Erre te sem vagy felkészülve – Ha ezeket a hétköznapi ételeket fogyasztod, az vesekövet okozhat

betegség
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 24. 14:15
Vannak olyan mumus ételek, amelyek lehet, hogy elsőre egészségesnek tűnnek, de ha túlzásba viszed a fogyasztásukat, akkor elviselhetetlen fájdalommal fizetsz érte. A vesekő kialakulásában ugyanis nem csupán a genetikai hajlam lehet a ludas, hanem az is, amit megeszel.

A vesekő rendkívül kellemetlen tud lenni, olyan rohamszerű, erős fájdalmat okoz, amitől egész biztos, hogy a falat kaparod. Ha soha nem szeretnéd megtapasztalni ezt az érzést, akkor csupán apró változtatásokra van szükség, méghozzá abban, hogy mi kerül a tányérodra.

vesekő üvegcsében
A vesekő elviselhetetlen fájdalmat okoz a beteg számára.
Fotó: Video_Stock _Production /  Shutterstock 

A vesekő garantált, ha túl sok húst eszel

A vesekő egészen biztos, hogy kialakul, ha rengeteg állati eredetű fehérjét pakolsz a tányérodra, onnan pedig a pocakodba. A sok hús, belsőség, feldolgozott húskészítmények hihetetlenül megemeli a szervezeted purin szintjét, melynek lebomlásából húgysav keletkezik, ami növeli a húgysav típusú vesekő kialakulásának esélyét.

Mértékkel gyógyít, de ha túlzásba viszed, megbetegít

Az oxalátokban gazdag táplálékok, mint például a spenót, mandula, édesburgonya, sóska vagy szója, alapvetően egészséges ételfélék. Azonban, ha genetikailag hajlamos vagy a vesekő kialakulására, akkor jobban teszed, ha ezeket a finomságokat csak mértékkel fogyasztod. Ezek az élelmiszerek magas oxalát tartalmuk miatt fokozzák a vizelet kalcium-oxalát koncentrációját, ami a leggyakoribb vesekőtípus képződéséhez vezethet.

vesekő oxalát
Vesekő kialakulásához vezetnek az oxalátokban gazdag ételek.
Fotó: Danijela Maksimovic /  Shutterstock 

Nem kell túlsózni

A túlzásba vitt nátriumbevitel vagyis a sós és feldolgozott ételek, megnövelik a vizelettel kiválasztott kalcium mennyiségét, ami kedvez a kalciumtartalmú kövek képződésének.

Óvatosan a cukorral!

A nagy mennyiségű hozzáadott cukor és finomított szénhidrát fogyasztása megnövelheti a vizelet húgysav és kalcium kiválasztását, ami elősegíti a kőképződést.

Lehet, hogy az alakodnak jót tesz, de a vesédnek nem

Az üdítőitalokban vagy diétás finomságokban található mesterséges édesítőszerek fogyasztása csökkentik a veséd teljesítményét, és ezért kevésbé tudja kiszűrni azokat a dolgokat – mint például a húgysavat, a kalciumot és az oxalátokat –, amelyek vesekövet okoznak.

Ezeket eheted, ihatod bátran!

  • Víz: A legfontosabb, hogy minden nap igyál meg legalább 2-3 liter tiszta vizet, vagy cukrozatlan vesebarát gyógyteát, például csalán, aranyvessző, mezei zsurló, nyírfalevél, cseresznyeszár gyógynövényekből.
  • Citrusfélék: A citrom, narancs és lime magas citrát tartalma gátolja a kalcium kristályosodását, így segíthet a vesekő kialakulásának megelőzésben.
  • Kalciumban gazdag ételek: A tejtermékek azért kiváló kalciumforrások, mert az étkezés közben fogyasztott kalcium a bélben köti meg az oxalátot, így az nem szívódik fel. Ezért fontos, hogy ha kalcium étrendkiegészítőt szedsz, akkor azt is mindig evés közben vedd be.
  • Alacsony oxaláttartalmú zöldségek: Uborka, gomba, karfiol, kelkáposzta, burgonya, hagyma és a legtöbb gyümölcs.
  • Teljes kiőrlésű gabonák: Alacsony oxalát tartalmúak és rostokban gazdagok, így ezeket rendszeresen eheted. Ilyen például a zabpehely, tönköly, teljeskiőrlésű lisztből készült péksütemények.
  • Növényi fehérjék: A bab, lencse, borsó bővelkedik fehérjében, így ezeket bátran eheted, ha csökkentenéd a húsfogyasztást, de szeretnél bevinni elegendő fehérjét.

Ha szeretnél többet megtudni a vesekő kialakulásáról, nézd meg a videót! 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.