Hihetetlen: Ez történik a testeddel, ha csak vörös húst eszel

vörös hús
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 14. 14:30
A népszerű diéta nem feltétlenül jár pozitív eredményekkel.

A húsevő diéta manapság egyre elterjedtebb és a lényege, hogy az ember kizárólag húst, leggyakrabban vörös húst fogyaszt. Bár elsőre extrém étrendnek tűnhet, nem árt tudni, mi történik valójában a testeddel, ha csak vörös húst eszel.

 Ez történik a testeddel, ha csak vörös húst eszel
 Ez történik a testeddel, ha csak vörös húst eszel
Fotó: 89stocker /  Shutterstock 

Egy kiegyensúlyozott étrendnek számos összetevőt kell tartalmaznia: tejtermékeket, szénhidrátokat, fehérjéket és rostokat is, nem csak húst.

Bár sokan akik kipróbálták a diétát, azt állítják, hogy izmosabbak lettek, a British Heart Foundation szerint ez még nem bizonyítja, hogy a diéta hosszú távon is egészséges lenne.

A vörös húsra fókuszált diéta negatív következményekkel járhat

Mivel a diéta alatt nem viszünk be szénhidrátot, a test kénytelen az energiaraktárait átalakítani, és először a glikogént kezdi el felhasználni. Ez súlycsökkenést eredményezhet, de főként vízveszteség formájában, nem zsírégetésként. Ahhoz, hogy valóban zsírt égessen, a test egy másik tárolt energiaforráshoz kell hogy nyúljon.

Egy idő után, a szervezetünk ketózisba lép, ez az a folyamat, amikor áttér a zsír égetésére. Ennek során csökkenhet az éhségérzet is, és a test telítettséget jelez az agynak. Ezért van az, hogy a húsevő diétát követők az első hetekben valóban könnyebbnek, karcsúbbnak érzik magukat.

Viszont a szervezet fontos tápanyagokat hiányol majd, például rostokat és vitaminokat, amelyeket csak növényi eredetű táplálékokból lehet bevinni.

Emily Prpa táplálkozástudós arra figyelmeztet, hogy a rostok hosszú távú hiánya csökkenti a bélrendszer toleranciáját. Ha valaki hirtelen visszatér a növényi étrendre, a bélrendszer drasztikusan reagálhat, például puffadással vagy hasmenéssel.

A túl sok fehérje megterheli a májat és a veséket, ami fájdalmas vesekövek kialakulásához vezethet. Eközben az egyoldalú étrend miatt az agy sem jut elég tápanyaghoz, ami hangulatromláshoz és mentális fáradtsághoz vezethet. 

Ez még nem minden, ugyanis a kardiológusok szerint a túlzott vöröshús-fogyasztás 53%-kal növeli a szívbetegségek, és megháromszorozza a stroke kockázatát.

Lehet, hogy rövid távon jobban nézel ki, de a tested hosszú távon csúnyán szenvedhet a diéta következményeitől - írja a LadBible.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.