Celeb

Steiner Kristóf isteni mediterrán recepteket ajánl

Bors

Létrehozva: 2013.09.22.

Ismét vegán – azaz hús-, tejtermék- és ­tojásmentes – ­receptekkel jelentkezem, ezúttal a mediterrán térségből. Két ­re­cept­nek három közös összetevője is akad: az édes paradicsom, a friss bazsalikomlevél, és az aranysárga olívaolaj.

Rosszlányok spagettije

Hozzávalók 4 személyre

Egy csomag (500 gramm) spagetti
4 gerezd fokhagyma felaprítva
fél csésze kapribogyó
1 csésze fekete olívabogyó
fél csésze szárított paradicsom, csíkokra vágva
1 kiskanálnyi szárított csilipehely
egy evőkanál szárított oregánó
olívaolaj
8 nagy szem paradicsom apróra kockázva (vagy két paradicsomkonzerv)
1 marék friss bazsalikom
durva tengeri só és frissen őrölt fekete bors

Egy nagy lábasban vizet forralok egy evőkanál sóval, és ha már lobog, beledobom a spagettit, majd a csomagoláson szereplő utasítás szerint készre főzöm. Egy serpenyőbe olívaolajat löttyintek, fokhagymát pirítok rajta. Eztán mehet bele a só és a bors, mindkét fajta bogyó, a csili, a szárított paradicsom és az oregánó, majd közepes lángon, állandóan kevergetve hagyom, hogy az ízek összeérjenek. Jöhet a paradicsom, majd öt perc alatt készre főzöm a szószt. A megfőtt spagettit leszűröm, ráöntöm a szószt, majd jól megszórom friss bazsalikomlevelekkel.

 

A tökéletes ratatouille

Hozzávalók 4 személyre

1 padlizsán
2 cukkini
4 nagy paradicsom
2 nagy sárga kaliforniai pap­rika
3 nagy fej hagyma
1 marék friss ­bazsalikom­levél
2-3 gerezd fokhagyma
1 csésze olívaolaj
1 csésze balzsamecet

A sütőt 185 fokra melegítem. A padlizsánt, a cukkinit és a hagymát 3-4 milliméter vastag szeletekre vágom, a paradicsomot felkarikázom, a paprikát pedig négyfelé nyesem hosszában, és kiszedem a csumáját. A fokhagymát egészen vékonyka szeletekre vágom. Minden zöldséget kis kupacba gyűjtök. A halmokat sóval és borssal megszórva, külön-külön csoportokban pirítom meg olívaolajon, mindkét oldalukon.

Egy őzgerincformát kibélelek sütőpapírral, és rétegeket építek sült zöldségekből. Mind közé pakolok egy-egy sor bazsalikomot, csepegtetek egy kevéske balzsamecetet, és dobok néhány fokhagymaszeletet. Legfelülre mindenképp padlizsán kerüljön – ez lesz ugyanis a ratatouille alja, és stabilan kell, hogy álljon. A forró sütőben alufólia alatt 45 perc alatt készül el.

Hagyom hűlni, majd negyedóra múlva egy nagy tálat helyezek a sütőforma tetejére, és gyorsan átfordítom, majd az asztalra teszem, és óvatosan lehúzom róla a papírt.

 

Cukkinis-paradicsomos zsemle

Hozzávalók 4 személyre

2 csésze teljes kiőrlésű liszt
1 tasak sütőpor
2-3 csipet só, bors
1/2 kk őrölt fűszerkömény
2 gerezd fokhagyma
1/2 csésze olívaolaj és egy kicsi a fokhagyma pirításhoz
1,5 csésze víz
1 kk balzsamecet
1 csésze apróra vagdosott szárított paradicsom
1 kisebb cukkini vékony félkörökre szeletelve

A sütőt 190 fokra melegítem. Keverőtálba lisztet, sütőport, fűszereket szórok, és összekeverem. Serpenyőben olajat hevítek, és erős lángon megfutattom rajta a fokhagymát, a cukkinit, és puhára pirítom. A zöldséget a lisztbe szórom, majd mehet bele a szárított paradicsom. Állandó keverés közben vizet, olívaolajat és balzsamecetet adok hozzá.

Akkor jó, ha az állaga főzelékre hasonlít. Lisztes tenyérrel sárgabaracknyi darabkákat szaggatok a tésztából, majd a sütőpapírral bélelt tepsire pakolom, és 23 perc alatt készre sütöm őket.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek