Vak fotóst segít Ördög Nóra és Nánási Pál

Nánási Pál a napokban indította útjára internetes fotós tehetségkutató műsorát, melyre több mint ezer pályamunka érkezett, köztük Bertyák Bence képei is. A fiatal srácról csak később derült ki, hogy születése óta szinte teljesen vak.
Nánási Pál a napokban indította útjára internetes fotós tehetségkutató műsorát, melyre több mint ezer pályamunka érkezett, köztük Bertyák Bence képei is. A fiatal srácról csak később derült ki, hogy születése óta szinte teljesen vak.

Nánási Pál és Ördög Nóra egy héttel ezelőtt töltötték fel a Big Shot címre keresztelt fotós tehetségkutató műsor első, válogató adását a saját YouTube-csatornájukra. A műsor célja, hogy felfedezze és segítse a fotós szakma iránt érdeklődő tehetségeket.

Erre a lehetőségre talált rá Bertyák Bence amatőr fotós, aki jelentős hátránnyal indult, hiszen a látása születése óta egy százalék alatti. Nánási Pált ugyancsak meglepte a srác jelentkezése, hiszen korábban sosem hallott hasonló hátránnyal élő fotósról…

– Ezer jelentkező küldött képeket a Big Shotra és persze a többség bemutatkozó videót is mellékelt, de bevallom, azok megnézésére nem jutott időm. Így fogalmam sem volt róla, hogy Bence, akinek a képei nagyon tetszettek, alig-alig lát. Ő azért került be a száz legjobb közé, mert magával ragadott a látásmódja, és nem azért, mert hátrányból indult a többiekhez képest – szögezte le Pál, aki annak ellenére is szép jövőt jósol Bencének, hogy végül nem válogatták be a top 10-be.

– Hátborzongató élmény volt szembesülni azzal, hogy Bence látássérültként is képes ennyire beszédes képeket létrehozni. Csodálatra méltó, ahogyan az életét éli és gondolkodik a világról! A képei azt üzenik, hogy tényleg nincs lehetetlen. Ő maga az akarat diadala. Bár most nem jutott be a legjobbak közé, nyomon fogom követni a pályáját és bármikor számíthat rám, ha szakmai tanácsra van szüksége – mondta a Ripostnak Nánási Pál.

© Bertyák Bence

Bencének hatalmas lökést adott, hogy a fotóművész fantáziát lát a munkáiban.

– Világéletemben igyekeztem olyan hobbit választani magamnak, amiben tulajdonképpen komoly hátrányt kellene jelentenie a több mint 99 százalékos látássérülésemnek – mondta el a Ripostnak a fiatal.

© Bertyák Bence

– Íjászkodtam, és ezért választottam a csillagászatot is. A fotózás pedig gyermekkori szerelem volt. Édesapámnak volt egy gépe, amit minden kirándulásra vittem magammal és csak úgy kattintgattam. Később az egyetemen földrajz szakra jártam, ahol gyakran kellett képeket készítenem, így vettem egy gépet, majd egyre komolyabbakat szereztem be. Nekem nyilván jóval tovább tart elkészíteni egy képet úgy, hogy csak foltokat, sziluetteket látok, de nem lehetetlen! Az elkészült képbe belenagyítok és úgy próbálom megfigyelni a részleteket. Általában olyan modellekkel dolgozom, akik tisztában vannak vele, hogy nálam egy fotózás jóval tovább tart, mint egy látó kollégánál… Tavaly nyáron jelentkeztem a Big Shotba, de tényleg nem számítottam rá, hogy bejutok a legjobb százba – mondta el Bence, akinek nagy tervei vannak a jövőre nézve.

© Bertyák Bence

– Hatalmas visszaigazolás számomra ez az egész! Pálnak köszönhetően már tudom, hogy jó úton járok és mindent el fogok követni annak érdekében, hogy profi fotós legyek, tudomásom szerint az egyetlen, aki látássérült. Már most alig várom a Big Shot következő évadát, amire biztosan jelentkezni fogok – jelentette ki a fotós, aki örül, hogy ezentúl bármikor fordulhat Nánási Pálhoz.