Steiner Kristóf isteni mediterrán recepteket ajánl

vegán
PUBLIKÁLÁS: 2013. szeptember 22. 09:45
Ismét vegán – azaz hús-, tejtermék- és ­tojásmentes – ­receptekkel jelentkezem, ezúttal a mediterrán térségből. Két ­re­cept­nek három közös összetevője is akad: az édes paradicsom, a friss bazsalikomlevél, és az aranysárga olívaolaj.
Bors

Rosszlányok spagettije

Hozzávalók 4 személyre

Egy csomag (500 gramm) spagetti
4 gerezd fokhagyma felaprítva
fél csésze kapribogyó
1 csésze fekete olívabogyó
fél csésze szárított paradicsom, csíkokra vágva
1 kiskanálnyi szárított csilipehely
egy evőkanál szárított oregánó
olívaolaj
8 nagy szem paradicsom apróra kockázva (vagy két paradicsomkonzerv)
1 marék friss bazsalikom
durva tengeri só és frissen őrölt fekete bors

Egy nagy lábasban vizet forralok egy evőkanál sóval, és ha már lobog, beledobom a spagettit, majd a csomagoláson szereplő utasítás szerint készre főzöm. Egy serpenyőbe olívaolajat löttyintek, fokhagymát pirítok rajta. Eztán mehet bele a só és a bors, mindkét fajta bogyó, a csili, a szárított paradicsom és az oregánó, majd közepes lángon, állandóan kevergetve hagyom, hogy az ízek összeérjenek. Jöhet a paradicsom, majd öt perc alatt készre főzöm a szószt. A megfőtt spagettit leszűröm, ráöntöm a szószt, majd jól megszórom friss bazsalikomlevelekkel.

 

A tökéletes ratatouille

Hozzávalók 4 személyre

1 padlizsán
2 cukkini
4 nagy paradicsom
2 nagy sárga kaliforniai pap­rika
3 nagy fej hagyma
1 marék friss ­bazsalikom­levél
2-3 gerezd fokhagyma
1 csésze olívaolaj
1 csésze balzsamecet

A sütőt 185 fokra melegítem. A padlizsánt, a cukkinit és a hagymát 3-4 milliméter vastag szeletekre vágom, a paradicsomot felkarikázom, a paprikát pedig négyfelé nyesem hosszában, és kiszedem a csumáját. A fokhagymát egészen vékonyka szeletekre vágom. Minden zöldséget kis kupacba gyűjtök. A halmokat sóval és borssal megszórva, külön-külön csoportokban pirítom meg olívaolajon, mindkét oldalukon.

Egy őzgerincformát kibélelek sütőpapírral, és rétegeket építek sült zöldségekből. Mind közé pakolok egy-egy sor bazsalikomot, csepegtetek egy kevéske balzsamecetet, és dobok néhány fokhagymaszeletet. Legfelülre mindenképp padlizsán kerüljön – ez lesz ugyanis a ratatouille alja, és stabilan kell, hogy álljon. A forró sütőben alufólia alatt 45 perc alatt készül el.

Hagyom hűlni, majd negyedóra múlva egy nagy tálat helyezek a sütőforma tetejére, és gyorsan átfordítom, majd az asztalra teszem, és óvatosan lehúzom róla a papírt.

 

Cukkinis-paradicsomos zsemle

Hozzávalók 4 személyre

2 csésze teljes kiőrlésű liszt
1 tasak sütőpor
2-3 csipet só, bors
1/2 kk őrölt fűszerkömény
2 gerezd fokhagyma
1/2 csésze olívaolaj és egy kicsi a fokhagyma pirításhoz
1,5 csésze víz
1 kk balzsamecet
1 csésze apróra vagdosott szárított paradicsom
1 kisebb cukkini vékony félkörökre szeletelve

A sütőt 190 fokra melegítem. Keverőtálba lisztet, sütőport, fűszereket szórok, és összekeverem. Serpenyőben olajat hevítek, és erős lángon megfutattom rajta a fokhagymát, a cukkinit, és puhára pirítom. A zöldséget a lisztbe szórom, majd mehet bele a szárított paradicsom. Állandó keverés közben vizet, olívaolajat és balzsamecetet adok hozzá.

Akkor jó, ha az állaga főzelékre hasonlít. Lisztes tenyérrel sárgabaracknyi darabkákat szaggatok a tésztából, majd a sütőpapírral bélelt tepsire pakolom, és 23 perc alatt készre sütöm őket.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.