Szétválasztott bangladesi ikrek: Csókay professzor ismét megműtötte Rabeyát

Csókay professzor és csapata elvégezte a koponyahelyreállító műtétet a szétválasztott sziámi ikrek egyikén.
Csókay professzor és csapata elvégezte a koponyahelyreállító műtétet a szétválasztott sziámi ikrek egyikén.

Végrehajtották a koponyahelyreállító műtétet Rabeyán, a szétválasztott sziámi ikerlányok egyikén a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai kedden Bangladesben. Folytatódik az ikrek fejlesztése és az egy évtizede megkezdett helyreállító sebészeti misszió.

© www.cselekves.org (Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány)

A nyár óta halasztott műtétet Csókay András, az Operation Freedom idegsebészcsapatának vezetője, Pataki Gergely, a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője és Csapody Marcell, az aneszteziológusok vezetője irányította és végezte. Az újrainduló első repülőgép járatok egyikével utazott Bangladesbe az orvoscsapat, hogy folytassa a fejüknél összenőtt és tavaly augusztus elején sikeresen szétválasztott sziámi ikrek „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozatát.

© www.cselekves.org (Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány)

Rabeya nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétét végezték el kedd reggel a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai a helyi kollégáikkal közösen Bangladesben. A kislány állapota stabil, de szövődmények lehetségesek.

Az ikrek rehabilitációja folytatódik és még évekig eltarthat a Cselekvés Alapítvány magyar-bangladesi projektjének keretein belül. Császár Zsuzsanna, gyermekklinikai szakpszichológus utazott ki Dakkába a család, és a gyermekek állapotának felmérése céljából. A járvánnyal is nehezített rehabilitációs munkának és Rabeya töretlen életerejének köszönhetően, a kislány tavasz óta még aktívabb lett, sokat tanul, beszél és játszik.

A végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzésen átesett Rukaya jelenlegi állapota a magyar vezetéssel történő rehabilitációnak köszönhetően a vártnál jobb. A kislány egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, alkalmanként a környezet eseményeire megfelelő érzelmi válaszokkal reagál, mosolyog.

© www.cselekves.org (Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány)

Az ikreknek a következő években kisebb plasztikai sebészeti műtétekre, hegkezelésre lehet még szüksége melyet Dakkában Pataki Gergely vezetésével fognak elvégezni. Kintlétük során a korábban vizsgált, sérült vagy fejlődési rendellenességgel született gyermekeken is terveznek műtéteket végezni.

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors