról a szavazást. Ez ínyére volt a helyszínen várakozó Eszenyi Enikőnek, a Vígszínház jelenlegi igazgatójának és kihívójának, Balázs Péternek is, akik kihegyezett idegekkel várták a döntést. Kerényi Miklós Gábor, az Operett megtartásáért harcba szálló direktor a távolból izgulta végig az ülést.

Nemcsak a színházak jövőjéről, személyükről, hanem a hozzájuk kötődő emberek sorsáról is szó van. A Víg esetében mindebbe politikai felhangok is keveredtek: marad-e liberális szellemű Eszenyi vagy a jobboldalhoz kö-zel álló Balázs Péter váltja fel? Hasonló csere történt a Nemze-tiben is.

Nos, ezekre a kérdésekre senki sem kapott választ, mert a Balázs Péter kérésére zárt ajtók mögött zajlott tanácskozáson nem született döntés. Az Operettszínház igazgatópályázatait eredménytelennek, a Vígszínházét pedig érvénytelennek nyilvánították, mindkettőt ködös finanszírozási okokból. Hiába volt a sok izgalom, az álmatlan éjszakák, a pályázók most ugyanott tartanak, mint hónapokkal ezelőtt, s ezt csalódottan vették tudomásul.

Ez látszott Balázs Péter arcán is, amikor kilépett a teremből. Szemmel láthatóan zavarta, hogy több tucat kamerával találta szembe magát. – Szeretném megtudni, mi az indok, a részletek ismeretében döntök arról, hogy újra pályázok-e – mondta a Borsnak a szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója.

Eszenyi Enikő elviharzott a helyszínről, a Vígszínházban felajzva várták a kollégái. Eredetileg azt tervezte, hogy közösen rágják meg a döntést, de nem nagyon volt miről beszélni. A sokkból felocsúdva délután nyilatkozatot küldött szét a lapoknak. – Tudomásul veszem a közgyűlés döntését. A társulat, a szakmai közvélemény és az önök bizalma arra kötelez, hogy újra pályázzak. Úgy érzem, van hiteles elképzelésem a Vígszínház jövőjéről.

Kerényi Miklós Gábor kedvét nem szegte a halasztás, újra indul. – Sejtettem, hogy ez nem lesz egy egyszerű dolog, az Operett fenntartója a minisztérium lesz, vagyis nagy változások előtt áll. Annyiban meglepett a döntés, hogy rendkívül sikeres a színházunk művészileg és gazdaságilag is, a pályázatomat a szakmai bizottság abszolút többséggel támogatta. A gazdasági elemei egyébként más típusú finanszírozási rendszerre is ráhúzhatók, így nem értelmezhető a közgyűlés indoklása. Természetesen újra pályázok, sem az én, sem a színházam tagjainak kedvét nem vették el.

Még több hírért kattintson Facebook oldalunkra!

A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors