Diéta nélkül nem lesz alacsonyabb a HbA1c

Diéta nélkül nem lesz alacsonyabb a HbA1c

inzulin
PUBLIKÁLÁS: 2021. március 24. 09:10
A HbA1c értéke igen fontos jelzésértékkel bír, hiszen nem csak a cukorbetegség diagnózisához nyújt segítséget, hanem lényeges az alkalmazott terápia sikerességének nyomon követésében.

A HbA1c értéke igen fontos jelzésértékkel bír, hiszen nem csak a cukorbetegség diagnózisához nyújt segítséget, hanem lényeges az alkalmazott terápia sikerességének nyomon követésében.

Abban, hogy alacsonyabb legyen a szintje, nagy szerepe van a megfelelő glikémiás indexű ételek megfelelő időben történő fogyasztásának. A friss cukorbetegek gyakran nem tudják, mikor mit ehetnek, most ebben nyújtunk segítséget.

Magas HbA1c okai

A HbA1c a vércukorszintet jelző paraméter, mely a legutóbbi 8-10 hét glükózszintjéről ad százalékos felvilágosítást. Segítségre van a (pre)diabetes diagnózisának felállításában, ám még fontosabb az állapot monitorozásában. Általában elmondható, hogy egy cukorbeteg felnőttnél a legideálisabb, ha értéke <7%. Amennyiben ennél magasabb, azt mutatja, hogy az utóbbi időszakban nem volt megfelelő a vércukorszint, ami a terápia be nem tartását, vagy a nem megfelelő kezelést jelzi. Ilyenkor fontos a terápia újboli átbeszélése a beteggel, hiszen, ha sokáig magasabb az érték, úgy lényegesen megnő a szövődmények kialakulásának esélye (ráadásul a tartósan magas HbA1c miatt a betegtől az állam megvonhatja az analóg inzulinokra való támogatást).

Fotó: 123rf.com

Nem mindegy, mikor, milyen glikémiás indexű ételeket fogyaszt

A friss cukorbetegeknek érdemes megismerkedniük a glikémiás index-szel, hiszen ez adja a diétájuk alapját.

A glikémiás index (GI) azt jelzik, hogy az adott étel milyen mértékben emeli meg a vércukrot a glükózhoz képest. Az alacsony glikémiás indexűek kevésbé, míg a magas glikémiás indexűek nagyobb mértékben. Minél alacsonyabb egy étel glikémiás indexe, annál kedvezőbb a hatása a vércukorszintre (ezért javasoltak a magas rosttartalmú gabonák a finomított társai helyett például). Amennyiben egy cukorbeteg szénhidrátot fogyaszt, meg kell néznie, hogy az milyen GI-vel rendelkezik, ugyanis magas GI-ű szénhidrátot nem vihet be bármikor a beteg” - figyelmeztetSzabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa, aki hozzátette, hogy a glikémiás index mellett érdemes a szénhidrátforrások felszívódását is figyelembe venni.

Fotó: 123rf.com

Melyek az alacsony és a magas glikémiás indexű ételek?

Szerencsére több lista is található arról, melyek a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátok, ám íme pár példa:

Alacsony GI: legtöbb keményítő szegény zöldség, gabona korpák, hüvelyesek, tejföl, túró, sajt, tej, joghurt

Közepes GI (56-69): barnarizs, kuszkusz, újburgonya, banán, teljeskiőrlésű pékáru

Magas GI: keményítő tartalmú zöldségek, legtöbb gyümölcs, finomított pékáru, cukros ételek, puffasztott gabonatermékek

Szabó Lucia arra is felhívja a figyelmet, hogy az ételek elkészítési módja is változtathat a felszívódáson: pl. a pürésítés, turmixolás, puffasztás gyorsítja (így tehát egy burgonyapüré gyors felszívódásúnak számít), ám ha hozzáteszünk olajos magvakat, zsiradékot, élelmi rostot, fehérjét, már lassítja.

Nem mindegy, mikor mit eszik

Bár általánosságban elmondható, hogy a legideálisabbak az alacsony GI-jű szénhidrátok, ám olykor be lehet iktatni magas glikémiás indexű alapanyagokat. Mivel reggel és este a legrosszabb a szervezet inzulin érzékenysége, így ilyenkor inkább alacsony GI-jű ételeket válasszon!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.