Ételek, amelyekkel elérhető a mellrák megelőzése – 2.rész

mellrák megelőzés
PUBLIKÁLÁS: 2017. április 04. 09:00
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2020-ra nyolc nőből egynél fennáll majd a mellrák esélye, azaz életében egyszer valószínűleg kitör rajta a betegség. A napjainkban sajnos oly gyakori emlőrákot el lehet kerülni, ha helyesen táplálkozunk és bizonyos szokásokat mellőzünk. Mit tegyünk a mellrák megelőzése érdekében?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2020-ra nyolc nőből egynél fennáll majd a mellrák esélye, azaz életében egyszer valószínűleg kitör rajta a betegség. A napjainkban sajnos oly gyakori emlőrákot el lehet kerülni, ha helyesen táplálkozunk és bizonyos szokásokat mellőzünk. Mit tegyünk a mellrák megelőzése érdekében?

Az emlődaganat az egyik leggyakoribb súlyos betegség a nők körében. Világszerte több mint 1 millió hölgyet diagnosztizálnak mellrákkal évente, leginkább az 50 feletti korosztályban. Miközben azonban számos tényező növelheti a betegség kockázatát, így a kor és a családi kórtörténet, ma már tudunk módszerekről, melyek csökkentik a kialakulás esélyét.

Ha a mellrák megelőzése érdekel bennünket, tudnunk kell: az elsődleges okok között vannak a táplálkozás hiányosságai, a környezetszennyezésnek való kitettség, gyulladás, ösztrogén dominancia, a genetika, valamint az elégtelen immunválasz – főként az 50 éves kor felettiek körében, ám a környezeti mérgek természetesen a fiatalokat is elérik.

Mit tehetünk a mellrák megelőzéséért?

Elsődleges a táplálkozás: bizonyos ételek és tápanyagok igenis sokat tesznek a megelőzésért – amelyben jelentős szerepet játszik, mit is viszünk be szervezetünkbe. Bizonyos élelmiszerek erősítik az immunrendszert, vagy segítenek a kezelés mellékhatásainak mérséklésében, hatékonyabbá teszik a kúrát s egészségünket is fenntartják.

Más ételek azonban akár veszélyesek is lehetnek, befolyásolva a kezelést és a felépülést.

Cikkünk első részében azokat az élelmiszereket soroltuk fel, melyek a mellrák megelőzéséhez nagyon hasznosak.

Most azonban lássuk azt is, mit nem tanácsos, vagy egyenesen tilos enni, ha fennáll a betegség veszélye vagy már mellrákkal küzdünk!

1.Tudjuk, mi a különbség a folát és a folsav között?

Ez a kérdés alapvető fontosságú, ha a mellrák megelőzéséről van szó. A folát ugyanis a B-vitaminok egy csoportja, B9-ként is ismert, természetesen megtalálható ételekben. A folsav viszont oxidált szintetikus vegyület, melyet étrend-kiegészítőkhöz és élelmiszerek dúsításához használnak.

A természetes folátokkal szemben, melyek metabolizálódnak, azaz átalakulnak a vékonybélben, a folsav csökkenésen megy keresztül a májban, ahol átalakításához egyéb enzimekre is szükség van. Ezen enzimek alacsony aktivitása a májban, a folsav-szint nagy mennyiségével kombinálva természetellenes, nem átalakított folsav-szintet teremthet a vérben. Számos tanulmány kimutatta, hogy a krónikus folsav-bevitel (bármiből) hozzájárulhat a rák kialakulásához.

Egyik arra is rávilágított, hogy azok nőknél, akik a legmagasabb folát-szinttel rendelkeztek, 44 százalékkal kisebb esélyük volt az emlődaganat kifejlődésére, mint az alacsony folát-bevitellel rendelkezőknek.

Vagyis, a mellrák megelőzéséhez érdemes természetes folátban gazdag ételeket enni, legalább napi 400 mikrogrammnyit.

Ilyenek:

-Sörélesztő, 1 evőkanál: 313 mcg -Lencse, fél csésze főzve: 180 mcg -Edamame, 2 csésze: 179 mcg -Római saláta, 2 csésze: 152 mcg -Fekete/vesebab, fél csésze, főzve: 128 mcg -Spenót, 2 csésze, frissen: 118 mcg -Brokkoli, 1 csésze, felvágva és főzve: 104 mcg -Spárga, 1 csésze, frissen: 79 mcg -Teljes kiőrlésű kenyér, 2 szelet: 60 mcg -Narancs, 1 nagy darab: 55 mcg

2.D-vitaminban gazdag ételek

Ez a zsírban oldódó vitamin segít a kalcium felszívásában, a (mell)rák megelőzésében is sokat jelent. Kutatók szerint fékezi a rákos sejtek növekedését. A megnövelt D-vitamin bevitelt és a csökkent rákkockázatot összefüggésbe hozták egymással. Kiderült, hogy a e vitamin fokozott fogyasztása a mellrák kialakulásának esélyét 50 százalékkal mérsékelte.

-Zsíros halak: érdemes fogyasztani a lazacot, tonhalat, makrélát, angolnát.

-Gombák: mivel többnyire sötétben nőnek, sok közülük nem tartalmaz D-vitamint, de egyes fajtákat ultraibolya fénynek teszik ki, így azokban elindul a vitamin termelődése.

-Tojássárgája: ebben szintén megtaláljuk a D-vitamint. Figyeljünk, mert a sárgájában van és nem a fehérjében.

-Narancs és más zöldségek: a mellrák megelőzése esetén fontos sok répát, sárgadinnyét, édes burgonyát enni, melyek az A-vitamin karotinoid formáját tartalmazzák. Azoknál a nőknél, akiknek vérében magas a karotinoid-szint, kutatók szerint kevésbé jellemző az emlődaganat.

egeszseges etel, majtisztistas

3.Szója és mellrák

A szójafélék fitoösztrogének, a lignán nevű fitoösztrogén-vegyületekkel együtt természetesen előforduló, ösztrogénszerű növényi alkotóelemek, amelyek a szív- és a csontok egészségét elősegítik, valamint hatásosak menopauza tünetekre. A lignánok olyan vegyületek, melyek a növényi sejtfal alkotórészeit formálják, s fitoösztrogéneket tartalmaznak, hogy segítsenek szabályozni a test ösztrogéntermelését. Az ösztrogének kis molekulák, melyek a test számos reakcióját ellenőrzik.

Ha olyan ételeket eszünk, amelyek tartalmaznak lignánt, a belekben levő baktériumok metabolitokká alakítják őket, melyek gyenge ösztrogén hatást termelnek – ha ez megtörténik, kialakul az ösztrogén- támogatás. Ha tehát az ösztrogén-szint alacsony, a GMO-mentes szójatermékek pótolják a hiányt. Ha viszont túl alacsony a szint, a lignánok az ösztrogén-receptorokhoz kapcsolódnak, s csökkentik az ösztrogén-hormonokat, hogy blokkolják hatásukat.

Kutatások szerint a lignán fitoösztrogének segítenek a rák bizonyos fajtáinak megelőzésében, azzal, hogy az ösztrogén-aktivitást gátolják – ezzel a mellrák, a prosztata-, vastagbél daganat esélyét is csökkentik, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának mérséklése mellett.

A lignánok magas szintje támogathatja az egészséges testsúlyt, a glükóz anyagcserét, amely csökkenti az inzulin érzékenyég-, a metabolikus szindróma és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét – mutatatta ki több tanulmány.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.