Ramen nevű japán étel egy lábasban a tűzhelyen

Ez a japán étel növelheti a korai halálozás esélyét

japán étel
PUBLIKÁLÁS: 2025. szeptember 28. 14:45
A tudósok figyelmeztetnek, hogy néhány japán fogás túlzott fogyasztása növelheti a korai halálozás kockázatát. A kutatók egy bizonyos japán ételről azt állítják, hogyha hetente eszed, már az is sok lehet.

A tudósok figyelmeztetnek, hogy a japán ételek, elsősorban a ramen heti több alkalommal történő fogyasztása növelheti a korai halálozás esélyét. Te is szereted ezt a japán különlegességet? Akkor nézd meg, hogy mikor és hogyan érdemes fogyasztanod azt!

Japán étel, ramen leves
A ramen egy híres japán étel, ám a rendszeres fogyasztása korai halálozást okozhat. 
Fotó: mnimage /  Shutterstock 

Mi pontosan a ramen, a népszerű japán étel?

A ramen leves titka, hogy a zöldség- vagy húsalaplevet a különböző fűszerekkel kell egybeforralni, majd redukálni, vagyis a folyadék jelentős részének el kell párolognia, hogy elérje a kívánt sűrűséget. A ramenről azt is szokták mondani, hogy igazi csodaétel, hiszen tele van egészséges alapanyagokkal: kerül bele répa, spenót, hagyma, gyömbér és fokhagyma, valamint különböző húsokkal is feldobhatjuk. A jó híre ellenére azonban nemrég arra a következtetésre jutottak kutatók, hogy a ramen fogyasztása összefügghet a korai halálozással. A Journal of Nutrition, Health and Ageing című folyóiratban közzétett tanulmányban azt írják, hogy a japán étel gyakori fogyasztása és a korai halálozás kockázata között összefüggés lehet bizonyos emberek esetében – számolt be a Daily Mail

A kutatók több mint 6500, 40 év feletti, a japán Jamagata régióban élő résztvevőt kérdeztek meg arról, hogy milyen gyakran fogyasztanak rament. Ezután négy csoportba osztották a résztvevőket az alapján, hogy havonta kevesebb mint egyszer, havi 1–3 alkalommal, heti 1–2 alkalommal, vagy heti 3 vagy több alkalommal fogyasztanak az ételből. A résztvevők többsége legalább havonta egyszer evett rament, és majdnem minden harmadik ember heti rendszerességgel fogyasztotta azt. A kutatásban részt vevőket négy és fél éven keresztül monitorozták, és nemrég kiderült, hogy már 145-en haltak meg közülük: 100-an rákban, 29-en pedig szívbetegségben hunytak el. 

A tanulmány szerzői a vizsgálatok után megállapították, hogy a 70 év alatti férfiak esetében a gyakori ramenfogyasztás nagyobb halálozási kockázattal jár, elsősorban a leves magas sótartalma miatt.

A ramenben nagyon sok a , ezért a gyakori fogyasztás túlzott nátriumbevitelt eredményezhet, ami növelheti a sóval összefüggő betegségek, például a stroke és a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Ebből kifolyólag a japán étel gyakori fogyasztása összefügghet a halálozási kockázat növekedésével a 70 év alatti férfiaknál, különösen, ha az étel mellett alkoholt is rendszeresen fogyasztanak

– írták.

A kutatás megfigyeléses jellegű volt, és önbevalláson alapuló étkezési naplókra támaszkodott, így nem 100 százalékos a megbízhatósága, azonban mindenképpen figyelmeztető jellegű a ramen fogyasztására vonatkozóan. A kutatók azt javasolják, hogy a ramenezés legyen alkalmi jellegű, különösen, ha alkoholt is fogyasztunk.

Így készül a ramen leves:

Ezek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.