Mi is az az allergia?

Fókuszban
PUBLIKÁLÁS: 2010. április 26. 00:00
Minek köszönhető az, hogy miközben a másik ember nyugodtan elmegy mellette, belőlünk azonnal keserves tüneteket vált ki egy növény, vagy egy állati anyag?

Minek köszönhető az, hogy miközben a másik ember nyugodtan elmegy mellette, belőlünk azonnal keserves tüneteket vált ki egy növény, vagy egy állati anyag?

A jól ismert és egyes évszakokban nagyon sok ember életét megkeserítő probléma neve: allergia. Az allergiások szervezete érzékeny, emiatt olyan növényekre, anyagokra is reagál, melyek az emberek többsége számára semmilyen gondot nem jelentenek. Vajon miért?

A testidegen anyagokat, vagyis antigéneket, melyek a szervezetben allergiás reakciót váltanak ki, allergéneknek nevezzük. Sokszor nem is gondolnánk, hogy összefüggés lehet egy szénanátha, egy asztma vagy akár csalánkiütés között, pedig mindegyiket az allergia okozza...Allergének a különféle virágporok, a házi poratka, az állati szőr, de olyan ételek is, mint a tej, a tojás, a bab, a borsó, a dió...

Ha allergiára hajlamosak vagyunk, az allergén bejut a szervezetünkbe, az védekezni kezd ellenanyagok ? azaz antigének semlegesítésére való fehérjék ? termelésével. Az antigén és az ellenanyag között azonban a testen belül reakció játszódik le, emiatt alakulnak ki az allergiás tünetek.6561Könnyen hozzánk férnek...

Az antigéneknek, melyek a szervezetbe bejutnak, igen egyszerű a dolguk: mivel oldódnak a vízben, a test számos részébe beférkőznek a nyílásokon keresztül. Leggyakoribb, hogy a tüdőbe - mivel ez a legkönnyebben megközelíthető bejárat. A lélegzetvétellel antigénnel teli levegő jut a tüdők légzsákjainak a felületére. Növényi és állati részecskék kerülnek be a szervezetünkbe. Étellel és itallal is bejuttathatunk testünkbe antigéneket - a beleken át.

A test természetesen védekezik a behatoló vírusok, baktériumok ellen: első védelmi vonalnak számítanak a globulinokat termelő sejtek - a csontvelőben keletkeznek, az idegen anyag bejutására reagálva. Azt a globulint, amelyik reagál az allergénekkel és allergiát vált ki, IgE-nek nevezzük, így azok az emberek, akikben sok ilyen típusú ellenanyag termelődik, hajlamosabbak allergiás reakciókra.

Különböző anyagokat termelnek és tárolnak a test felszínén - bőr, orr, fül, szem, vagy akár a tüdők és belek hámja - található hízósejtek. Ezek egyike, a hisztamin okozza az allergiás reakciókat. A IgE ellenanyag ugyanis ehhez tapadva várakozik, és ha a testbe bejut egy megfelelő allergén, kapcsolatba lép vele.6562Kémiai reakció történik a sejt belsejében, amellyel a hisztamin felszabadul a sejtből és bejut a környező szövetekbe, itt bizonyos képletekhez kötődik. A kötődés bekövetkeztével indul el egy folyamat - mely legfeljebb két percig tart -, de az allergiás tünetekben csúcsosodik ki.

Tünetek

Az allergia tünetei attól is függnek, hol érkezett az allergén a testünkbe, valamint, hogy hány hízósejt ad ki magából hisztamint, és mennyit bocsát ki egyszerre. Különválasztható, hogy milyen allergia alakulhat ki, ha a bőrben, a szemben, az orrban, tüdőben, belekben vagy a véráramban szabadul fel hisztamin.

A bőr esetében viszketést, izgalmat okoz, kiütések, fehér dudorodások jöhetnek létre - az ekcéma is ennek a következménye. A szemnél irritáció és könnyezés alakul ki, ez a kötőhártya-gyulladás. Az orrban állandó tüsszögést okoz a hisztamin felszabadulása, az orr nyálkahártyájának sejtjei izgalomba jönnek és nyálkát termelnek: ez a szénanátha. A tüdőben a hisztamin-felszabadulás a hízósejtekből asztmás rohamot vált ki.6563Mivel a belek teljes hosszában előfordulnak a hízósejtek, ételallergia vált ki hisztamin-felszabadulást ezekből a sejtekből, erős hasmenés, gyomorfájás alakulhat ki. Nagyon veszélyes azonban, ha az allergén a véráramba kerül - ez történik a méh- vagy darázscsípés esetén. Egy-két percen belül szétterjed az egész testben, és ez nagyon nagy mennyiségű hisztamin felszabadulásához vezet. Anafilaxiás sokk alakul ki, kiütések kezdődnek szerte a bőrön, a puffadás miatt nemcsak az arc, az ajkak és szemek körüli szövet dagad meg, de a torok is összeszorul, ami könnyen fulladáshoz vezet.

Sajnos manapság a mindennapjainkban az életmódunk is hajlamossá tesz az allergiára. A háztartásban sok vegyszert, tisztítószert, ételeinkben sok a színezék, tartósítószer, lakóhelyünk, de otthonunk levegője sem igazán tiszta. Már kevesebb allergiáért felelős gén jelenléte is elég ahhoz, hogy kialakuljon a betegség.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.